• Turkhane Logo

“Terörle Mücadele Kanunu, muhaliflere karşı gizli bir anayasa”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yargı reformu strateji belgesini eleştirdi. Terörle Mücadele Kanunu kalkmadan yargı reformundan bahsedilemeyeceğini dile getirdi.

17:42 11 Haziran 2019 Salı
“Terörle Mücadele Kanunu, muhaliflere karşı gizli bir anayasa”
HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yargı reformu strateji belgesini eleştirdi. Terörle Mücadele Kanunu kalkmadan yargı reformundan bahsedilemeyeceğini dile getirdi.



Partisinin grup toplantısında konuşan Temelli, Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) Kürtlere ve muhaliflere karşı uygulanan gizli bir anayasa olduğunu belirtti. “TMK kalkmadan bu ülkede bir yargı reformundan bahsetmek mümkün değildir. Eğer bu ülkede bugün toplumsal barış bu denli tahrip edildiyse bu TMK nedeniyledir” dedi.

BİZİM HAZIRLIĞIMIZ VAR, İSTEYİN GÖNDERELİM


TMK’nın, toplumsal muhalefete, Kürtlere, demokrasi güçlerine karşı Demoklesin kılıcı gibi sürekli sallandırıldığını anlatan Temelli, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eğer gerçekten yargıda samimi reforma ihtiyaç duyuyorsanız, bakın bizim hazırlığımız var. İsteyin gönderelim, inceleyin. Bizim hazırlığımız toplumsal barış üzerinedir. Toplumsal barışı tahrip eden bütün düzenlemelerden bu ülkeyi kurtarmak üzerinedir.”

BU BELGE TEK ADAM REFORMUDUR

Temelli, yargı reformu strateji belgesinin demokrasiden, hukuk devletinden ne denli uzaklaşıldığının göstergesi olduğunu dile getirdi. “Her zamanki gibi önden topluma, kamuoyuna umudu, beklentileri servis ediyorlar sonra da zamana yayma politikasıyla strateji belgesi eylem planı yayınladık diyorlar. Biz bu reformu tek adam reformu olarak nitelendirebiliriz” diye konuştu.

CEZAEVLERİNDEKİ ÇOCUKLAR

Temelli şunları kaydetti: “Demokratik siyasetin önünün açılması, kürsü dokunulmazlıklarının sağlanması, demokratik siyasetten dolayı hiç kimsenin yargılanmaması üzerine hazırlanmış ve toplumsal barışı inşa edecek iddialı bir çalışmamız var. Gelin Meclis çatısı altında müzakere edelim, toplumun beklentilerini bir an önce karşılayalım. Cezaevlerinde hasta tutsaklar var, çocuklar var. Cezaevinde bunun ötesinde bu ülkede sendikal haklar yasaklı, grev yasaklı. Bu ülkede vicdani ret hakkı yok. Kadın katliamları almış başını gidiyor. Katilleri yani kadınları katledenleri maalesef yargı koruyor. Yargıda hakim olan erkek egemen zihniyetin kırılmasına yönelik herhangi bir ifadeyi de biz bu belgede göremedik.”

12 EYLÜL İŞKENCELERİNİ HALFETİ’DE GÖRDÜK

Temelli, yargı reformunu konuşurken Halfeti’de 54 kişinin gözaltında işkenceye maruz kaldığını hatırlattı. “Adeta 12 Eylül hafızası canlandı. Elektrik verildi, darp edildiler. Tecavüz ile tehdit edildiler, yani 12 Eylül cuntasının uyguladığı işkence yöntemlerini biz Haziran’ın ikinci yarısında Halfeti’de gördük. Bu suçu işleyenlerden hesap soracağız” dedi.

İSTANBUL’DA KAYYUM VARMIŞ, ONU DA SÜPÜRECEĞİZ

Temelli, İstanbul seçimlerine ilişkin ise şunları söyledi: “Nerede bir kayyum varsa onu süpürmeye devam edeceğiz. Duyduk ki İstanbul’da bir kayyum var onu da süpüreceğiz. Eğer İstanbul seçmeniyseniz buradan herkese sesleniyorum; nerede olursak olalım 23 Haziran’da İstanbul’da olalım, oyumuza, irademize ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkalım.”

Son güncelleme: 17:42 11.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı