• Turkhane Logo

Torunlar vakıf arazisini talan edip rüşvet gibi ‘bağışı’ yine Başkentgaz üzerinden ödemiş

Kızılay’ı paravanı yapan Torunlar Holding’in milyar dolarlık 5 Levent’in arazisini Vakıflar’dan alıp tek kuruş vermediği, rüşveti TÜRGEV’e ödediği ortaya çıktı.

09:29 05 Şubat 2020 Çarşamba
Torunlar vakıf arazisini talan edip rüşvet gibi ‘bağışı’ yine Başkentgaz üzerinden ödemiş
Kızılay’ı paravanı yapan Torunlar Holding’in milyar dolarlık 5 Levent’in arazisini Vakıflar’dan alıp tek kuruş vermediği, rüşveti TÜRGEV’e ödediği ortaya çıktı.



Kızılay’ı paravan olarak kullanarak Ensar Vakfı’na milyonlarca lira aktaran Torunlar Holding’in “bağış aşkının” altından milyarlarca dolarlık Vakıf Arazisi talanı çıktı. 
Bold Medyadan CEVHERİ GÜVENin haberine göre; İstanbul Alibeyköy 5 Levent’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait 96 bin 400 metrekarelik arazi, çeşitli devir oyunlarının ardından, Torunlar GYO’ya geçti. 1+1 dairelerin 650 bin TL’den başladığı projeden milyarlarca liralık rant elde edildi.


Torunlar GYO’nun düzenli olarak Ensar Vakfı’na ve TÜRGEV’e aktardığı milyonlarca lira “bağışın/komisyonun” ardında yatan büyük rant projelerinden biri olan 5 Levent Projesi talanı arazinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınmasıyla başladı.

5 Levent projesinin yapıldığı 96 bin 461 metrekare arazi, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Silahtar Abdullah Ağa Vakfına aitti.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü ile KİPTAŞ A.Ş. arasında 24.02.2012 tarihinde imar ve yapım şartlı kat karşılığı modeliyle inşaat yapım sözleşmesi imzalandı. Ardından KİPTAŞ inşaatı kendi yapmak yerine Torunlar GYO’yu devreye soktu.

22.10.2013’te bu kez KİPTAŞ ile Torunlar GYO arasında alt yüklenici olarak sözleşme imzalandı. Torunlar alt yüklenici olarak belirlenmesine rağmen paylaşımda daha büyük payı aldı.

/
Vakıf Arazisinin inşaattan önceki hali…

PAYLAŞIMDA TORUNLAR’A YÜZDE 54

Milyar dolarlık Vakıf arazisi üzerine yapılacak konutlarda, projenin varlık paylaşımı; Torunlar %54,28, KİPTAŞ %45,72 olarak belirlendi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ise herhangi bir pay verilmedi.

Yani arazi Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ancak üzerine yapılan konutlardaki tüm rant Torunlar ve KİPTAŞ’ın.

İstanbul’da çevre yoluna çok yakın ve yeşil alanlarla birleşik olan arsa üzerine toplam 2961 adet konut yapıldı. Konutlar 1+1 den 4+1’e kadar farklı metrekarelerde ve konfor özelliklerinde.

/
Vakıf Arazisi ve diğer parselleri gösteren parsel sınırları..

KONUTLARIN FİYATLARI

Konutlar 2017 yılından itibaren satışa sunuldu. 2017 yılı satış fiyatları yüzde 50’si peşin olmak şartıyla şöyleydi:

1+1’ler 687 bin TL’den,

2+1’ler 953 bin TL’den,

3+1’ler 1 milyon 285 bin TL’den,

4+1’ler 1 milyon 325 bin TL’den başlıyordu.  Konutların havuz manzaralı olanlarında ise bu fiyatlar yüzde 10 ile 20 arasında daha yüksekti.

Lüks projede fitness, sauna, yüzme havuzu, çocuk oyun alanı, amfi tiyatro, koruluk, spor alanı ve otopark mevcuttu. Projenin ilk etabı 2017’de ikinci etabı ise 2018’de teslim edildi.

/
Görüntü; Vakıf arazisinin Torunlar ve Kiptaş’a devrinden sonra inşaatın başlangıç günlerinden

TORUNLAR KOMİSYONU TÜRGEV’E ÖDEDİ

Bu noktada Torunlar’a ait Başkentgaz yine devreye girdi.

Vakıfların arazisini KİPTAŞ’la birlikte büyük bir ranta dönüştüren  ve Vakıflara tek kuruş ödemeyen Torunlar, işin “komisyon” kısmını Başkentgaz üzerinden halletti.

Torunların sahibi olduğu Başkentgaz, 5 Levent projesinden KİPTAŞ’a kalan bölümdeki 31 adet ticari işyeri ve işyerlerine ait 1596 metrekarelik depoları 18 Ekim 2018’de 30 milyon liraya satın aldı.

Ardından Başkentgaz, satın aldığı 31 adet işyerini iki ayrı protokolle TÜRGEV’e bağışladı.

Yine tıpkı Kızılay’a yapılan bağışların Ensar Vakfı’na gönderilmesine benzer biçimde özel bir protokol imzalandı.

Protokolde TÜRGEV’in “hayırseverin yapacağı bağışı, dilediği şekil ve şartlarda kullanabileceği’ belirtildi. Protokole göre, TÜRGEV’in işyeri ve depoları ‘dilediği gibi işletme, satma ve kiralama’ hakkına sahip olacağı kaydedildi.

Ensar Vakfı’na “bağış” adı altında Başkentgaz üzerinden Kızılay’ı paravan yaparak komisyon ödeyen Torunlar Holding; bu projedeki komisyonu da yine Başkentgaz üzerinden ödemiş oldu.

/
İnşaat bittikten sonra, yeşil vakıf arazisi astronomik emsal artışlarıyla betondan bir sahaya dönüşüyor.

YAN PARSELLER SABAH&ATV VE BEZMİ ALEM’İN

5 Levent’teki konut projesinin yanına ise Sabah&ATV’yi içinde barındıran Turkuvaz Medya için dev ve ultralüks Medya Merkezi yapıldı. Türkiye medyasının yönetileceği yer olarak lanse edilen Medya Merkezi, Torunlar tarafından 300 bin metrekare kapalı alan şeklinde inşa edilerek Turkuvaz Medya’ya tahsis edildi.

Parselin bir diğer köşesine ise Bezm-i Alem Üniversitesi için kampüs inşa edildi. Üniversitenin Emine Erdoğan’a ait olduğu iddia ediliyor..

/
Parselde sağda işaretli alan Turkuvaz Medya için yapılan Medya Merkezi ve Bezmi Alem Üniversitesinin yerini gösteriyor.

/
Medya Merkezi’nin son hali


Beşinci Levent Gültepe Projesinin son hali…


Kaynak: Bold Medya



 

Son güncelleme: 09:29 05.02.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı