• Turkhane Logo

Trump, Zarrab davasının düşürülmesi için baskı yapmış

ABD’de tutuklandıktan sonra yargılanan 17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk Soruşturmasının şüphelilerinden Reza Zarrab’ın ABD’deki dosyası yine gündeminde.

13:11 10 Ekim 2019 Perşembe
Trump, Zarrab davasının düşürülmesi için baskı yapmış
ABD’de tutuklandıktan sonra yargılanan 17-25 Aralık Büyük Yolsuzluk Soruşturmasının şüphelilerinden Reza Zarrab’ın ABD’deki dosyası yine gündeminde.


Bloombergin haberine göre, Tillerson davaya, Trumpın isteğine rağmen müdahil olmayı reddetti.

ABD Başkanı Donald Trumpın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ikili yakın ilişkileri sık sık tartışma konusu olurken, Bloomberg, Trumpın, dönemin Dışişleri Bakanı Rex Tillersondan, Reza Zarraba yönelik Adalet Bakanlığı suçlamalarının düşürülmesini istediğini yazdı.


Zarrab Davasının, ABD ile Türkiye arasında İrana yönelik yaptırımların delinmesi nedeniyle Halkbanka uygulanması gündemde olan yaptırımlar nedeniyle önemli bir pazarlık konusu olduğu ve Trumpın devreye girerek Zarrabı kurtarmaya çalıştığı ortaya çıktı.

 Bloombergin haberine göre, Tillerson davaya, Trumpın isteğine rağmen müdahil olmayı reddetti. 

Haberde şu detaylara yer verildi:

Trump, dönemin Dışişleri Bakanı Tillersondan, İran asıllı iş insanı ve İrana yönelik yaptırımları altın ticareti yoluyla delme iddiaları ile mahkeme önüne çıkarılan ve Rudy Giulianinin de müvekkili olan Zarraba yönelttiği suçlamaları düşürmesi için, Adalet Bakanlığını ikna etmesini istedi ve bu konuda Tillersona baskı yaptı. 2017 yılında Oval Ofiste gerçekleşen bu toplantının üç de tanığı var.Üç tanığa göre, Tillerson, bunun devam eden bir soruşturmaya müdahale anlamına geleceğini söyleyerek teklifi reddetti. Tanıklar, Oval Ofiste bulunan diğer katılımcıların bu rica karşısında şoka uğradıklarını söyledi.

Tillerson, (O dönem Beyaz Saray Genel Sekreteri olan) John Kellye, Oval Ofisin hemen dışındaki koridorda itirazlarını yineledi ve bu teklifin yasadışı olduğunu söyledi. 

Bu konu daha önce hiç ortaya çıkmadı, sohbetin içeriğinin hassaslığı nedeniyle, üç tanık da isim vermeden konuştu.

Beyaz Saray ise yorum yapmaktan kaçındı. Kelly ve Tillerson, temsilcileri aracılığıyla yorum yapmayı reddetti. Meseleye aşina bir başka kişi ise, Adalet Bakanlığının, cezai suçlamaları düşürmeyi asla düşünmediğini söyledi.

Başkanın Tillersondan bu isteği, Giuliani ile konuşmasını rica etmek de buna dahil, Trumpın yönetme biçiminin özelliklerini taşıyor.

Başkanın Tillersondan ricası tam da Trumpın azil tartışmaları nedeniyle zor bir duruma düştüğü anda geldi.

Bu hadise muhtemelen, Trumpın Türkiyeye yönelik politikaları ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilişkisine dair uzun süredir var olan kaygıları daha da körükleyecek gibi:

Trumpın Tillersondan sürece müdahale etmesini istemesinin uygunsuzluğunu hesaba katıp katmadığı ya da diplomtik fayda sağlayabilecek bir meselede başkan olarak yapabileceklerinin sınırlarını test edip etmediği net değil.
I have a lot of questions about this — Trump trying to interfere with this case in SDNY against Turkey’s Reza Zarrab https://t.co/jWYG3Z6PpM — Preet Bharara (@PreetBharara) October 9, 2019

Son güncelleme: 13:11 10.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı