• Turkhane Logo

Toplumun farklı kesimleri tek ses oldu: Cezaevleri acil boşaltılmalı

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke cezaevlerini boşaltırken, Türkiye'de de bu yönde bir çalışma başlatıldı. Farklı kesimlerden yükselen ses, çıkarılacak yasanın geniş kapsamlı olması gerektiği yönünde.

17:35 20 Mart 2020 Cuma
Toplumun farklı kesimleri tek ses oldu: Cezaevleri acil boşaltılmalı
Koronavirüs salgını nedeniyle birçok ülke cezaevlerini boşaltırken, Türkiye'de de bu yönde bir çalışma başlatıldı. Farklı kesimlerden yükselen ses, çıkarılacak yasanın geniş kapsamlı olması gerektiği yönünde.

Ahmet Görçüm/Aktif Haber

Dünyaya hızla yayılan koronavirüs salgını cezaevlerini de tehdit ediyor. Türkiye genelindeki 355 cezaevinde 300 bin tutuklu ve hükümlü, 150 bin ise cezaevi çalışanı bulunuyor. Cezaevlerinde koronavirüse karşı alınan önlemler toplam 450 bin kişiyi ilgilendiriyor.

Eski Anavatan Partisi Genel Başkanı Nesrin Nas, siyasi tutuklular, hastalar, çocuklu anneler ve yaşlıların acilen cezaevlerinden tahliye edilmeleri gerektiğini bir kez daha tekrarladı. Nas, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Tüm sınırlar kapalı. Kimsenin bir yere gideceği yok. TCK’ya göre tutuklama tedbirdir ve tutuksuz yargılama esastır. Bu durumda siyasi tutukluların, gazetecilerin, yaşlı, hasta olanların, çocuklu ebeveynlerin hemen serbest bırakılması gerekir. Ayrıca ceza infazlar da ertelenmeli.” ifadelerini kullandı.

  Tüm sınırlar kapalı. Kinsenin bir yere gideceği yok.TCK’ya göre tutuklama tedbirdir ve tutuksuz yargılama esastır.Bu durumda siyasi tutukluların, gazetecilerin, yaşlı,hasta olanlanların, çocuklu ebeveynlerin hemen serbest bırakılması gerekir.Ayrıca ceza infazlar da ertelenmeli. — nesrin nas (@Nesrinnas) March 20, 2020 HER TÜRLÜ SİYASİ TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ TAHLİYE EDİLMELİ

Gazeteci Aslı Aydıntaşbaş da tahliye için sosyal medya hesabından çağrı yaptı: “Her tür siyasi tutuklu ve hükümlü, tahliye edilmeli. Cezası bir kaç ay içinde bitecek olan ve adi suçlardan yatan diğer mahkumların tahliyesi öne çekilmeli. İnsanlık virüse karşı ortak bir mücadele veriyor. Devlet, kendini değil milleti korumak için hareket etmeli.”
  Korona virüsü nedeniyle;
Alınan tedbirler ile ilgili
İran’da tutuklular tahliye edildi.
Türkiye’de ise
Cezaevinde tutuklu olup,yargılaması devam eden tutuklular İçin adli kontrol sistemi ile aynen İran’da olduğu gibi Korona virüsü nedeniyle tahliye edilebilirdi
Pakette bu da yok — Av.Mahmut TANAL (@MTanal) March 18, 2020
MAHMUT TANAL: PAKETİN KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

CHP’li milletvekili Mahmut Tanal da iktidara tepkisini şu paylaşımla gösterdi: “Korona virüsü nedeniyle; Alınan tedbirler ile ilgili İran’da tutuklular tahliye edildi. Türkiye’de ise cezaevinde tutuklu olup, yargılaması devam eden tutuklular İçin adli kontrol sistemi ile aynen İran’da olduğu gibi Korona virüsü nedeniyle tahliye edilebilirdi. Pakette bu da yok”
  Cezaevleri ağzına kadar dolu.
Tutuklu, hükümlü, cezaevi personeli büyük risk altında.
Hükümet bir an önce af veya ceza indirimi yapmalı.
Mahkemeler önüne geleni tutuklamamalı, adlî kontrol dahil tüm şartları dikkate alarak tahliye kararı vermeli.
Çünkü, İNSAN HAYATI ÇOK KIYMETLİ. — Uğur Poyraz (@av_ugurpoyraz) March 14, 2020
POYRAZ: TUTUKLULAR BÜYÜK RİSK ALTINDA

Avukat Uğur Poyraz ise cezaevlerinin ağzına kadar dolu olduğunu belirttiği paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Tutuklu, hükümlü, cezaevi personeli büyük risk altında. Hükümet bir an önce af veya ceza indirimi yapmalı. Mahkemeler önüne geleni tutuklamamalı, adlî kontrol dahil tüm şartları dikkate alarak tahliye kararı vermeli. Çünkü, İNSAN HAYATI ÇOK KIYMETLİ.”
  TBMM’ye sunulan yeni yargı paketinde terör tanımını yeniden yapmadıkça ve törörü Silahlı eylemle irtibatlanmadıkça hiç bir işlevi olmaz ve reform ve infaz indirimi kadük kalır. — Av. Celal ÜLGEN (@celalulgen) March 20, 2020


Avukat Celal Ülgen de, TBMM’ye sunulan yeni yargı paketinde terör tanımını yeniden yapmadıkça ve törörü silahlı eylemle irtibatlanmadıkça hiç bir işlevi olmaz ve reform ve infaz indiriminin kadük kalacağını söyledi.  Lütfen zaman kaybetmeden sesimizi yükseltelim. pic.twitter.com/QhdNFW3as1 — Başak Demirtaş (@Basak__Demirtas) March 20, 2020

LÜTFEN ZAMAN KAYBETMEDEN SESİMİZİ YÜKSELTELİM

Lütfen zaman kaybetmeden sesimizi yükseltelim diyen HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaşın eşi Başak Demirtaş, hapishanelerdeki koşullar çok yetersiz olduğunu hatırlatarak hızlı bir şekilde hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 

Başak Demirtaşın açıklamsı şöyle;

Birçok kişi ileri yaşına ağır hastalığına rağmen içerde tutulmaya devam ediliyor. Yüzlerce çocuk anneleriyle birlikte hapiste. Koğuşlar çok kalabalık. Havalandırma yetersiz. Güneş ışığı neredeyse hiç yok. Sağlıklı beslenmek mümkün değil, Hijyen koşulları da son derece yetersiz. Bu koşullar solunum yolu hastalıklarına neden oluyor. Koronavirüs solunumu zorluyor, hem de hasta olanlar çok büyük risk altında. Öte yandan hapishane görevlileri de çok büyük bir risk altında. Günde üç vardiya şeklinde çalışıyorlar ve dışarıya sürekli temas halindeler. Bütün bunlar ortadayken, virüsler hapishanelerde büyük felaketlere neden olacaktır. O nedenle hiç vakit kaybetmeden infaz erteleme, tutuklu yargılananların bırakılması gibi düzenlemeler hayata geçirilmelidir. Evrensel hukukunda insani olmanın gereği de budur. Hepimize düşen, hapishanelerde ölümler yaşanmadan sesimizi yükseltmektir. Lütfen sesimizi yükseltelim.


Akp terör suçları hariç genişkapsamlı infaz yasası çıkaracakmış. Önce varolan yasalara göre tahliye etmeniz gereken 860 bebek ve anneleriyle, 1500 ün üzerinde ki hasta tutsakı çıkarın Terör, iktidara, konjonktüre göre değişip içi doldurulan bir kavram Adil yargılama yokken — Cemal Yıldırım (@cemalyldrm) March 20, 2020 If Turkish media reports of govt prisoner release plan are true & terror prisoners are exempted that would leave out all journos, politicians, rights defenders, dismissed public officials facing bogus terror charges & unfair politicized trials, among them sick & older people — Emma Sinclair-Webb (@esinclairwebb) March 20, 2020

Son güncelleme: 17:35 20.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı