• Turkhane Logo

Tenkil Müzesi Buluşması canlı yayını tüm hızıyla devam ediyor

Canlı yayın başladı. TENKİL MÜZESİ TANITIM ve DESTEK BULUŞMASI yaklaşık 3 saat sürecek. Program Metin Yıkar'ın açılış konuşması ile başladı.

23:03 18 Eylül 2021 Cumartesi
Tenkil Müzesi Buluşması canlı yayını tüm hızıyla devam ediyor
Canlı yayın başladı. TENKİL MÜZESİ TANITIM ve DESTEK BULUŞMASI yaklaşık 3 saat sürecek. Program Metin Yıkar'ın açılış konuşması ile başladı.



Ben de hak ihlali ve tenkile maruz kalmış bir gazeteciyim o yüzden bu projenin içibde yeralabilmek duyurmak istiyorum. Türkiyede pek çok insan hak ihlaline uğradı, çok azını biliyoruz, Daha fazlasını ortaya çıkarabilmek ve bunların bir kayıt altına almak adına çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız. Ben objelerin önemine inanıyorum ama ben yazılı dokümanların da önemli olduğunu düşünüyorum. O yüzden hapishanelerden yazılan mektupların çok çok önemli olduğunu düşünüyorumç Halime Gülsu bu yöntemle, adım adıma nasıl ölüme sürüklendiğini anlatıyordu. Her okuduğumda etkileniyorum. Afyondaki işkence gören Ahmet Aşık mağduriyetleriğni duyurmaya çalışan bir insan. Bize yöneltilen bu haberi neden yaptınız eleştirilerini hiç doğru bulmuyorum.

Paypal bağış hesabı - www.paypal.com/paypalme/tenkil

IBAN bapış numarası - IBAN: DE94550205000001744100 BIC/SWAFT: BFSWDE33MNZ
https://tenkilmemorial.org

Burhan Kağıtçı (Tenkil müzesi sosyal medya koordinatörü)
Tüm sosyal medya mecralarında hesaplarımız aktif bir şekilde bilgi paylaşımı yapıyoruz. Takipçilerimizin %46sı Türkiyeden bu da bize daha büyük bir sorumluluk yüklüyor. Aynı zamanda Sanal müze projesi ile Tenkil Müzesini internete taşınması ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Enes Kanter (Boston Celtics - NBA)
Maç öncesi telaşlı bir anımdayım ama bu yayına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tenkil Müzesi çalışmasının bir parçası olarak, hem Amerikan kongresinde, hem NBA atmosferi içerisinde bu serginin Amerika Birleşik devletlerine taşınmasında elimden geleni yapacağım.

Fatih Uğur (Tenkil hafıza Merkezi Koordinatörü)
Tenkil sürecini yaşayan arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin yaşadığı dram ve yaşanmışlıklarını kayda almamız gerekiyor. Tenkil Hafıza Merkezi projesinin ana amacı bu yaşananları, zulümleri kayıt altına almak. Tenkil sürecinde 800e yakın arkadaşımız zulüm sürecini canıyla ödedi. Çalışmalarımızın sağlam temellerde ilerleyebilmesi için yaşanan mağduriyetlerin bizim sosyal medya hesaplarımızdan, telefonmlarımızdan, email adreslerimizden bizlere iletmelerini rica ediyoruz.

Murat Akçabay (Eşi ve çocuklarını Meriç nehrinde kaybetti):
Eşim ve çocuklarım yaklaşık 3 yıl önce Meriçin soğuk sularında ruhlarının ufuklarına yürüdü. Görüştüğüm bir Alman gazeteci, Ben eşimi 5 yıl önce kaybettim hala sakinleştirici ilaç kullanıyorum, sen nasıl ayakta durabiliyorsun diye sordu. Bir şahsi manevinin içerisindeyiz, yaşadığımız zulmü duyurmakla ilgili bir sorumluluğumuz var. Projeler geliştirerek bunu daha geniş kitlelere duyurmamız gerekiyor. Bu amaçla desteğe ihtiyacımız var.

Tülay Açıkkollu (işkence sonucu hayatını kaybeden Gükhan Açıkkollunun eşi):
Müzenin kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Tenkil Müzesinde sergilenen objeler, zulme uğrayan insanların bizlere emaneti. Eşimin kırık gözlüğü, işkence sonucu sona eren bir hayat demek. Eskiyemeyen biberon, o biberonu eskitemeden hayatını kaybeden bir bebek demek. Acılar insanları daha çok birbirine yaklaşıyor. Acı duyabiliyorsan canlısın, başkalarının acısını duyabiliyorsan insansın (Tolstoy)

Gonca Kara (Bu süreçte iki çocuğunu kaybetti):

İnsanların Türkiyeden çıkarken yanlarına alabildikleri son eşyalarını Tenkilin birer tanığı olarak namusumuz gibi muhafaza ediyoruz.

Halit Soylu (Tenkil Müzesi Yönetim Kurulu üyesi)

Tenkin sivil bir insiyatif olarak 15 temmuz öncesinde başlandı. Hatırlarsanız o dünemde okullar kapanıyor, şirketlere el konuyor, hukuksuz tutuklamalar yapılıyordu. Akabinde 15 temmuz ile yoğun bir çalışmamız oldu. Tenkil Müzesi Almanyada Kamu yararına çalışan dernek statüsü aldı. 8 farklı ülkede, tenkil sürecini tüm çıplaklığı ile anlatan büyük sergiler planlanıyoruz.



PROGRAM KONUŞMACILARI:

Metin Yıkar (Moderatör)
Halit Soylu
Emine Eroğlu
Tuba / Cevheri Güven
Tarık Toros
Mehmet Ali Uludağ
Zeynep Nihal
Sevinç Özarslan
Herkül Millas
Hasan Cücük
Kerim Balcı
Abdullah Aymaz
Erkam Tufan
Yüksel Kaya
Enes Kanter
Zeynep Gülsu

Gonca Kara. 27 Eylül 2019da iki çocuğunu Egede kaybetti.Tülay Açıkkkolu. Eşi Gökhan Açıkkolu 5 Ağustos 2016da göz altında iken işkenceyle öldürüldü. Murat Akçabay. 18 Temmuz 2018de eşi ve üç çocuğunu Meriçte kaybetti.Onlar acılarını yüreklerine gömdüler. Kendi mağduriyetlerini anlatmak değil, aktivist kimlikleriyle Tenkili tarihe not düşmek, farklı dillerle tüm dünyaya ve gelecek nesillere duyurmak üzere yola çıktılar.

Aliyanın Ne yaparsanız yapın ama soykırımı unutmayın. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır sözünden ilhamla bu utancı unutturmamak üzere Tenkil Müzesinin kuruluşuna öncülük ettiler. 

Tenkil Süreci, Türkiye’nin üzerine adeta bir karabulut gibi çöktü. Hukuksuzluklara her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor.Tenkil Müzesi Derneği olarak yapılanları tarihe not düşüyoruz. Zulmü duyurmak için çıktığımız yolda sizlerin desteğini yanımızda hissetmek istiyoruz. Metin Yıkar moderatörlüğünde gerçekleştirileceğimiz, çok sayıda konuğun katılacağı, CANLI tanıtım ve destek programına sizleri de bekliyoruz.

CANLI YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Son güncelleme: 23:03 18.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı