• Turkhane Logo

The Guardian: 'Batı ikilemde kaldı'

13. cumhurbaşkanı seçimi geride kalırken ingiliz The Guardian gazetesinde seçim sonrası ilk analiz yayımlandı. The Guardian'ın Türkiye'nin dış politikasına yönelik analizinde, Erdoğan'ın 13. cumhurbaşkanı seçilmesinin, Batı'yı ikilemde bıraktığı vurgusu dikkat çekti.

16:12 29 Mayıs 2023 Pazartesi
The Guardian: 'Batı ikilemde kaldı'
13. cumhurbaşkanı seçimi geride kalırken ingiliz The Guardian gazetesinde seçim sonrası ilk analiz yayımlandı. The Guardian'ın Türkiye'nin dış politikasına yönelik analizinde, Erdoğan'ın 13. cumhurbaşkanı seçilmesinin, Batı'yı ikilemde bıraktığı vurgusu dikkat çekti.

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Türkiyedeki seçimleri yakından takip eden İngiliz gazetesi The Guardian Erdoğan Türkiyedeki 20 yıllık iktidarını uzatırken Batı korku ve umut arasında kaldı başlıklı bir analiz yayımladı.

The Guardianın analizinde Batı, bir yandan, Erdoğanın yeniden seçilmesini kullanarak NATOnun kurucu üyesi Türkiyeyi, liberal ve laik Batıdan daha da uzaklaştıracağından korkuyor. Bir yandan da yeniden aday olamayacağı için milliyetçi seçmen kitlesine hitap etmek zorunda kalmayacağını ve dış politikasını kendi korumak üzerine şekillendireceğini umuyor değerlendirmesi yer aldı. 
Erdoğanın vereceği kararların öneminin, sadece Türkiye, NATO ve Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bittikten sonra ortaya çıkacak düzen için olmadığını belirten The Guardian, Asıl mesele, Putinin ağına Erdoğanın düşmesini engellemek dedi.
The Guardian, İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun, ABDye ve Batıya yönelik söylemlerine ilişkin Kampanya sırasında batı yanlısı eğilimler gösteren herkesin hain olduğunu söyledi. Belki bu sadece bir kampanya söylemiydi, ancak Türkiyedeki zihniyeti gösteriyor ifadesinde bulundu.
BİZE GÜVENCE VERİLDİThe Guardian, Erdoğanın ilk sınavının, Litvanyanın başkenti Vilniustaki NATO zirvesinde olacağını ve Türkiyenin uyguladığı İsveçin NATOya üyeliği vetosunu kaldırması isteneceği yorumunda bulundu.
Joe Bidenın, Erdoğanı otokrat olarak nitelemesine rağmen, engeli kaldırmaya, 20 milyar dolarlık F-16 jetlerinin satışını onaylamaya ve Türkiye ile yeni bir sayfa açmaya istekli olduğunu belirten İngiliz gazete, Temsilciler Meclisi dış ilişkiler komitesi başkanı Michael McCaulun İsveç-NATO sorunu çözüldüğü sürece satışı onaylamaya hazırız sözlerini aktardı.
Analizde ayrıca, McCaulun, Seçimden sonra, kazanan kim olursa olsun, İsveçin bir NATO müttefiki olarak tanınacağı konusunda bize güvence verildi ifadeleri aktarıldı.
Washington, Türkiyeye yaptırım uygulanması durumunda, Erdoğanın Putinin ağına takılacağı korkusu sebebiyle yaptırım uygulamak istemiyor yorumunda bulunulan analizde, Türkiyenin Rusyaya yaptırım uygulamak istemediği belirtildi. 
Analizde ayrıca, şu değerlendirmeler de yer aldı: 
Batı, Erdoğanın Suudi Arabistan, Suriye, Mısır ve Ermenistan gibi komşularıyla tansiyonu düşürme planlarını destekliyor. (Türkiyenin) Askıya alınan AB üyeliği talebi askıdaki tepside tozlanmaya devam edebilir

Son güncelleme: 16:12 29.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı