• Turkhane Logo

Temas grubunun 50'den fazla ülkesi kararlı: Kritik Ukrayna toplantısı

Ukrayna’ya askeri yardım için Almanya'da, ABD'ye ait Ramstein hava üssünde 50'den fazla ülkenin savunma bakanı, bir araya geldi.

21:27 20 Ocak 2023 Cuma
Temas grubunun 50'den fazla ülkesi kararlı: Kritik Ukrayna toplantısı
Ukrayna’ya askeri yardım için Almanya'da, ABD'ye ait Ramstein hava üssünde 50'den fazla ülkenin savunma bakanı, bir araya geldi.

TURKHANE - UKRAYNA

ABDnin 2.5 milyar dolarlık yeni yardım paketi açıklanan Ukrayna Temas Grubu toplantısında en önemli gündemi, Alman Leopard tanklarının Ukraynaya gönderilmesiydi.
Almanya Savunma Bakanı Leopard hakkında bir karar açıklayamayacağını, bunun ne zaman olacağını da bilmediğini söyledi.
Bazı savunma bakanlarının video konferans yoluyla katıldığı toplantıda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukraynaya daha çok yardım yollanması çağrısı yaptı.
Ukrayna operasyonunda kritik bir sürece girildiğini belirten ABD’li bakan, Çalkantılı zamanlarda buluşuyoruz. Ancak temas grubunun 50den fazla ülkesi kararlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukraynayı işgal ettiğinde bunu hesaplamamıştı. Belirleyici bir andayız. İvmemizi ve kararlılığımızı sürdürmemiz ve daha da derine inmemiz gerekiyor.” dedi. AB ve diğer ortakların da sorumluluk alması gerektiğine vurgu yapan ABD Savunma Bakanı şu ifadeleri kullandı:
‘Bugüne dek Ukraynaya ulaştırılan yardımdan gurur, ABDnin 2.5 milyar dolarlık yeni paketini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. ABD, Ukraynanın kendini savunmasına yardım ediyor. Hava savunması, zırhlı araçlar ve mühimmat veriyoruz. Amerika, Ukraynayı desteklemekte öncü bir rol üstlenmeyi devam ettirmeye hazır. Ancak AB ve diğer ortakların da sorumluluk alması gerekiyor. Rusya, Ukraynayı zayıflatmaya çalışıyor. Bu yüzden daha hızlı hareket etmelisiniz. Ukrayna halkı, Kremlin ve tarihin gözü bu toplantının üzerinde.’
Zeleski: Tanka ihtiyacımız var
ABD Savunma Bakanının ardından sözlü alan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, hava savunmasının yanısıra tanklara da ihtiyacı olduğunu söyledi.
Fazla zaman kalmadı. Artık kararlı olunmalı diyen Zelenski, Ukraynanın sadece hava savunma sistemlerine değil, tanklara da ihtiyacı olduğu’ bunun zaferi getireceğini belirterek Kremlin kaybetmeli” dedi.
Almanya: Leopard tedarikine herkesten onay yok
Almanya Savunma Bakanı Pistorius, Almanyanın yakında Ukraynaya Marder zırhlı personel taşıyıcıları ve Patriot hava savunma sistemlerinin yanısıra bir Iris-T sistemi daha tedarik edeceğini ve bu ayın sonunda Ukrayna askerlerine Marder eğitimi vermeye başlayacağını söyledi.
Ukraynaya Leopard tankları tedariki konusunda tüm ortakların hemfikir olmadığını, bunu onaylamayanlar da olduğunu belirten Pistorius, Leopard hakkında bir karar açıklayamayacağını, bunun ne zaman olacağını da bilmediğini dile getirerek şöyle devam etti:
Bakanlığı ordu ve silah endüstrisindeki mevcut Leopard tanklarının durumunu incelemekle görevlendirdim. Bu, gelebilecek bir gün için hazırlıktır, yani teslim etme kararı verilirse. Diğer ülkeler aracılığıyla Leopard teslimatı konusunda da herhangi bir karar alınmadı. Almanya diğer ülkelerin Almanya gibi davranmak isterse engel oluşturmayacak. Berlin bu konuda tereddüt etmiyor, daha ziyade tüm olası sonuçları tartıyor.”
Öte yandan Alman basınında çıkan Başbakan Olaf Scholzun Ukraynaya Leopard tankları tedarikini ABDnin Ukraynaya Abrams tankları tedariki şartına bağladığı iddiaları ise Alman hükümet sözcüsü tarafından yalanlandı.

Son güncelleme: 21:27 20.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı