• Turkhane Logo

TCDD Bakan Turhan’ı kurtardı: Sinyalizasyon zorunlu değil

Cumhuriyet Savcı Özdemir, TCDD Genel Müdürlüğü’ne “Sinyalizasyon sistemi var mıydı?” diye sordu. TCDD Genel Müdürlüğü ise sorunun muhatabının TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanına girdiğini söyledi.

09:17 16 Ocak 2019 Çarşamba
TCDD Bakan Turhan’ı kurtardı: Sinyalizasyon zorunlu değil
Cumhuriyet Savcı Özdemir, TCDD Genel Müdürlüğü’ne “Sinyalizasyon sistemi var mıydı?” diye sordu. TCDD Genel Müdürlüğü ise sorunun muhatabının TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanına girdiğini söyledi.

Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 86 kişinin de yaralandığı 13 Aralık 2018’de gerçekleşen Yüksel Hızlı Tren (YHT) kazasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcısı Oğuz Ejder Özdemir’in, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) sorduğu sorular kurumu zora soktu.

 Cumhuriyet’te yer alan habere göre, TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün, “Sinyalizasyon sistemi zorunlu değildir” diye cevap verdiği öğrenildi.

BAKAN TURHAN, “TCDD’NİN KUSURU YOK” DEMİŞTİ


Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın, “Sinyalizasyon sistemi demir yolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. ‘Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu’ gibi değerlendirme yapanlar, doğru bir değerlendirme yapmıyor.” şeklindeki açıklaması tartışma konusu olmuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Özgür Özel’in tren kazaları ile ilgili soru önergesine Bakan Turhan, “Tren kazalarında TCDD’nin kusuru yok” demişti.

SAVCI, SİNYALİZASYON SİSTEMİNİ SORDU

Tren kazasına ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Özdemir’in, sinyalizasyon sisteminin zorunluluğunu veya olup olmadığını araştırması TCDD’yi zora soktu. TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü de, “Sinyalizasyon sistemi zorunlu değildir” açıklamasında bulundu. Tren hatlarına yapılan yönlendirmenin makinistlerce sorgulanacağına ya da yanlış olduğu düşünüldüğünde neden o hatta yönlendirildiğinin sorulacağına ilişkin herhangi bir düzenleme olmadığını ifade etti.

TCDD’DE KAÇAMAK CEVAPLAR

Ankara’daki kazaya ilişkin idari soruşturma yürüten TCDD Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı, savcılığa gönderdiği 4 sayfalık yazıda, sinyalizasyon sistemi yoksa hatlardaki trenlerin yönlendirme işlemlerinin nasıl yapıldığı sorusunu da TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne havale etti. TCDD İşletmeleri Genel Müdürlüğü ise makinistleri suçlayarak “YHT makinistlerinin ters yön olan Hat 2’ye girdikleri anda durmaları mecburidir” ifadesi kullanıldı.

“SİNYALİZASYON ZORUNLU DEĞİL”

TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü Trafik ve İstasyon Yönetimi Dairesi Başkanlığı ise kazanın olduğu hatta sinyalizasyon sisteminin olmadığını belirtti. Savcılığa gönderilen yazıda “Sinyalizasyon sisteminin olmaması durumunda da trenlerin trafiği TMİ sistemi ile veya farklı sistemlerle yönlendirilmekte olup sinyalizasyon sisteminin bulunması, trenlerin yönlendirilmesi için zorunlu değildir” ifadesi dikkat çekti.

Ankara-Sincan hattında trenlerin Telefonla Merkezden İdaresi (TMİ) sistemi olduğu anlatılan yazıda, trafik kontrolörü ve hareket memuru tarafından H1’den gideceği yönlendirilmiş olan YHT makinistinin Hat 2’ye girdiği anda derhal durmaları gerektiği savunuldu. Bu açık kurallara rağmen YHT’nin Hat 2’den yani ters yönden gidileceğine dair düzenleme olmadığı vurgulanan yazıda, “Bu durumda YHT makinistlerinin ters yön olan Hat 2’ye girdikleri anda durmaları mecburidir” denildi.
 

Son güncelleme: 09:17 16.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı