• Turkhane Logo

Tıp öğrencisi Enes Kara baskı ve gelecek kaygısı nedeniyle intihar etti

Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara, ailesinin isteği ile kaldığı yurtta kendini baskı altında hissettiği ve duyduğu gelecek kaygısından dolayı intihar etti.

10:03 11 Ocak 2022 Salı
Tıp öğrencisi Enes Kara baskı ve gelecek kaygısı nedeniyle intihar etti
Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara, ailesinin isteği ile kaldığı yurtta kendini baskı altında hissettiği ve duyduğu gelecek kaygısından dolayı intihar etti.



Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Enes Kara (20), ailesinin isteği ile kaldığı bir cemaat yurdunda kendini baskı altında hissettiği ve yaşadığı gelecek kaygısını dile getirdiği bir video bırakarak intihar etti.

Müslüman olmadığını belirttiği notta Kara, şiddet görme ihtimali, mobbing ve ilerideki meslek yaşamında uzun süreli nöbetlerden şikayet ettiği görülürken, kaldığı öğrenci yurdunda namaz kılmaya ve dini içerikli derslere girmeye zorlandığı yönünde ifadeler de yer aldı.


Evrensel’in aktardığına göre, yaşanan olay sonrası Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesinden bir öğrenci, ”Enes’in intiharı duyulduğunda sınıf gruplarında çok tepki çekti. Online sistemin acısı öğrencilerden çok fazla çıkarılıyor. Bizim tüm sınavlarımız çok zor, TUS var zaten o en zoru. Okuldan bitince asistan doktor oluyorsun ve hep mobbing ve uzun çalışma saatleriyle ömrünü tüketiyorsun. Asistanlık bitiyor, rahata kavuştum derken hastaların doktorlara olan şiddetleri görülüyor” dedi.



Psikolojik olarak çok yoruluyorum

Kara, olay öncesi çektiği videoda videoda ise şu ifadeleri kullanıyor:

Şu an cemaat yurdunda kalıyorum. Hiç kalmak istemememe ve bunu aileme defalarca söylemiş olmama rağmen. Defalarca söyledim ama beni burada kalmaya zorladılar... Lise ve ortaokulda yine böyle medreselere sıkça geliyordum bazı tatillerde yatılı kalıyordum. O zamanlar da istemiyordum ama ailem zorluyordu ve haftada 1-2 gün geliyordum ya da yılda 1-2 hafta yatılı kalıyordum. Çok da zor değildi. Bir de en fazla üniversiteye kadar gelirim zaten diye düşünüyordum.

Burada vakit namazları zorunlu. Cemaat şeklinde kılıyoruz namazdan sonra ders var vs. 30 dakika sürüyor yaklaşık her vakit. Günlük 1 saat burada olan kitaplardan okuman zorunlu. Haftanın 3 günü cemaat dersine katılman zorunlu. Yemekleri yine öğrenciler yapıyor, haftanın 1 günü temizliği yine biz yapıyoruz. Sabah namazıyla uyanıyorum, okula gidiyorum geliyorum, akşam namazı, yemek, okuma, yatsı namazı, cemaat dersi sonra saat 10 zaten ertesi gün tekrar 6.30 gibi namaza uyanıyorum. Bir tek 8de serbest oluyorum. Hafta sonu da benzer. Yine 3 saat gibi bir şey kalıyor ve kalan zamanda adam akıllı ders de çalışamıyorum. Çünkü psikolojik olarak yorgun oluyorum.

Bu 2 sorunu ayrı ayrı düşününce aslında katlanalamayacak şeyler değil ama bunları birleştirince tüm yaşama sevincimi alıyor, özgür hissetmiyorum kendimi 24 saatten kendime ayırabildiğim 3 saat falan. 

Enes Karanın ölümü üzerine Türk Tabipleri Birliği Tıp Öğrencileri Kolundan paylaşılan mesajda şu ifadeler yer aldı:


 

Son güncelleme: 10:03 11.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı