• Turkhane Logo

Tayyip Erdoğan’ın ‘muhtar’ hesabı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Saray’ında muhtarları ağırladı. Muhtarlarla ilgili övgü dolu sözler söyledi. “Muhtarlar candır, muhtarlarımız yoldaştır, sırtını yaslayacağınız dağdır.” ifadelerini kullandı.

10:17 20 Ocak 2022 Perşembe
Tayyip Erdoğan’ın ‘muhtar’ hesabı!
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Saray’ında muhtarları ağırladı. Muhtarlarla ilgili övgü dolu sözler söyledi. “Muhtarlar candır, muhtarlarımız yoldaştır, sırtını yaslayacağınız dağdır.” ifadelerini kullandı.



KaranlıktakiAydınlıkten İlker Doğanın haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Muhtar maaşlarının asgari ücretin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı.” sözleri akıllara emeklilerle, ücretli öğretmenleri getirdi. Türkiye’de 13,4 milyon civarında emekli var ve bunların yüzde 70’inin maaşı 3 bin liranın bile altında! Haftada 25-30 saat derse giren bir öğretmenin eline geçen para 2 bin lira ile 2 bin 500 lira arasında değişiyor. Son yapılan zamla ücretli öğretmenlerin maaşı ancak 3 bin liraya çıkabildi. Ancak Erdoğan bugüne kadar ne ücretli öğretmenler ne de emeklilerle ilgili bu tür cümleler kurmadı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Saray’ında muhtarları ağırladı. Muhtar maaşlarının asgari ücret seviyesine yani 4 bin 250 liraya yükseltme kararı alındığını söyledi. Erdoğan, “Bilindiği gibi hükümete geldiğimizde muhtar maaşları 97 liracık. Bu yılbaşı itibariyle 3 bin 392 lira seviyesine çıkarmıştık. Muhtar maaşlarının asgari ücretin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı.” dedi.


EMEKLİLER ÜVEY EVLAT MI?

Tayyip Erdoğan’ın gönlü muhtarların asgari ücretin altında maaş almasına razı olmuyor ancak daha bir kaç hafta önce en düşük emekli maaşı 2 bin 500 lira olarak açıklanmıştı. Asgari ücretin 1.750 TL altında! Muhtarlar söz konusu olduğunda kesenin ağzını açan Erdoğan, emeklinin sesini neden duymuyor?

Bunun iki temel sebebi var.

Öncelikle muhtarların etki alanı ’emekliye’ göre daha fazla. Muhtarlar genel olarak bulundukları mahallede tanına, sevilen, güvenilen insanlar. Muhtarlar özellikle son dönmde iktidarın ‘temsilcisi’ gibi çalışıyor. Halkla doğrudan temas kuruyor. Erdoğan’ın ‘muhtar candır, sırtınızı yaslayacağınız dağdır’ sözleri boşuna değil. Erdoğan için 1 muhtar, yüzlerce oy demek.

EMEKLİLER ‘YÜK’ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Emeklilerin sesinin duyulmamasının ikinci sebebi ise tamamen ekonomik.

Türkiye genelinde 2 Eylül 2019 tarihi itibarıyla 50 bin 278 mahalle ve köy muhtarı görev yapıyordu. Bugün de bu rakamın aşağı yukarı aynı olduğu tahmin ediliyor. Muhtarların maaşlarına yapılan 1.000 TL’lik zammın bütçeye etkisi yıllık 600 milyon TL civarında.

Ancak emekli sayısı 13,4 milyon. Muhtarların sayısının 268 katı!

2021 yılı itibarıyla ortalama emekli maaşı 2 bin 384 liraydı. Ortalama rakam üzerinden yapılacak bir hesapla en düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çekilmesi yıllık 300 milyar lira civarında ekstra bir yük anlamına geliyor…

Sorun şu ki kasa tam takır!

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİN SESİNİ DUYAN YOK

Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri de ücretli öğretmenler. Neredeyse hiç bir özlük hakları yok. Sigortaları bile 15 gün yatıyor. Sözleşme tarihi bittiği anda işsiz kalıyorlar. Ders girmedikleri an maaşları kesiliyor.

Sayıları bugün 70 bin civarında olan ücretli öğretmenlerin saatlik ders ücreti geçtiğimiz yıl 21,4 liraydı. Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmen aylık 2400-2.500 lira maaş alıyordu. Son yapılan zamla rakam 3 bin-3 bin 200 liraya çıktı. Ülkenin geleceğinin emanet edildiği öğretmenler, asgari ücretin yaklaşık 1.000 lira altında bir maaşa çalışıyorlar.

Ancak muhtarların asgari ücretin altında maaş almasına gönlü razı olmayan Erdoğan, ne emekliler ne ücretli öğretmenler konusunda tek kelime etmiyor…

Son güncelleme: 10:17 20.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı