• Turkhane Logo

The Guardian: Afrin'e harekat bekleniyordu, ama sonuçları kestirilemiyor

İngiltere'de günlük yayımlanan The Guardian Gazetesi, Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyona ilişkin bir başyazıyı yayımladı.

09:56 25 Ocak 2018 Perşembe
The Guardian: Afrin'e harekat bekleniyordu, ama sonuçları kestirilemiyor
İngiltere'de günlük yayımlanan The Guardian Gazetesi, Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı operasyona ilişkin bir başyazıyı yayımladı.

Guardian Gazetesindeki başyazı, Bu harekâtı herkes bekliyordu. Ancak sonuçlarını kimse kestiremiyor şeklinde devam ediyor.

BBC Türkçede yer alan habere göre, hayatını kaybeden siviller ve evlerini terk edip çatışma bölgelerinden kaçan binlerce kişi olduğu belirtiliyor. Türkiyenin Afrin harekâtı 7 yıldır devam eden Suriye savaşını yeni ve pek de hoş karşılanmayan bir safhaya sokuyor.

Ancak bu operasyon çok kişi tarafından öngörülüyordu. Tek sürpriz operasyonun inanılmaz derecede yakışıksız kalan ismi: Zeytin Dalı Harekâtı.

Ankaranın Suriyede özerk ya da bağımsız bir Kürt devletine karşı tutumu uzun süredir aşikâr.

Ancak çatışma ortamı bölgedeki aktörlerin hırsları nedeniyle iyice tırmanmış durumda.

Düşmanımın düşmanı dostumdur kısa vadeli kazanımlar için kullanılabilecek bir çözüm, uzun vadeli taahhütler için değil.BBC ekibi AzezdeMüttefikimin müttefiki düşmanımdır anlayışı

ABD, Kürtlerin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri birlikte IŞİDi bitirmek üzere yola çıktı. Bu ittifak biraz da Türkiyenin son ana kadar IŞİDle mücadeleye destekte ilgisiz davranmasıydı.

Ankara istemeden de olsa ortaya çıkan tabloya tahammül etmek durumunda kaldı ve gelişmeleri kontrol altında tutmaya çabaladı.

Ancak IŞİDin sözde hilafetinin çökmesiyle birlikte kartlar yeniden dağıtıldı ve bugün Müttefikimin müttefiki düşmanımdır algısı hakim.

Kürtler Suriyenin Türkiye sınırında kendilerine bir koridor açmayı amaçlamıştı.

IŞİDe karşı yürüttükleri silahlı mücadelenin, ileride oluşacak federal bir Suriyede kendilerine özerk bir bölge yaratma konusunda katkı sağlayacağını umuyorlardı.

ABDden gelen destek, Kürtlerin toprak emellerine karşı Türkiyeyi öfkelendirdi.


  / BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: AFRİNDE SİVİL KAYIPLAR VAR BM: AFRİN’DE 6 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERK ETTİ, İNSANİ YARDIM ASKIYA ALINDI

Son güncelleme: 09:56 25.01.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı