• Turkhane Logo

"Tosyalı Grup, BMC gibi çok tartışılan bir şirkete neden büyük para yatırdı?"

Yüzde 49.9'luk hissesinin Katar'a satılmasıyla gündeme gelen BMC'nin sık sık el değiştirme süreçleri ve bu süreçlerde yer alan holdingler ile iş insanlarının profili de hayli dikkat çekici.

15:41 07 Temmuz 2021 Çarşamba
Yüzde 49.9'luk hissesinin Katar'a satılmasıyla gündeme gelen BMC'nin sık sık el değiştirme süreçleri ve bu süreçlerde yer alan holdingler ile iş insanlarının profili de hayli dikkat çekici.


Bir BMC hikayesi... başlıklı, 7 Temmuz tarihli bir yazı kaleme alan Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, şirketin sık sık el değiştirme hikayesine dikkat çekti.

60lı yıllarda Türk-İngiliz ortaklığı ile kurulan ve uzun yıllar ülkemizin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan şirketti. 80lerin sonunda ise artık Çukurova Grubunun bir şirketi olmuştu. Sonra nasıl ki Turkcell gitti ise işte öyle BMC’de Çukurova Grubunun elinden gitti. Hem de öden(e)meyen 75 milyon dolar taksit karşılığında (Show TV dahil) hatırlatmasında bulunan Kahveci, BMCnin borçlarının ödenmemesi nedeniyle 2013 yılında TMSFye geçtiğini belirtti. 


BMCnin bir yıl sonra 350 milyon dolara Ethem Sancakın şirketine geçtiğini ifade eden Kahveci, Katarın devreye girmesini ise şu satırlarla aktardı:

Sonra Katar’lı yatırımcılar devreye girdi. Tarih ve detay olmasa da Katar Ordusunun BMC’nin yüzde 49,9 hissesine 300 milyon dolar ödediği basında yer alıyor. Ve nihayetinde son olarak BMC’nin yüzde 50,1’lik Ethem Sancak’a ait hissesi 480 milyon dolar karşılığında Tosyalı Grup olarak bilinen Fuat Tosyalı tarafından alındı. 

Şimdi gelelim işin son alıcı kısmına. Tosyalı Grup neden ve nasıl olarak BMC gibi çok tartışılan bir şirkete bu derece para yatırdı? Çukurova Grubu elinde para etmeyen ve Mehmet Emin Karamehmet kontrolünden bu paralar ile ölçülemeyecek bir değer karşılığı giden bu şirkete, nasıl bir riske girerek bu kadar ödemede bulundu? Varlık Fonu yönetim yardımcısı da olan Fuat Tosyalı, bugüne kadar kamu ile iş yapmayan ve özellikle yurtdışında büyük yatırımlarda bulunan saygın bir iş insanıydı. Uluslararası ticarette ve kredibilitede bu saygınlık ve özgürlük çok önemlidir.

Fuat Tosyalı 20 yıllık AK Parti ve Erdoğan liderliğinde girmediği bir ilişki ağına neden ve nasıl son dönemde girmeyi tercih etmiştir?

Yazının tamamı burada

Son güncelleme: 15:41 07.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı