• Turkhane Logo

Trabzon ve Ankara’da gayrimüslim mezarlarına saldırdılar

Ankara Mamak’ta bulunan Ortaköy Mezarlığı’ndaki 20 gayrimüslim mezarı altı kişi tarafından tahrip edildi. Trabzon’da da ölen bir vatandaşın mezarına yerleştirilen geçici tahta haç yerinden sökülerek kırıldı, daha sonra da yakıldı.

12:37 15 Şubat 2020 Cumartesi
Trabzon ve Ankara’da gayrimüslim mezarlarına saldırdılar
Ankara Mamak’ta bulunan Ortaköy Mezarlığı’ndaki 20 gayrimüslim mezarı altı kişi tarafından tahrip edildi. Trabzon’da da ölen bir vatandaşın mezarına yerleştirilen geçici tahta haç yerinden sökülerek kırıldı, daha sonra da yakıldı.

 

Son günlerde gayrimüslim mezarlarına yönelik kaygı verici gelişmeler yaşanıyor. İlk haber Ankara’dan geldi. Hürriyet gazetesinin Ankara Eki’nden Murat Yılmaz’ın haberine göre; Mamak’ta bulunan Ortaköy Mezarlığı’nda geçtiğimiz günlerden 20 mezar tahrip edildi. Mezarları tahrip edenlerin biri lise öğrencisi olmak üzere altı kişi oldukları belirlendi.

GÜVENLİK FARK EDİP YAKALADI


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Mamak Ortaköy’de bulunan mezarlığındaki gayrimüslim mezarları, 6 kişinin saldırısına uğradı. Mezarları tahrip eden 4 şahıs güvenlik görevlileri tarafından yakalanırken, kaçan 2 kişi de daha sonra yakalandı. Cuma günü öğlen saatlerinde yaşanan olayın ayrıntıları şöyle: Mezarlığa gelen ve aralarında bir lise öğrencisinin bulunduğu 6 genç, gayrimüslimlere ait mezarlıkları tahrip etmeye başladı. Mezarlıkta görev yapan ANFA Güvenlik’e bağlı güvenlik görevlileri, gençleri görüp müdahale ederek 4’ünü yakaladı, 2’si ise kaçtı. Mezarlıklara zarar veren 4 şahıs Jandarma’ya teslim edildi. Jandarma daha sonra, kaçan 2 kişiyi de yakaladı.

SERBEST BIRAKILDILAR

Şahısların, 72 mezarın bulunduğu gayrimüslim mezarlığı bölümündeki 20 mezara zarar verdikleri belirlendi. ABB, mezarlıkları onarmaya başlarken, verilen zararın gençlerden tahsil edileceği öğrenildi. ABB yetkilileri, bölgede güvenlik görevlisi sayısının artırılması için Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunulduğunu belirterek, ayrıca güvenlik kulübesi yapılacağını ifade etti. Savcılık olayla ilgili soruşturma başlatırken, ifadeleri alınan gençler serbest bırakıldı.

TAHTA HAÇA TAHAMMÜL EDEMEDİLER

Trabzon’da daha önce rahibi Andrea Santoro’nun öldürülmesiyle gündeme gelen Santa Maria Katolik Kilisesi’nin mezarlığında da Hristofobik bir saldırı meydana geldi. Hristiyan Haber sitesinin haberine göre; Santa Maria Katolik Kilisesi cemaatinden Zehra Çolak, 17 Ocak’ta yaşamını yitirdi. 18 Ocak’ta da kilisede düzenlenen dini törenin ardından kilisenin 500 metre kadar yukarısında yer alan Aya Filbo (Arafilboyu) mahallesinde bulunan kilisenin mezarlığına defnedildi. Mezarın başına da geçici olarak tahta haç yerleştirildi. Defin törenine katılanlardan edinilen bilgiye göre de defin sırasından küçük bir grup tekbir getirerek defin törenini sabote etti ve provokasyon yaptı. Eşinin mezarını en son 10 gün önce 4 Şubat’ta ziyaret eden Veysel Çolak, 14 Şubat günü tekrar ziyaret ettiğinde şok edici bir gerçekle karşılaştı. Eşinin mezarına giden Çolak, geçici olarak yerleştirilen haçın yerinde olmadığını gördü. Mezarın etrafını araştıran Veysel Çolak, tahta haçın söküldükten sonra kırılarak mezarın yakınında yakıldığını gördü.

/

Durumu Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nü arayarak bildiren Çolak’in ifadesini alan polisler mezarın ve yakılan haçın görüntülerini çekerek soruşturma başlattı. Eşinin mezarı kazılırken de haçın çalınmaya çalışıldığı, mezarlığa gelen yüzünü kapatan ve köpekle giren bir kişinin haçı çalmaya çalıştığı, mezarlıkta oynayan çocukların tepkisi üzerine çocuklara köpeğini saldırtarak kaçtığı öğrenildi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü olayın faillerinin yakalanması için soruşturma başlatılırken, Veysel Çolak’ın davacı olması üzerine de savcılık olayı mahkemeye taşıyacak.



HDP’Lİ VEKİL MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Zehra Çolak’ın mezarının üzerine geçici olarak yerleştirilen haçın kimliği henüz belirlenmeyen kişi veya kişiler tarafın sökülerek yakılması Meclis gündemine taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Tuma Çelik tarafından TBMM’ye soru önergesi verildi. Tuma Çelik önergesinin gerekçesinde söz konusu saldırının münferit olmadığına, Santa Maria Katolik Kilisesi’nin daha önce de saldırıya uğradığına, kilisenin kurşunlanmasına ve kilise Rahibi Andrea Santoro’nun ise 5 Şubat 2006’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmesine dikkat çekti ve saldırıların Trabzon’da yaşayan Hristiyan cemaatinde tedirginlik yarattığını ifade etti.

Çelik Meclis’e verdiği soru önergesinde yanıtlanması talebiyle şu soruları sordu:

– Söz konusu saldırıyla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır? Gözaltına alınan kimse var mıdır?

– Santa Maria Kilisesi’ne dönük daha önce yaşanan saldırılarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır?

– Türkiye’deki Hristiyan ibadethane ve mezarlıklarına yönelik devam eden saldırıların önlenmesi için bir çalışmanız var mıdır?

– Son 3 yıl içerisinde kaç kişi hakkında nefret suçundan dolayı işlem başlatılmıştır?

Son güncelleme: 12:37 15.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı