• Turkhane Logo

Tarihi gün: AİHM Yalçınkaya kararını açıklıyor

15:00 26 Eylül 2023 Salı
Tarihi gün: AİHM Yalçınkaya kararını açıklıyor





Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, KHK ile öğretmenlikten ihraç edilen ve tutuklanan öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın davasında kritik kararını bugün saat 14.00’de açıklayacak. ByLock kullandığı, Bank Asya’da hesap açtırdığı ve sendikaya üye olduğu suçlamalarıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Yalçınkaya hakkında verilecek karar, 15 Temmuz sonrası açılan davalar için emsal olacak.



AİHM Büyük Dairesi, Türkiye’de KHK mağdurlarını yakından ilgilendiren öğretmen Yüksel Yalçınkaya davasında verdiği kritik kararını Avrupa saatiyle 14.00’de açıklayacak.



AİHM tarafından verilecek karar özellikle ByLock, Bank Asya hesabı ya da sendika veya derneğe üye olduğu iddiasıyla yargılanan Gülen Hareketi mensupları açısından önem teşkil ediyor.



Hükümet ve başvuru tarafı, AİHM’de, 18 Ocak 2023 tarihinde savunma yapmıştı.



Kayseri’de öğretmenlik yapan Yüksel Yalçınkaya, 672 Nolu KHK ile ihraç edilmiş ve Bylock kullandığı, Bank Asya’ya para yatırdığı, KHK ile kapatılan bir sendika ve derneğe üye olduğu ve hakkında bir tanık ifadesi bulunduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.



Yargıtay tarafından 30 Ekim 2018’de cezası onanan Yalçınkaya, bir yıl sonra Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. AYM, Yalçınkaya’nın bireysel başvurusunu reddetmişti.



Yalçınkaya’nın adil yargılanma hakkı, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesi, toplantı-dernek kurma özgürlüğü ve özel hayatına saygı haklarının da içinde olduğu başvurusu, karar için AİHM Büyük Dairesi’ne devredilmişti.



AİHM, 7 yıl sonra, 26 Eylül tarihinde Yalçınkaya dosyasına karar verecek. Davadan çıkacak kararın 15 Temmuz sonrası yargılamaların neredeyse tamamına yakınının etkilenmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 15:00 26.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı