• Turkhane Logo

Trump-Biden tartışmasını kim kazandı?

ABD başkanlık yarışının adayları Donald Trump ve Joe Biden arasındaki tartışmada kimin öne çıktığı basında yeni bir tartışma başladı.

16:52 30 Eylül 2020 Çarşamba
Trump-Biden tartışmasını kim kazandı?
ABD başkanlık yarışının adayları Donald Trump ve Joe Biden arasındaki tartışmada kimin öne çıktığı basında yeni bir tartışma başladı.

BBCnin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, ABD başkanlık yarışının adayları Donald Trump ve Joe Biden arasındaki tartışmada kimin öne çıktığını kaleme aldı. Zurcher tartışmayı birbirlerine karşılıklı yemek fırlatanların mücadelesine benzetti. BBC muhabirine göre kazanan da üzerine en az yemek sıvanan kişi oldu, bu kişi de Joe Bidendı. Zurcher, Bidenın yaşına rağmen Amerikalıların stres altında bile bir şekilde hayatta kalmayı başarabildiğini gösterdiğini söylüyor. Zurcher, analizine şöyle devam ediyor:
Twitterda görmeye alışık olduğumuz geleneksel olmayan, tumturaklı, hakaretimiz Trump, 1,5 saatlik etkinlik boyunca bu özelliklerini gösterecek şekilde davrandı.
Ancak ABD Başkanı Trumpın Twitterda sergilediği kimlik, kendi takipçileri de dahil olmak üzere çoğu Amerikalının en sevmediği özelliği.
Trumpın bu tartışmaya kendisine karşı çıkanları sarsmak için ihtiyacı vardı ancak tartışma, kime oy vereceğini bilmediğini söyleyen her 10 Amerikalıdan birinin fikrini değiştirmeye yardımcı olmuş gibi gözükmüyor.
CBSe göre Trump, Bidenın sözünü 73 defa kesti
Trumpın amacının Bidenı çökertmek olduğu anlaşılabiliyor, bunu da Trumpın sürekli Bidenın sözünü kesmesinden anlayabiliyoruz.
CBS Televizyonunun hesaplamasına göre Trump, Demokrat Partinin adayı Bidenın sözünü 73 defa kesti.
Bu da ikili arasında kaotik görüş alışverişlerinin oluşmasına yol açtı; Trump, Bidenı zekasından ötürü sorgularken Biden da Trumpın bir palyaço olduğunu söyleyerek, Çeneni kapatır mısın be adam? dedi.
Trumpın sürekli devam eden saldırılarına karşı Bidenın güldüğü ve kafasını salladığı görüldü.
Moderatör Chris Wallace, bir sonraki konunun koronavirüs olduğunu ve bu konuda konuşmak için 2,5 dakikaları olduğunu söylemesi üzerine Biden, Bu konuda iyi şanslar yorumunda bulundu.
Koronavirüsle ilgili tartışma sırasında ise Trump geliştirdikleri politikaları savunurken Biden kameraya bakarak izleyicilere Trumpa inanıp inanmadıklarını sordu.
Biden, Eğer daha akıllıca ve hızlı davranmazsan çok daha fazla insan ölecek ifadesini kullandı.
Trumpın İnsanlar mekanlarının açık olmasını istiyor ifadesine Biden, İnsanlar güvende olmak istiyor sözleriyle karşı çıktı.
BBCnin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, ABD başkanlık yarışının adayları Donald Trump ve Joe Biden arasındaki tartışmada kimin öne çıktığını kaleme aldı.
İki aday son zamanlarda ABDde ırk temelli yaşanan tartışmaları ele alırken Biden eşitsizliği, Trump da şehirlerde yaşanan şiddet olaylarını vurgulamak istedi.
Biden, Trumpı ırk temelli ayrımcılık yapmakla suçladı.
Trump ise Bidenı 1993 yılında geçen ve siyahların daha çok hapse atılmasına yol açan yasadan ötürü eleştirdi.
Trump, kendisine bu şans verilmesine rağmen aşırı sağın gösterdiği şiddet olaylarını kınamadı.
Trump, beyazların üstünlüğünü savunan Proud Boys adındaki grubun sloganını onları savunmak için kullanarak, Proud Boys (Gururlu Çocuklar) geride durun ve beklemede kalın dedi.
Trump ayrıca, antifa, sol ve faşizm karşıtı gruplara da saldırdı.
George Floydun ölümü ve etrafında şekillenen tartışmalar, ABDnin on yıllardır görmediği kadar güçlü bir şekilde kurumsal ırkçılık ve polis şiddetine karşı kitlesel hareketlerin ortaya çıkmasını sağlamıştı.
Ancak salı akşamı yaşanan tartışma bu tarihi anlara gölge düşürdü.
47 ayda senin 47 yılda yaptığından çok daha fazla şey yaptım
Trumpın münazarada en çok öne çıkardığı argümanı ise ülkenin sorunlarını çözmek için Bidenın da dahil olduğu yönetimlerden çok daha fazlasını yaptığı oldu.
Trump, 47 ayda senin 47 yılda yaptığından çok daha fazla şey yaptım derken eski başkan yardımcısı Demokrat aday Biden ise Bu başkanın döneminde daha zayıf, daha hasta, daha fakir, daha kutuplaşmış ve daha şiddetli olduk dedi.
ABD Başkanı Trump, münazara boyunca Bidenın partisi Demokratlardaki solcu kanata saldırdı.
Trump, sağlık hizmetleri ve iklim konularında Demokrat Partinin diğer adaylarının argümanlarını eleştirirken, Biden, Şu an aday benim. Demokrat Parti benim. Ben bunları savunmuyorum, benim politikalarım başka dedi.
BBCnin Kuzey Amerika muhabiri Anthony Zurcher, ABD başkanlık yarışının adayları Donald Trump ve Joe Biden arasındaki tartışmada kimin öne çıktığını kaleme aldı.
Konu, New York Times gazetesinin Trumpın vergilerini ödemediğine yönelik haberine geldiğinde Trump 2016 yılında kullandığı savunmayı tekrarladı.
Trump, vergi kanunlarını herkesten daha iyi bildiğini söyleyerek kanunları kullanması sayesinde daha büyük vergiler ödemekten kurtulduğunu aktardı.
Biden ise bu tartışma zeminini Cumhuriyetçilerin geçirdiği vergi reformu yasasını eleştirmek için kullandı.
Biden, Trumpın okullardaki öğretmenlerden daha az vergi ödediğine dair güçlü bir söylem kullanırken bu sözler ikili arasında yaşanan atışmadan dolayı arka planda kaldı.
Münazaranın kapanış kısmında seçimlerin adil ve özgür olup olmayacağına dair tartışmalar yürütüldü.
Trump, posta ile oy kullanılması sonucunda yolsuzluk yapılabileceğini öne sürerek seçimler için, İyi sonuçlanmayabilir dedi.
Biden ise seçim sonuçlarına saygı duyacağını dile getirdi.
Kasım ayında düzenlenecek seçime dair yürütülen tartışmalar ve söz kesmelerle kaotik bir akşam sona erdi.
Kelimenin geleneksel anlamıyla yaşanana bir münazara demek zordu.
Bu etkinliklerin seçimlerin sonucunu dramatik bir şekilde değiştirdiği çok görülmüyor ancak bu durumda daha da az kişinin fikri değişmiş olsa gerek.
Bu en çok Trump için kötü bir haber anlamına gelebilir çünkü Trumpın en büyük zayıflığı kendisinin kaba davranışlarını sevmediklerini söyleyen banliyölerdeki kadın seçmenler.
Ancak Trumpın amacı kampanyasını çirkin bir kavgaya dönüştürmek, böylece seçmenleri süreçten yabancılaştırmak ve en sonunda net bir sonucun olup olmayacağına dair kafa karışıklığı yaratmaksa akşam amacını gerçekleştirdi denebilir.

Son güncelleme: 16:52 30.09.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı