• Turkhane Logo

The Economist: Guam ABD'nin bir sonraki savaşının başlayacağı yer olabilir

The Economist dergisi, ABD ile Çin arasındaki olası bir çatışmanın Pasifik Okyanusu'nda bulunan Guam Adası'nda başlayabileceğini ileri sürdü.

15:40 03 Nisan 2023 Pazartesi
The Economist: Guam ABD'nin bir sonraki savaşının başlayacağı yer olabilir
The Economist dergisi, ABD ile Çin arasındaki olası bir çatışmanın Pasifik Okyanusu'nda bulunan Guam Adası'nda başlayabileceğini ileri sürdü.

Pasifikte küçük bir ABD bölgesi olan Guamın, özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki gerilimler tırmanırken, ABD için stratejik önemi giderek artıyor. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Çin ve Tayvan gibi potansiyel çatışma noktalara olan yakınlığı, Guamı savaş durumunda ABD için kritik bir askeri hazırlık alanı haline getiriyor.
Yaklaşık 170 bin kişiye ev sahipliği yapan turistik ada Guam, 1898deki İspanyol-Amerikan Savaşından bu yana ABD kontrolünde. An itibariyle yaklaşık 7 bin ABD askerini barındıran Andersen Hava Üssü ve Guam Deniz Üssüne ev sahipliği yapıyor. Guam son yıllarda, ABDnin jeopolitik emelleri için daha önemli hale geldi.
ABD Guamdaki askeri varlığını daha da güçlendirmek için çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda binlerce ABD askeri Japonyanın Okinawa kentinden adaya yeniden yerleştirilmeye hazırlanıyor. Bu hareket Guamdaki ABD askeri personelinin toplam sayısını yaklaşık yüzde 50 artıracak.
ABD emperyalizmi, Asya-Pasifik bölgesine odaklanmaya devam ettikçe ve ABDyle KDHC ve Çin arasındaki gerilim arttıkça, Guamın stratejik öneminin artması bekleniyor. Adanın Amerikanın askeri duruşundaki rolü, bölgedeki olası herhangi bir çatışmanın sonucunu pekâlâ belirleyebilir.

The Economistten Guam eleştirisi: Yeterince savunulmuyor
The Economist dergisinden yayımlanan ABD-Çin gerilimine odaklanan makalede, ABDnin Pasifik Okyanusundaki sömürgesi özerk Guamın olası bir Tayvan krizinde çatışmaların merkezi konumunda olabileceği yorumunda bulunuldu.
ABDnin Pasifikteki birçok üssü gibi, Guam da hazcılıkla savaş heyecanı birbirine karışıyor denilerek, turistik adadaki ABD üslerindeki hareketliliğe dikkat çeken The Economist, Guamın aynı zamanda Çin ile gelecekteki bir ABD savaşının başlayabileceği yer olduğunu ileri sürdü.
Makalede, Tayvan üzerindeki gerilim kötüleştikçe, savaş oyunları genellikle Çinin Guama erken ve sürekli füze saldırılarını, belki de nükleer silahların kullanıldığı merkez olabileceği ifade ediliyor.
Guamın savunmasızlığı, Washingtonda geç de olsa dikkat çekiyorSavaş çığırtkanlığı yapan The Economist, Guamın ABD açısından hayati bir merkez olduğunu iddia ederek, adanın çok zayıf bir şekilde savunulması sebebiyle ABDyi eleştiriyor. Adada konuşlanmış bulunan ABDnin Andersen Hava Üssünün yeterince savunulmadığı belirtilen makalede, Komutanlar sürpriz bir Çin saldırısından çok istilacı bir tür olan kahverengi ağaç yılanı konusunda endişeli görünüyor yorumunda bulunuldu.
Çinin Guamı ABDyle olası bir savaş halinde askeri bir hedef olarak gördüğünü, hatta Çin yapımı DF-26 füzesinin Guam katili olarak anıldığını hatırlatan The Economist, Guamın savunmasızlığı, Washingtonda geç de olsa dikkat çekiyor. Bunun en önemli nedeni, Hawaiideki Hint-Pasifik Komutanlığının (INDOPACOM) Çinle gelecekteki herhangi bir savaştan sorumlu birbirini izleyen başkanlarının daha iyi koruma için yalvarıp durması değil. Sonunda bir plan ortaya çıkıyor denilerek, ABDnin adayı savunmak için 2024te bütçe ayırmayı planladığı aktarıldı.
The Economist, ABDnin Guamı savunma planın yeni sorular doğurduğunu belirterek, söz konusu yeni füze teknolojilerinin halen geliştirme aşamasında olduğu, bölgede yeterli bir koordinasyonun sağlanamadığı, ABD Kongresindeki kutuplaşma sebebiyle de savunma bütçesinin geçemeyebileceği uyarısında bulundu.

Son güncelleme: 15:40 03.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı