• Turkhane Logo

TMSF'nin çöktüğü Naksan Holding'in milyon dolarlık serveti yağmalanıyor

AKP rejiminin 15 Temmuz sonrası gasp ettiği şirketlerden biri de Naksan Holding olmuştu. Naksan da somut hiçbir delil olmaksızın ‘terör örgütü’ne destek vermekle suçlandı.

15:15 14 Ocak 2022 Cuma
TMSF'nin çöktüğü Naksan Holding'in milyon dolarlık serveti yağmalanıyor
AKP rejiminin 15 Temmuz sonrası gasp ettiği şirketlerden biri de Naksan Holding olmuştu. Naksan da somut hiçbir delil olmaksızın ‘terör örgütü’ne destek vermekle suçlandı.


15 Temmuz öncesi, evrensel normlara uygun olan, sivil toplum örgütlerindeki faaliyetleri ‘suç’ olarak kabul edildi. Zirve Üniversitesi ve bir kısım sivil toplum örgütlerinin desteklenmesi, TUSKON üyeliği, bankacılık faaliyetleri, ticari girişimler, gazete ve dergi abonelikleri ‘silahlı terör örgütü’ suçlamasına delil olarak sunuldu. Holding yöneticileri ve hissedarların malvarlıklarının tamamına, ceza yargılaması sonucu müsadere edebilmek amacıyla el konuldu ve ceza davaları açıldı. 15 Temmuz’dan 1 hafta sonra şirkete kayyım atandı, TMSF’ye devredildi. Şirketin TMSF’ye devredilmesinin amacı hiçbir zaman iyi bir yönetimle şirketin karını artırmak olmadı. Temel amaç şirketi çalışamaz hale getirip, ‘sudan’ ucuz bir fiyatla yandaş bir firmaya peşkeş çekmekti. Öyle de oldu. Grup bünyesinde bulunan bir kısım şirketlerin bir bütün olarak ya da kısmen satışına karar verildi.

Savcılık, Naksan’ın mal varlığının ‘suçtan’ elde edildiğini savunuyor. El koyma, müsadere ve satış kararlarının da temel gerekçesi bu. Ancak hangi mal varlığının hangi suçtan ve nasıl elde edildiğine dair tek bir delil bile yok. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 31.10.2019 tarih ve 2019/68840 Nolu Tebliğnamesi’nde de bu gerçeğe vurgu yapılıyor. Dosya halen Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde temyiz incelemesi aşamasında.


Naksan Holding’e ait 25 şirket var. Bunlardan 20’si aktif, 5’i ise tasfiye halindeç Ancak yargılanma dosyasında şirketle alakası olmayan 71 şirketle ilintilendiriliyor. İlk derece mahkemesi aşamasında 71 şirketten 20’si hakkındaki tedbir talebi kaldırıldı. Mahkeme gerekçeli kararında ise sadece Naksan Holding bünyesinde faaliyet gösteren 26 şirket hakkında müsadere kararı verildi. Geriye kalan şirketlerin ise yargılanan kişilerle bir bağının olmadığı anlaşılıyor. Bu bile soruşturmanın ne kadar özensiz ve kötü niyetli yapıldığının göstergesi. Naksan’la ilgisi dahi olmayan şirketler ‘ilişkili’ göstermek için aynı torbaya dolduruluyor.

600 MİLYON DOLARLIK ŞİRKET, 90 MİLYON DOLARA SATILIYOR!

Naksan Holdinge bağlı 6 ayrı şirket TMSF tarafından farklı tarihlerde satışa çıkartıldı. Ancak alıcı çıkmadığından ya da bir kısım satışlar iptal edildiğinden satış işlemleri  gerçekleştirilemedi. TMSF’nin satış ve tasfiye işlemlerine karşı idari yargıda 19 dava açıldı. Anayasa mahkemesi mülkiyet hakkı ihlali iddiası ile bireysel başvuru yapıldı. Satış işlemleri iptal edilen şirketlerle ilgili davalar konusuz kaldığından bahisle reddedildi. Bu kararlar karşı Danıştay’a temyiz başvurusu yapıldı. Halen devam eden davalar var. En son güncel dava ise Naksan Plastik A.Ş. ile ilgili dava olup, dava halen derdest olarak devam ediyor.

Naksan Plastik A.Ş., geçtiğimiz günlerde güncel kurla 90 milyon dolar civarında bir bedelle Saray’a yakınlığıyla bilinen Zafer Yıldırım’ın sahibi olduğu Yapıen Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı firmaya satıldı. Peki şirketin güncel değeri ise 600 milyon dolar civarında. Bu arada, skandal satışın ortaya çıkması sonrası ‘pazarlık’ tarihi ertelendi.

DELİL YOK, GASP VE YAĞMA VAR

Şirketlere el konulduğunda Naksan Holding, Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biriydi. TMSF yönetiminde bile kar etti. Ancak şirket buna rağmen satılıyor. Gerekçe olarak şirketin mevcut durumunun sürdürebilir olmadığı iddia edilse de, saklı bir amaçla hareket edildiği anlaşılmaktadır.

Son olarak Nakiboğlu ailesi konuya ilişkin Yaklaşık 80 yıldır plastik ve ambalaj sektöründe faaliyet gösteren firmamızın, ihaleyi alan firma tarafından yönetilemeyeceğini ve istihdam alanlarının kapanacağını ve bu şekilde iflasa sürükleneceğini düşünüyor ve olabilecekleri kaygı ile takip ediyoruz. açıklamasında bulundu.
  2. alelacele birilerine peşkeş çekilmesi hususunda şu ana kadar Türkiye’de açmış olduğumuz davalar ve Anayasa mahkemesinde devam eden davalarımız bulunmaktadır. Tüm girişimlerimize rağmen TMSF @tmsftr ülke hukuku ve uluslararası hukuka aykırı suç oluşturabilecek eylemlerine — Nakiboglu Ailesi (@NakibogluAilesi) January 14, 2022
 

Son güncelleme: 15:15 14.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı