• Turkhane Logo

TÜİK o iddialara cevap verdi: TÜFE kişi ve makamlardan bağımsız hesaplanıyor

TÜİK enflasyon hesaplamasını yapan dairenin başkanı Enver Taştı görevden alınması, yerine Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Enerji Bakanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığı Yinal Yağan’ın tayin edilmesi ile başlayan tartışmaya TÜİK de dahil oldu

15:28 07 Ekim 2018 Pazar
TÜİK o iddialara cevap verdi: TÜFE kişi ve makamlardan bağımsız hesaplanıyor
TÜİK enflasyon hesaplamasını yapan dairenin başkanı Enver Taştı görevden alınması, yerine Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Enerji Bakanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığı Yinal Yağan’ın tayin edilmesi ile başlayan tartışmaya TÜİK de dahil oldu

TÜİK’in yazılı açıklamasında, “Kamuoyunda bazı çevrelerce TÜİK Başkan Yardımcılığı pozisyonuna ilişkin alınan atama kararı ile TÜİK tarafından yayımlanan eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ilişkilendirilmeye çalışılmaktadır.” ifadeleri kullanıldı. 

“İTİBARIMIZIN SORGULANMASI KAMU YARARINA HİZMET ETMEZ”

Kurumdan yapılan açıklamada şöyle denildi: “Dolayısıyla TÜİK tarafından hesaplanan TÜFE kişilerden ve makamlardan bağımsız olarak hesaplanmaktadır ve hesaplanmaya devam edecektir. Kurumumuzun uzman personeli tarafından uluslararası standart yöntemlerle üretilen istatistiklerin alınan bir idari karar ileri sürülerek itibarının sorgulamasının kamu yararına hizmet etmeyeceği değerlendirilmektedir.”


MESLEKİ VE TEKNİK BAĞIMSIZLIK VURGUSU

2005 yılında yürürlüğe giren 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’nun TÜİK’in mesleki ve teknik bağımsızlığını teminat altına aldığına işaret edilen açıklamada, sözkonusu kanunun Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında kabul edilen resmi istatistik temel ilkeleri ve Avrupa Komisyonu tarafından 2005 yılında kabul edilen Avrupa İstatistikleri Uygulama Esaslarını içerdiği kaydedildi.

“İDARİ KARAR FARKLI NOKTALARA ÇEKİLDİ”

Açıklamada, “Kamuoyunda Başkan Yardımcılığına ilişkin alınan idari karar sebebiyle spekülasyon konusu edilen tüketici fiyat endeksi, Avrupa Birliği ve dünya genelinde kullanılan uluslararası tanım, kavram ve yöntemlerle hesaplanmaktadır.” değerlendirmesine yer verildi.

Devamında ise sözkonusu kavram ve yöntemler ile uygulama sonuçlarının yerli ve yabancı kurum ve kuruluşlardaki uzmanların değerlendirmelerine açık olduğu vurgulandı.

28 BİN İŞYERİ, 4 BİN 274 KONUTTAN FİYAT DERLENİYOR

Açıklamada TÜFE hesaplamalarında kullanılan ağırlıklar, madde sepeti ve fiyatlar hakkında bilgilere de aktarıldı. Buna göre 2018 yılında TÜFE’de 407 madde, 895 madde çeşidi, 28 bin 15 işyeri ve 4 bin 274 konuttan her ay yaklaşık 415 bin fiyat derleniyor.

81 il merkezinin tamamını da içeren toplam 221 ilçeden fiyatlar toplanıyor. 26 istatistiki bölgede yaklaşık 250 personel ile tabletler kullanılarak derlenen fiyatlar online olarak veri tabanına aktarılıyor.

NE OLMUŞTU?

TÜFE eylül ayında yıllık yüzde 24,52’ye, üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 46,1’e yükselmişti.

Son 15 yılın en yüksek enflasyon rakamlarının ekimden itibaren artamya devam edeceği yönündeki uzman görüşleri tartışılırken enflasyon hesaplamasını yapan dairenin başında görev yapan Enver Taştı’nın başka bir birime tayin edilmişti.

Taştı’nın yerine Enerji Bakanlığı’ndan Yinal Yağan’ın getirilmesi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile irtibatlandırılmıştı. Sosyal medyada, “Berat Abayrak’ın daha önce birlikte çalıştığı isim TÜİK’e getirildi. Enflasyon rakamları masa başında düşürelecek.” şeklinde yorumlar yer almıştı.



 

Son güncelleme: 15:28 07.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı