• Turkhane Logo

The Economist: 'Erdoğan'ın iktidarı, NATO'nun serseri mayını'

İngiliz basınının önde gelen The Economist dergisinde,

15:43 19 Haziran 2023 Pazartesi
The Economist: 'Erdoğan'ın iktidarı, NATO'nun serseri mayını'
İngiliz basınının önde gelen The Economist dergisinde,

İngiliz basınının önde gelen The Economist dergisinde, Türkiye, NATO için değerinden daha fazla sorun mu yaratıyor? başlıklı bir yazı kaleme alındı.

Yazıda, Türkiyede AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın iktidarının, NATOnun serseri mayınlarından biri olduğu yazıldı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin Eğer şartlar içinden çıkılmaz hale bürünürse NATOdan ayrılmak bile alternatif bir tercih olarak gündeme alınmalıdır. NATOyla doğmadık, NATOsuz da çok şükür ölmeyiz ifadelerine atıfta bulunulan yazıda, hem Batıda hem de Türkiyede bazı uzmanların bir kez daha NATO ile Türkiyenin yollarını ayırıp ayırmaması gerektiğini tartıştıkları kaydedildi.
Yazıda, Batılı başkentlerde ve Kievde de Türkiyenin Rusyaya uyum sağlama konusundaki istekliliğine dair hayal kırıklığı artıyor. Bu ülkelerdeki pek çok kişi Ukraynadaki savaşın Erdoğanı Putinle olan aşkını yeniden gözden geçirmeye zorlayacağını umuyordu. Bunun yerine fırsatçılık galip geldi. Ukraynaya SİHA satan ve Rus savaş gemilerinin Karadenize çıkışını kapatan Türkiye, Batının Rusyaya yönelik yaptırımlarına karşı çıkıyor ve Rus sermayesine açıkça kur yapıyor. Türk medyasında yer alan bir habere göre, aralarında Gazpromun da bulunduğu onlarca Rus şirketi Avrupadaki merkezlerini Türkiyeye taşımayı planlıyor denildi.
NATO İÇİNDEKİ KONUMU DAHA DA ZEDELENDİTürkiyenin, Ukraynaya yönelik tutumu eleştirilen yazıda, Başlangıcında birkaç kınama sözcüğü dışında Türkiye, Rusya ile her zaman iyi ilişkiler içinde oldu. Lavrov, Ankarayı ziyaret ettiğinde Türk mevkidaşı, Rusyanın Ukrayna limanlarına uyguladığı ablukayı hafifletmesi halinde Batının Rusyaya yönelik yaptırımları hafifletmesi gerektiğini nazik bir dille ifade etti. Lavrov, Rusyanın Ukraynayı neo-Nazilerden kurtarmak için işgal ettiği iddiasını tekrarladığında Türkiye hiçbir şey söylemedi ifadeleri kullanıldı.
Erdoğanın, ilk başlarda İsveç ve Finlandiyanın NATO üyeliğini veto etmesinin Türkiyenin ittifak içindeki konumunu daha da zedelediği belirtilen yazıda, şunlar kaydedildi:
Vetosunu geri çekmesi karşılığında Amerikadan ya da tam tersini yapması karşılığında Rusyadan taviz koparmaya çalışıyor olabilir. Erdoğan zaman zaman NATOnun genişlemesine prensip meselesi olarak karşı çıkıyor. Yakın zamanda The Economist için kaleme aldığı bir köşe yazısında Finlandiya ve İsveçi ittifaka katılma talebinde bulunarak NATOnun gündemine gereksiz bir madde eklemekle suçlayacak kadar ileri gitti.
DİKKATLERİ DAĞITMAK İÇİN DIŞ KRİZE İHTİYAÇ DUYUYORErdoğanın, dikkatleri hızla ekonomideki olumsuzluklardan uzaklaştırmak için birkaç dış krize ihtiyaç olduğunu düşünmüş olabileceği savunulan yazıda, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginlikler hatırlatıldı.
Yazıda, Avrupada savaş sürerken Finlandiya ve İsveçin NATO üyeliğini engellemenin, Erdoğan geri adım atsa bile sonuçları olacaktır. İsveç, Türkiyenin Avrupa Birliğine üyelik umutlarını canlı tutan birkaç ülkeden biriydi. Bu destek artık yok ifadeleri kullanıldı.
Batılıların, Türkiyenin Kürtlere talep ettikleri hakları vermeyi reddederek PKKnın ortaya çıkmasında büyük bir suçu olduğuna inanma eğiliminde oldukları belirtilen yazıda, Batılılar, kimin terörist olup olmadığına karar verme konusunda Erdoğana güvenilemeyeceği sonucuna varmışlardır. Erdoğan, binlerce insana bu yaftayı yapıştırarak ve onları sık sık silahlı militanlarla aynı hapishanelere atarak, Türkiyenin para birimini olduğu kadar bu terimi de ucuzlattı denildi.
Yazıda, Türkiye ve Batı, bu konuda hiçbir zaman aynı fikirde olmayacak ve Erdoğanın maskaralıkları ve ülkesi için en büyük tehdidin Rusya değil Batı olduğunu söyleme alışkanlığı işleri daha da kötüleştirecek. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre Türklerin %65i NATOya güvenmediğini söylerken, %60ı ittifak üyeliğini destekliyor ifadeleri yer aldı.
TÜRKİYE, NATO İÇİN BİR BAŞ AĞRISI OLMAYA DEVAM EDECEK Batılı ülkelerin, Finlandiya ve İsveçe güvenlik garantileri vererek Türkiyenin vetosunu aşmaya çalışacakları savunulan yazıda, Bu da Türkiyeyi ittifak içinde kenara itebilir. Ancak, NATOdan ayrılması ya da çıkarılması hala bir hayal. Özellikle de Rusyanın Ukraynadaki savaşının ardından Türkiyenin NATO üyeliğinin sağladığı caydırıcılık gücünden vazgeçmeye niyeti yok denildi. 
Yazıda, Erdoğan devre dışı kaldığında bile Türkiye muhtemelen ittifak için bir baş ağrısı olmaya devam edecek. Ancak bu, NATOnun birlikte yaşamak zorunda kalacağı bir baş ağrısı ifadeleri kullanıldı.

Son güncelleme: 15:43 19.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı