• Turkhane Logo

TOKİ: Yatay mimariden bir gram ödün vermedik, bununla da iftihar ediyoruz

TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un açıklamalarına cevap vererek, “Yatay mimariden bir gram ödün vermedik, bununla da iftihar ediyoruz” dedi.

17:31 16 Şubat 2022 Çarşamba
TOKİ: Yatay mimariden bir gram ödün vermedik, bununla da iftihar ediyoruz
TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un açıklamalarına cevap vererek, “Yatay mimariden bir gram ödün vermedik, bununla da iftihar ediyoruz” dedi.


Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi 2. Etap Projesi ile ilgili belediye meclisi kararına TOKİ’nin itiraz etmemesi gerektiğini belirtmiş, TOKİ ile ilgili ben çok konuştum, konuşuyorum. Doğruları anlatmaya çalışıyorum çünkü TOKİ kuruluş amacından sapmıştır. Yoksul yurttaşlarımıza ev yapmak gibi bir dertleri yoktur. TOKİ rant peşindedir demişti.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Kurt’un açıklamalarına cevap verdi.


Bulut, Odunpazarı Belediye Başkanı, TOKİ bu işi yapmak istemiyor, TOKİ itiraz edemez, TOKİ sadece rant peşinde gibi ithamlarda bulunmuş. Biz Eskişehirde Millet Bahçesini yaparken Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşenin bazı açıklamaları olmuştu. O zaman da kendisine Bir şeyi merak ediyorsanız, buyurun Ankaraya sizi bilgilendirelim demiştim. Basın yoluyla da konuşabiliriz, ama doğru şeyleri konuşmalıyız, yanlış şeyleri konuşmamalıyız. Sayın Büyükerşen hatta o zaman Başkanım ben o manada söylemedim demişti. Ben de Maalesef öyle anlaşıldı. İnanın Eskişehire gelsem sizi ziyaret ederdim. Siz de merak ediyorsanız Ankaraya geldiğinizde sorabilirdiniz demiştim. Odunpazarında şimdi yaşanan bu durumda da, bir belediye başkanı samimi olsa, bize açar bir telefon, Burada böyle bir proje yapıyoruz, itiraza konu olan şeyler nedir, konuşalım der. Çok da doğaldır bunu yapmak dedi.

YATAY MİMARİDEN ÖDÜN VERMEMİŞ

Son üç yıldır TOKİ Başkanı olduğunu ve bu süreçte 250 bine yakın sosyal konut yaptıklarını dile getiren Bulut, Son üç yıldır TOKİ Başkanıyım. 250 bine yakın sosyal konut yaptık. Cumhurbaşkanımız görevi tevdi ettikten sonra, yatay mimariden bir gram bile ödün vermeyeceksin direktifinin dışına çıkmadım. Bu görevi inanarak yerine getirdim. Ve o kadar güzel konutlar yapıldı ki, şimdi televizyonlarda konutlarla ilgili bir konu olduğunda TOKİnin konutlarını gösteriyorlar ve bununla da iftihar ediyoruz. Yapmadığımız şeyleri de başkalarına önermedik. İstanbulda bile, yatay mimari anlayışı ile olsun diye Kayabaşında 2 olan emsal değerlerini 1,20lere kadar düşürdük. Dolayısıyla sadece Eskişehir özelinde değil, Türkiye genelinde yatay mimari ile ilgili bir hassasiyetimiz var. TOKİ yüksek yapılaşmaya sebep oluyor gibi söylemler var. İnanın, gidin bakın TOKİnin yaptığı binalar hiçbir zaman o şehirlerin en yüksek binaları değildir. Eskişehirde de bakın, İstanbulda da bakın, diğer şehirlerde de bakın. TOKİnin yaptığı yüksek binalar vardır ama en yüksek binalar değildir diye konuştu.

Eskişehirde TOKİ olarak kentsel dönüşümden, hastanelere, sosyal konutlardan, millet bahçesine kadar yaptıkları ve hayata geçirdikleri birçok projenin olduğunu söyleyen Ömer Bulut, Odunpazarında Karapınar Gecekondu Önleme Bölgesi ile ilgili yaptığımız açıklamada da belirttik. Nihayetinde biz görüşlerimizi ve itirazlarımızı ifade ediyoruz. Plan yapma yetkisi belediyede, bizim görüşlerimizi dikkate alabilir veya dikkate almaz, planları yapar. Eğer biz yapılmış planları mahkemeye götürecek olursak, o zaman ayrı konuşuruz. Ama şu aşamada bölgenin planlaması ile ilgili TOKİ itiraz etmiş, etmemiş gibi bir tartışma yaratmanın bir anlamı yok. Basına, kamuoyuna şikayet ediyor gibi yapılmasına gerek yok. Bu yetki zaten ellerinde. TOKİ, mahkemeye giderse o zaman konu farklı bir boyuta taşınır. Altını çizmek istediğimiz nokta bu diye konuştu.

Son güncelleme: 17:31 16.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı