• Turkhane Logo

TMSF'ye sordu: Digitürk'ü neden Katarlı firmaya ihalesiz sattınız

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, dünkü (18 Aralık) yazısında, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal yaptığı söyleşiyi yayımladı.

12:13 19 Aralık 2018 Çarşamba
TMSF'ye sordu: Digitürk'ü neden Katarlı firmaya ihalesiz sattınız
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, dünkü (18 Aralık) yazısında, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal yaptığı söyleşiyi yayımladı.




Ancak ne sorulan sorular ne de yanıtları, TMSF ve faaliyetleri ile ilgili merak edilen konular üzerineydi.


Bu durumu eleştiren bir yazı kaleme alan Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel, Munyar keşke sorabilseydi girizgahının ardından, Ben olsaydım TMSF Başkanı Muhiddin Gülala ne sorardım biliyor musunuz? Sayın Başkan; TMSFnin Çukurova Holdingten alacağına karşılık devraldığınız Digiturk gibi milyonlarca abonesi olan bir platformu neden Katarlı beIN Media Groupa ihalesiz sattınız diye yazdı.

Digiturkün satış bedelinin 937 milyon 799 bin Dolar olduğunu hatırlatan Ağırel, TMSFnin bu satıştan borçlar düşüldükten sonra kasasına girecek olan rakamın ise 292 milyon 199 bin Dolar olduğunu belirtti. 

Sözleşmeye göre ödemenin satış bedelinin yüzde 60lık kısmının birinci taksitte, yüzde 40lık kısmının ise ikinci taksitte ödeneceğine işaret eden Ağırel, yazısını şöyle sürdürdü:

Sayın Gülal; Katarlı şirketin ilk taksit ödemesinden 44 milyon 549 bin Dolar, ikinci taksit ödemesinden ise 32 milyon 443 bin Dolar kesinti yaparak ödediğini, Sayıştay raporlarından öğrendik. Bu kesintiler hiçbir dekont ve belge sunmadan yapılmış.

Bana hiç kızmayın Sayıştay raporunda öyle yazıyor.

Nasıl oldu bu peki?

Katarlı firma buna nasıl cüret edebildi?

Hadi cüret etti siz nasıl sorgulamadınız bunu?

Susuyorsunuz...

Sayıştay raporu üzerinden sorularını çeşitlendiren Ağırel, Katarlıların devraldığı borcu sözleşmede ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen ödemediğini, Katarlılara satış esnasında Digiturkün 135 milyon 582 bin 862,29 Dolar tutarında sözleşme tarihi kuru ile hesaplandığında ise (kur 2.95) 399 milyon 969 bin Türk lirası ÖİV (Özel İletişim Vergisi) borcu olduğu belirtildiğine değindi. 

Sözleşmedeki taahhüde rağmen Katarlı firmanın borcunu ödemediğini kaydeden Ağırel, Öğrendiğimiz kadarı ile Katarlılar, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına ilişkin 6736 Sayılı Af Kanunundan yararlanmak için başvurdu ve bu aftan yararlandırıldı. Faizi ile birlikte 422 milyon 885 bin Türk lirası olan ÖİV borcu af kanunu sayesinde 258 milyon 716 bin Türk lirasına düşürüldü diye yazdı.

Ağırel, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

beIN Media Groupun vergi dairesine ÖİV borcu nedeni ile yaptığı ödeme 258 milyon 716 bin Türk lirası ama TMSFden ÖİV borcu nedeni ile kestiği rakam 399 milyon 969 bin Türk lirası!

Yani beIN Media Group, göz göre göre sizin başkanı olduğunuz TMSFye kalması gereken 141 milyon 252 bin Türk lirasını yok etti.

TMSF yetkilileri olarak sizler bu duruma neden sessiz kaldınız?

 

Son güncelleme: 12:13 19.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı