• Turkhane Logo

Travma mağdurları ile 5 bin görüşme

2020 yılında kurulan Psikolojik Gelişim Enstitüsü (PGEN) dünyanın farklı yerlerinde, yaşadıkları travmalar nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyaç duyan insanlara ücretsiz online psikolojik destek veriyor.

17:49 06 Mart 2022 Pazar
Travma mağdurları ile 5 bin görüşme
2020 yılında kurulan Psikolojik Gelişim Enstitüsü (PGEN) dünyanın farklı yerlerinde, yaşadıkları travmalar nedeniyle psikolojik desteğe ihtiyaç duyan insanlara ücretsiz online psikolojik destek veriyor.


‘Yaralara merhem olmak’ niyetiyle yola çıktık’ diyen PGEN şu ana kadar internet sayfası üzerinden 600 civarında psikolojik destek talebi aldı. Başvurularda, 15 Temmuz sonrası mağdur edilen KHK’lı veya KHK’lı yakını olmak ön plana çıkıyor.

Psikolojik destek alan kişi ile bazen 10dan fazla görüşme yapılması gerekebiliyor. Merkez toplamda bu zamana kadar 5000 kadar görüntülü görüşme gerçekleştirdi. Ekip Rusya’nın saldırıya geçtiği Ukraynalılar için de psikolojik destek vermeye hazır.


EN ÇOK BAŞVURU TÜRKİYE VE YUNANİSTANDAN

Başvurularla ilgili istatistiklerde Türkiye ve Yunanistan ön plana çıkıyor. Travmatik olaylar-işkence, medya yoluyla travma, sanal zorbalık, cezaevleri, toplumsal dışlanma, parçalanmış aile, aile içi sorunlar, göç süreci, uyum sorunları, önceki hastalıkların ortaya çıkması veya daha şiddetlenmesi ve yeni hastalık başlangıçları en çok görülen problemler olarak dikkat çekiyor.

TR 724ten Çağlar Avcının haberine göre, çocuklarla ilgili çok sayıda başvuru aldıklarını da belirten PGEN, bu zamana “çocuk ve ergen ruh sağlığı”, “olumlu anne-baba tutumu” ve “yurt dışında yaşayan çocukların anadil eğitimi” başlıklarında farklı gruplara ücretsiz webinerler verdi.

GÖÇ MAĞDURLARI İÇİN TAVSİYELER

PGEN süreçteki göç mağdurlarına da tavsiyelerde bulunuyor:  ”Temel prensip aktif olmak, hayatın içinde olmak ve yeni şartlara doğru temeller ve doğru kararlar ile başlayabilmek. Birkaç sağlıksız yaklaşım şekli kişinin sağlıklı uyum sağlamasını maalesef bozabiliyor.  Aşırı derecede kaderci yaklaşmak ve hiçbir şey yapmayıp, bekleyip her şeyin düzelmesini beklemek; her şeye eleştirel yaklaşmak, başkalarını suçlayarak öfke içinde gününü geçirmek, insanlardan uzaklaşmak; başına gelen kötü şeyleri sürekli düşünüp, travma sürecinde ve geçmişte takılıp kalmak; yeni yaşamdaki gelecekle ilgili kaygılara dalmak; sütten ağzı yandığı konularda yoğurdu üfleyerek yemek; aşırı bir hırsla yeni hayatını düzenlemek veya eski haline hızla ulaşmaya çalışarak kendini yormak gibi. Bu gibi aşırı ve de sağlıksız uyum çabalarından uzak durmak ve kendimizde hangi yaklaşımın ön planda olduğu ile ilgili bir öz değerlendirme yapmak lazım”

PGEN çatısı altında, psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, nörologlar olmak üzere 35 uzman görev yapıyor.

Son güncelleme: 17:49 06.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı