• Turkhane Logo

Trump, Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını bugün açıklayabilir!

ABD'nin, geçen yıl Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamasının "an meselesi" olduğu bildirildi. Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Trump, yaptırım kararını bugün açıklayabilir.

17:32 11 Aralık 2020 Cuma
Trump, Türkiye'ye S-400 yaptırımlarını bugün açıklayabilir!
ABD'nin, geçen yıl Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulamasının "an meselesi" olduğu bildirildi. Amerikan basınında çıkan haberlere göre, ABD Başkanı Trump, yaptırım kararını bugün açıklayabilir.


Bloomberg, konu hakkında bilgisi olan iki kaynağa dayandırdığı haberinde Trumpın, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından önerilen yaptırım kararını imzaladığını yazdı.

Reuters haber ajansı da Perşembe günü ABDnin Türkiyeye yaptırım uygulamasının an meselesi olduğunu yazmış, haberini üç Amerikalı yetkili de dahil olmak üzere beş kaynaktan aldığı bilgilere dayandırmıştı.


Reutersa konuşan kaynaklar yaptırımların her an ilan edilebileceğini söyledi. Yaptırımların Savunma Sanayii Başkanlığı ve Başkanı İsmail Demiri hedef alacağı belirtildi.

Yaptırımların, 20 Ocakta yönetimi devralacak yeni Başkan Joe Biden açısından Türkiye ile ilişkileri oldukça karmaşık hale getirileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

TEK TARAFLI DAYATMALARI KABUL ETMEYECEĞİZ

Reutersa konuşan ve ismi açıklanmayan bir Türk yetkili ise, ABD yaptırımlarının geri tepeceğini ve iki NATO üyesi arasındaki ilişkiyi zedeleyeceğini söyledi.

Yaptırımlar sonuç vermez, geri teper, ilişkilere zarar verir diyen yetkili, Türkiye bu sorunları diplomasi ve müzakere yoluyla çözmekten yana. Tek taraflı dayatmaları kabul etmeyeceğiz ifadesini kullandı.

Perşembe günü başlayan Avrupa Birliği zirvesinde de Doğu Akdenizde tırmanan gerilimler nedeniyle Türkiyeye olası yaptırımlar görüşülüyor.

YAPTIRIMLARI İÇEREN TASARI TEMSİLCİLER MECLİSİNDEN GEÇTİ

ABDde Türkiyeye Rusyadan S-400 hava savunma sistemini satın almasından dolayı yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA), Temsciler Meclisinde ezici bir çoğunluğun desteğiyle önceki gün kabul edilmişti.

Tasarıya, 335 üye kabul oyu verirken, 78 üye ise ret oyu kullandı. Böylece Tasarı, Temsilciler Meclisinde üçte ikinin üzerinde bir çoğunlukla kabul edilmiş oldu.

Senatoda da üçte ikiden fazla çoğunlukla geçmesi halinde, Başkan Donald Trumpın tasarıyı veto hakkı da ortadan kalkmış olacak.

Senatonun yasa tasarısını bu hafta içinde oylaması bekleniyor.

Trump, ABD İç Savaşı sırasında köleliğin kaldırılmasına karşı çıkan Konfederasyon güçlerine bağlı generallerin adını taşıyan askeri üslerin isimlerinin değiştirilmesine yönelik maddeden dolayı yasa tasarısını veto edeceğini açıklamıştı.

TASARIDA TÜRKİYE İLE İLGİLİ HANGİ DÜZENLEME VAR?

Tasarıda Türkiye ile ilgili de Rusyadan S-400 füze savunma sistemlerinin alımı nedeniyle yaptırım düzenlemesi yer alıyor.

Tasarıda, Trumptan Türkiyeye 30 gün içinde ABDnin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasasında (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.

CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

Trump, 2017de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımlarının Türkiyeye karşı uygulanmasını daha önce engellemişti.

Türkiyenin ABDden Patriot hava savunma sistemleri alamadığı için Rusyadan S-400 silahını aldığını, bundan dolayı Türk hükümetinin cezalandırılmaması gerektiğini kaydeden Trump, CAATSAda kendisine tanınan muafiyet yetkisini kullanma yolunu seçmişti.

Ancak, tasarının Senatoda da üçte ikiden fazla bir çoğunlukla kabul edilmesi halinde Trump da yaptırımları uygulamak zorunda kalacak.

Tasarıda Türkiye ile ilgili bir diğer önemli madde de F-35 savaş uçaklarıyla ilgili.

NDAA, Türkiyenin satın aldığı ancak S-400 sonrası programdan çıkartılmasıyla teslim edilmeyen altı adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmasına da onay veriyor.

Son güncelleme: 17:32 11.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı