• Turkhane Logo

TL’nin değer kaybında Bülent Arınç’ın istifası mı etkili oldu?

Ekonomi yönetiminde üst düzeyde yapılan değişikliklerle Türk Lirası’nın değer kazanması kısa sürdü, döviz kuru hafta başından beri yeniden yükselişe geçti.

09:51 25 Kasım 2020 Çarşamba
TL’nin değer kaybında Bülent Arınç’ın istifası mı etkili oldu?
Ekonomi yönetiminde üst düzeyde yapılan değişikliklerle Türk Lirası’nın değer kazanması kısa sürdü, döviz kuru hafta başından beri yeniden yükselişe geçti.



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) piyasaların beklentisi doğrultusunda 475 baz puan faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 15e çekmesi de Türk Lirası varlıklara olumlu yansımıştı.

Ancak bütün bu gelişmelere rağmen Türk Lirası, bu hafta dolar karşısında tekrar değer kaybederek 8 seviyesinin üzerine çıktı.


TCMB başkanlığına Naci Ağbalın, Hazine ve Maliye Bakanlığına Lütfi Elvanın atanmasının ardından Erdoğan ekonomide yeni bir dönemin başladığını söylemişti.

Bu gelişmelerin üzerine TL, dolar karşısında yüzde 10 değer kazandı; dolar/TL kuru 7,5in altına kadar indi.

Ancak TL bu hafta kazancının bir kısmını geri verdi; böylece bu yükselişi yüzde 5 ile sınırlı kaldı.

Analistler bu durumu yatırımcıların Erdoğanın ekonomi ve yargı reformuyla ilgili daha sağlam adımlar attığını görmek istemesine bağlıyor.

Diğer yandan kurda dalgalanma yaşanmasının normal olduğunu belirtenler ve TLnin 7,5in altına inmesini bekleyenler de var.

Reuters, salı günü Türk Lirasının yüzde 2 değer kaybederek dolar/TL kurunun tekrar 8in üzerine çıkmasını yerellerin altın almasına bağladı.

Dolar/TL kuru, bu ay 8,58 seviyesine çıkarak rekor kırmıştı. TLnin yılın başından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 26yı buldu.

Diğer yandan Reutersa konuşan bankacılar, yerellerin salı günü ilk defa 8 seviyesinden dolar satmaya başladığını da kaydetti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bunun devam etmesi takdirinde dolar/TL kurunun düşmesi beklenebilir.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Türk bankalarını kredi vermeye zorlayan ve bankaların devlet tahvili portföyünü artırmayı hedefleyen aktif rasyosu (AR) düzenlemesinin yıl sonunda uygulamadan kalkacağını duyurdu.

Böylece BDDKnın nisan ayında getirdiği ve koronavirüs salgının ekonomiye olumsuz etkisini azaltmak için bankaları kredi vermek veya tahvil satın almak zorunda bırakan AR düzenlemesi, normalleşme adımları kapsamında kaldırılmış olacak.

Kararın ardından dolar/TL 7,95ten 7,84ün altına kadar gerilerken bankacılık endeksi de yüzde 3 civarında yükseldi.

Ancak TLnin gün içinde tekrar değer kaybederek diğer gelişmekte olan ülke paralarından olumsuz ayrıştığı görüldü.

Hazine de ayrıca normalleşme kapsamında dün 2 yıl aradan sonra ilk kez 10 yıllık tahvil ihalesi gerçekleştirdi; eurobond ihracına da çıktı.

Kimi analistlere göre TLdeki değer kaybında Bülent Arınçın Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden istifa etmesi de rol oynadı. 

Erdoğan, Arınçın geçen hafta eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavalanın uzun tutukluluklarını eleştirmesine sert tepki göstermişti.

Diğer yandan Türkiyenin Almanya ve AB ülkeleri ile İrini Harekatı yüzünden siyasi bir gerilim yaşamasının da rol oynamış olabileceği kaydediliyor.

Türkiyeden Libyaya giden Rosalina-A yük gemisinin pazar gecesi Yunanistanın güneybatısında, Avrupa Birliğinin (AB) İrini Harekatı kapsamında bir Alman fırkateyni tarafından durdurulduğu ortaya çıkmıştı.

Hollanda merkezli Rabobanktan gelişen piyasalar kıdemli döviz stratejisti Piotr Matys ise kurdaki artışta temel belirleyicinin yerlilerin TL satıp döviz alması olduğunu dile getirdi.

Faiz artışına rağmen TLye dönük algının halen kırılgan olduğunu vurgulayan Matys, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında diplomatik gerilim gibi haberlerin kolaylıkla TLyi olumsuz etkileyebildiğine işaret etti.

Matys, son günlerdeki yükselişe rağmen faiz artışı ve yüksek reel faiz nedeniyle kurda yakın vadede görünümün aşağı yönlü olduğunu düşünmeye devam ettiklerini söyledi.

Son güncelleme: 09:51 25.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı