• Turkhane Logo

TBB Başkanı Sağkan: "AİHM kararlarının derhal uygulanması taahhütlerimizin gereği"

Yargıtay'da düzenlenen 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan, AİHM'deki Türkiye davalarına dikkat çekti. Sağkan, AİHM kararlarının derhal uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

18:18 01 Eylül 2022 Perşembe
TBB Başkanı Sağkan:
Yargıtay'da düzenlenen 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sağkan, AİHM'deki Türkiye davalarına dikkat çekti. Sağkan, AİHM kararlarının derhal uygulanması gerektiğine dikkat çekti.


Türkiyenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM), hakkında en çok dava açılan ve ihlal kararı verilen ülkeler arasında sayıldığını kaydeden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Bu çok ağır bir tablodur. Türkiye Barolar Birliği olarak AİHM kararlarının derhal uygulanmasını, hukukun üstünlüğü ilkesinin, Anayasanın 90ıncı maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46 ve 19. maddelerinden doğan taahhütlerimizin gereği olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim dedi.

Sağkan, Türkiyede, diploma makinesi hukuk fakültesi sorunu bulunduğunu da belirterek, YÖK kararı ile bir gecede hiçbir gerekçe gösterilmeden yeniden 125 bine düşürülen hukuk fakültesi başarı sıralaması şartı ivedilikle 50 bin sınırına yükseltilmelidir. Yeni tek bir hukuk fakültesi daha açılmamalıdır dedi.


Sağkan, 2022-2023 Adli Yılı Açılışı dolayısıyla Yargıtayda düzenlenen törende konuştu.

Türkiye Barolar Birliği başkanlarının önceki adli yıl açılış konuşmalarına bakıldığında, Türkiyedeki yargı alanına dair sorunların köklerinin eskiye dayandığının görüleceğini belirten Sağkan, bu sorunların ortadan kaldırılması için sistemli politikaların üretilemediğini görmenin getirdiği üzüntü ve kaygıyı yaşadıklarını söyledi.

Önceki dönem baro başkanlarının adli yıl açılış konuşmalarından örnekler veren Sağkan, Adli yıl açılışlarında, yargı sistemindeki sorunları dile getirmek ve ülkemiz için yaklaşmakta olan tehlikelerin erken uyarısını vermek, kanundan doğan, hukuktan yükselen ve omuzlarımıza binen ağır ancak hayati sorumluluğumuzdur ifadelerini kullandı.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE TARAFSIZLIĞI SAĞLANMALI

Sağkan, bugün yargı alanına ilişkin Türkiyedeki en önemli başlığın, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanması ile hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi olduğunu belirterek, Türkiyenin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM), hakkında en çok dava açılan ve ihlal kararı verilen ülkeler arasında sayıldığını aktardı.

AİHM ve Bakanlar Komitesinin, Türkiyenin AİHM kararını uygulamaması nedeniyle, mahkeme tarihinde Azerbaycandan sonra ikinci kez ihlal prosedürü başlattığını söyleyen Sağkan, Bu çok ağır bir tablodur. Türkiye Barolar Birliği olarak AİHM kararlarının derhal uygulanmasını, hukukun üstünlüğü ilkesinin, Anayasanın 90ıncı maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46 ve 19. maddelerinden doğan taahhütlerimizin gereği olarak gördüğümüzü ifade etmek isterim diye konuştu.

SERMAYENİN HUKUKA TERCİH EDİLMESİNE SON VERİLMELİ

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, meslek sorunlarının artık katlanılamaz hale geldiğini, bugün Türkiyede 167 bin 59 avukat, 29 bin 165 stajyer avukat bulunduğunu belirterek, şu değerlendirmeleri yaptı:

Gerçekleşen nicel artışın, mesleki faaliyet alanlarının genişletilmesi bir yana, daha da daraltılmasıyla birlikte ortaya çıkan katlanılmaz gelir kaybı, söylem, eylem ve fiillerle mesleğin itibarsızlaştırılmasına dönük çaba ile avukata dönük şiddetin artması mesleğimizi çok büyük bir tehdit altına sokmuştur. Bu ülkede diploma makinesi hukuk fakültesi sorunu vardır. Sermayenin hukuka tercih edilmesine son verilmeli ve YÖK kararı ile bir gecede hiçbir gerekçe gösterilmeden yeniden 125 bine düşürülen hukuk fakültesi başarı sıralaması şartı ivedilikle 50 bin sınırına yükseltilmelidir. Yeni tek bir hukuk fakültesi daha açılmamalı, mevcut fakültelerin nitelikli eğitim verebilmeleri için YÖK akreditasyonu koşulları ile üniversite kontenjanları, ihtiyaç analizleri yapılmak suretiyle üniversiteler ve yargı erkinin tüm bileşenleriyle görüşülerek belirlenmelidir.

Sağkan, tüm meslektaşlarının ekonomik sorunlarının çözümü için gerçek bir savunma reformuna ihtiyaç bulunduğunu da belirterek, İlk adım, yakın zamanda Resmi Gazetede yayınlanacak CMK zorunlu müdafilik ücret tarifesinin asgari ücret ile eşitlenmesi suretiyle atılmalıdır dedi.

AA

Son güncelleme: 18:18 01.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı