• Turkhane Logo

Toplumun yarıdan fazlası geçim kaygısı, 4 kişiden biri işsizlik korkusu yaşıyor

Bahçeşehir Üniversitesi, koronavirüs salgınının toplum üzerindeki etkilerini araştırdı. Araştırmaya göre her 4 kişiden biri işini kaybetme korkusu yaşıyor, yarısından fazlası ise ekonomik açıdan kaygı duyuyor.

19:00 25 Nisan 2020 Cumartesi
Toplumun yarıdan fazlası geçim kaygısı, 4 kişiden biri işsizlik korkusu yaşıyor
Bahçeşehir Üniversitesi, koronavirüs salgınının toplum üzerindeki etkilerini araştırdı. Araştırmaya göre her 4 kişiden biri işini kaybetme korkusu yaşıyor, yarısından fazlası ise ekonomik açıdan kaygı duyuyor.



Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özlem Karaırmak, 25-65 yaş arası bin 458 kişi ile telefon veya internet yoluyla araştırma yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, yüzde 49 koronavirüsü kendisi için yüzde 79 ise sevdikleri için tehdit görüyor.

YARIDAN FAZLASI EKONOMİK KAYGI DUYUYOR


Birgün’ün haberine göre Prof. Özlem Karaırmak, araştırmada en öne çıkan bulgunun ekonomik kaygılar olduğunu belirtti. Karaırmak, “Yarıdan fazlası bu noktada kaygılı. Bir diğer nokta gelir düzeyi düşük ya da yüksek olan gruplarda kaygı eşit olmasına rağmen gelir düzeyi düşük kesimin kırılgan oluşu. Kendini daha çaresiz hissediyor, daha umutsuz görünüyor. Ekonomik politikalar ve sosyal sistem açısından koruyucu sistemin bu grubu daha dikkate alması gerekiyor” dedi. Araştırmanın internet ve sosyal medyanın lüks değil ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirten Karaırmak, “Yoksulların bu imkanı yoksa, görüntülü telefona da sahip değilse yakınlarıyla daha az bağ kurabiliyor. Eğitim çağında çocuğu varsa onun uzaktan eğitim şansı kalmıyor. Bu da umutsuzluğu körüklüyor olabilir” değerlendirmesi yaptı.

Araştırmaya katılanların yüzde 45’i evli ve yüzde 42’si çocuk sahibi. Yüzde 28’inin uzaktan eğitime devam eden çocuğu var.

YÜZDE 79 SEVDİKLERİ İÇİN ENDİŞELENİYOR

Çalışma sonuçlarından en dikkat çekici sonuçlar şöyle:

-Yüzde 49’u kendisi, yüzde 79’u ise sevdikleri için salgını tehdit görüyor.

-Yüzde 85’i vaka sayısının artmasından, yüzde 60’ı günlük hayatındaki kısıtlamalardan, yüzde 80’i yaşam şartlarının ne zaman sona ereceğinin belirsizliğinden endişeli.

– Yüzde 62’si Covid 19 hakkında kendini yeteri kadar bilgi sahibi görüyor.

– Yüzde 68’i aile ve arkadaşlardan aldığı sosyal desteği yeterli buluyor.

– Yüzde 54’ü bu süreçte yeni uğraşlar (yeni yemekler, çok parçalı yap-bozlar, örgü vb.) edinmiş.

– Yüzde 80’i Covid-19 gündemini çok sık takip ediyor.

– Yüzde 58’i çok ciddi ekonomik kaygılar yaşıyor.

– Yüzde 25’i işini kaybetmekten korkuyor.

KADINLAR DAHA ENDİŞELİ

Araştırmaya göre, kadınlar belirsizlikten dolayı daha kaygılı, stresli ve üzüntülü. Ancak belirsizlik erkeklerin eyleme geçmesini daha fazla engelliyor. Kadınlar, virüsün kontrolünde bilim insanları, doktorlar gibi başkalarından gelecek yardıma daha fazla güveniyor. Erkeklere göre, stresle baş etme becerilerinde kendilerini daha fazla kaynağa ve desteğe sahip olarak algılıyor.

EVLİLER ÇARESİZ BEKÂRLAR KAYGILI

Evli olanlar durumu daha çaresizlik verici ve kontrol edilemez görüyor. Ancak bekarlar daha kaygılı. Çocuğu olanlar halsizlik, titreme, mide problemleri gibi psikosomatik tepkileri çocuksuzlara göre daha az yaşamakta. Çocukla etkileşimin kaygının fiziksel belirtilerini azalttığı düşünülmekte. Çevresinde Covid-19 tanısı almış olanlar ile 65 yaş üstü yalnız yaşayan yakını bulunanlar daha kaygılı.

İŞİNİ KAYBETME KORKUSU

Araştırmaya göre işini kaybetme korkusu yaşayanlar belirsizlik ve kaygı içinde. Psikolojik dayanıklılıkları daha kırılgan. Durumu daha tehdit edici ve kontrol edilemez algılıyor ancak yardım aramakta zorlanıyor. Kaynakları etkili kullanamıyor. Tüm gelir gruplarında virüse bağlı stres ve belirsizlik aynı derecede. Ancak gelir düzeyi (2 bin 324 TL ve altı) düşük olanlar gelir düzeyi yüksek olanlara (7 bin 500 TL ve üstü) göre daha fazla kaygılı. Psikolojik dayanıklılıkları daha düşük. Strese karşı kendilerini daha kontrolsüz hissediyor. Ama en önemlisi salgın konusunda başkalarından destek ve yardım geleceğine daha az inanmakta.

TELEVİZYONDAN TAKİP EDİYOR

Koronavirüs sürecinde halkın çoğunluğu gündeme televizyonlar, internet siteleri ve Twitter üzerinden takip ediyor. Araştırmaya göre, yüzde 80 televizyon, yüzde 64 internet siteleri, yüzde 56 Twitter, yüzde 51 Instagram, yüzde 26 ise Facebook üzerinden gündemi takip ediyor.  Yüzde 7 ise takip etmiyor.

HASTANEYE GİDEMEME ENDİŞESİ

Araştırmada en sık görülen korku ve tepkiler şöyle sıralandı:

“-Toplu taşıma araçlarından korkma

-Vaka/Ölüm sayılarını takip etme

-Virüs ile ilgili sosyal medyayı sürekli takip etme

-Salgının daha da kötüye gideceği inancı

-Sürekli virüsle ilgili haberleri takip etme

-Önlemlere rağmen virüsün sürekli sevdiklerine bulaşacağı düşüncesi

-Fiziksel hareketin azalması n Sevdiklerimi kaybetme korkusunun artması

-Temizlik kurallarını abartılı ve aşırı bir şekilde uygulama

-Hastalık durumunda hastaneye gidememe korkusu”

SOSYAL MEDYA KULLANIYORLAR

Araştırmaya katılanlara “Evde boş vaktinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltildi. Yüzde 72 sosyal medya, yüzde 68 film, yüzde 59 kitap, yüzde 58 temizlik ve ev düzenleme, yüzde 52 dizi, yüzde 49 televizyon, yüzde 39 yemek yapma, yüzde 25 çocuklarla oyun oynama, yüzde 19 sanatsal etkinlik, yüzde 19 ise el işi yapmayla değerlendirdiğini söyledi.

Son güncelleme: 19:00 25.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı