• Turkhane Logo

Times: IŞİD’li tutuklular kamplardan kaçmaya başladı

Times gazetesi, IŞİD'lilerin tutulduğu ve güvenliğini Kürtlerin sağladığı cezaevi ve kamplardan ilk firar haberlerinin gelmeye başladığını duyurdu ve 'ilk IŞİDli tutukluların dün akşam kaçtığını" belirtti.

10:38 12 Ekim 2019 Cumartesi
Times: IŞİD’li tutuklular kamplardan kaçmaya başladı
Times gazetesi, IŞİD'lilerin tutulduğu ve güvenliğini Kürtlerin sağladığı cezaevi ve kamplardan ilk firar haberlerinin gelmeye başladığını duyurdu ve 'ilk IŞİDli tutukluların dün akşam kaçtığını" belirtti.





Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik Çarşamba günü başlattığı harekat 4. gününe girerken, operasyon İngiltere basınında geniş yer bulmaya devam ediyor.


SİVİL ÖLÜMLERİNE DİKKAT ÇEKİLİYOR 

Haberlerde sınırın iki tarafında da yaşanan sivil ölümlerine dikkat çekilirken, Financial Times gazetesi Batı’da kınanan operasyonun Türkiye içinde destek bulduğuna vurgu yapıyor.

TİMES: İLK IŞİD’Lİ TUTUKLULAR KAÇMAYA BAŞLADI

Times gazetesi, IŞİD’lilerin tutulduğu ve güvenliğini Kürtlerin sağladığı cezaevi ve kamplardan ilk firar haberlerinin gelmeye başladığını duyuruyor ve “ilk IŞİDli tutukluların dün akşam kaçtığını” belirtiyor.

Times, Suriye Demokratik Güçleri’ne dayandırdığı haberinde, Kamışlı’daki Navkur cezaevinden dün 5 IŞİD’linin kaçtığına ancak bu bilginin bağımsız kaynaklarca doğrulanamadığına dikkat çekiyor. Kamışlı’da dün bomba yüklü araçla yapılan saldırıyı ise IŞİD’in üstlendiğini hatırlatıyor.

‘KÜRTLERİN BÖLGEDEN AYRILMASI İLE…’ 

Bu cezaevlerinin güvenliğinden sorumlu Kürtlerin, Türkiye’nin operasyonuna karşı koymak için buralardan ayrılmasıyla, cezaevi ve kampların güvenlik ve düzeninin çökmeye başladığı aktarılıyor.

Daha güneydoğuda el Hol kampında 70 bin kadar IŞİD yakınının yaşadığını belirten Times, burada da protestoların ve ayaklanmaların başladığını, dün yaşanan bir kaçma girişiminin ise engellendiğini duyuruyor. Times bu bilgiyi de ana çatısını Kürt PYD savaşçılarının oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne dayandırıyor.

27 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ 

Sınırın iki tarafında da sivil ölümleri meydana geldiğini belirten Times, Suriye Kürt Kızılay’ının şu ana kadar 27 sivilin hayatını kaybettiğini belirttiğini, Türkiye’de de aralarında 9 aylık bir bebeğin de bulunduğu sivillerin sınırın Suriye tarafından yapılan saldırılarda öldüğünü hatırlatıyor.

400 KİŞİYE SU SAĞLAYAN İSTASYON HİZMET DIŞI

Bölgedeki altyapının da çökmek üzere olduğunu belirten Times, UNICEF’in bölgede 400 bin kişiye su sağlayan pompalama istasyonunun hizmet dışı kaldığını bildirdiğini, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün de Telabyad’daki hastanesini kapatmak zorunda kaldığını aktarıyor.

Bölgedeki Arap-Kürt ayrımına da dikkat çeken Times, gazeteye konuşan bir Arap’ın şu sözlerine yer veriyor: “Burada insanlar bombardıman ve yıkımdan korkuyor. Ama diğer taraftan da belki YPG yönetiminden ve insanları zorla silah altına almalarından kurtulmak iyi olacaktır. Türkiye ile sınırlar açılırsa ticaret yapıp ekonomiyi düzeltebiliriz” diyor. Roni Teran adlı Telabyad’lı ise “Benim iki tarafla da sorunum yok” diyor.

100 BİNDEN FAZLA KİŞİ BÖLGEDEN AYRILDI

100 binden fazla kişinin bölgeden ayrılmak zorunda belirten Times, Suriye savaşının başlamasından bu yana tahmini 13 milyon kişinin evlerini terk ettiği bilgisini veriyor.

‘RUSYA BÖLGEDEKİ ETKİSİNİ ARTTIRMAK İSTİYOR’

Times’ta yer alan bir analizde, Kremlin’in ABD’nin kendisini Suriye savaşından uzaklaştırmak istemesi ve Türkiye’nin operasyonunu fırsat olarak kullanıp, bölgedeki etkisini artırmayı deneyeceği yorumunda bulunuluyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Ankara ve Şam arasında arabuluculuk yapabileceklerine dair sözlerini hatırlatan Times, Rusya’nın Esad rejimini desteklediğini, Ankara ile de arasının iyi olduğunu belirtiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Pazartesi günü Suudi Arabistan ziyaretinde bulunacağına da dikkat çeken Times, Putin’in bu ziyaretle “Rusya’nın, ABD’nin aksine, müttefiklerine sadık bir ülke olduğu mesajı vermeye çalışacağını da ifade ediyor.

Son güncelleme: 10:38 12.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı