• Turkhane Logo

Tank palet fabrikasının akıbeti Türk Telekom’a benzer mi?

Özelleştirmesinde şeffaflık olmadığı eleştirisi yapılan tank palet fabrikasında Türk Telekom’un satışında yaşananların tekrar etmesinden endişe ediliyor.

14:39 01 Ekim 2019 Salı
Tank palet fabrikasının akıbeti Türk Telekom’a benzer mi?
Özelleştirmesinde şeffaflık olmadığı eleştirisi yapılan tank palet fabrikasında Türk Telekom’un satışında yaşananların tekrar etmesinden endişe ediliyor.



Türkiyede muhalefet Milli Savunma Bakanlığına bağlı tank palet fabrikası satışının 15 yıl öncesine kadar Türkiye’nin en kârlı kuruluşları arasında yer alan ve geçtiğimiz günlerde alacaklı bankalar tarafından satışa çıkarılan Türk Telekom özelleştirmesine benzer şekilde yapıldığı ve Türk Telekom’un başına gelenlerin, tank-paletin de başına gelebileceği endişesini dile getiriyor.

AKP hükümetinin özelleştirmeden sorumlu ilk Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, iki özelleştirme arasında benzerlikler bulunduğunu söyledi. 


Deutsche Welle Türkçeye verdiği demeçte Şener, Telekom’un işletme hakkı devri nasıl gizli kapaklı yürütülmüşse, halen kamuoyunun bilmediği pek çok nokta var ise aynı bilinmezlik tank palet fabrikasının işletme hakkının devri çalışmalarında da görülüyor dedi.

Yatırım analisti ve ekonomist Dr. Murat Kubilay’a göre de, her iki özelleştirmenin ortak yanı süreçlerin şeffaf işlememesi.

16 YILDA 60,8 MİLYAR DOLARLIK KAMU VARLIĞI ÖZELLEŞTİRİLDİ

Özelleştirme İdaresi’nin verilerine göre, AKP hükümetleri 2002-2018 arasında 60,8 milyar dolarlık kamu varlığını özelleştirdi. Cumhurbaşkanlığı 2018 Aralık ayında yayınladığı kararnameyle, Milli Savunma Bakanlığı’na ait Sakaryanın Arifiye ilçesindeki tank palet fabrikasının işletme hakkı devri (İHD) yöntemiyle, özelleştirme gündemine aldı.

Ana muhalefet partisi CHP, milli yerli üretim yapan Savunma Bakanlığı’na ait tank palet fabrikasının 50 milyon dolar yatırım bedeliyle 25 yıllığına özel sektöre devredilmesine şiddetle karşı çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise fabrikanın satışının söz konusu olmadığını söylüyor.

EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME

Devlete ait Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesi 2005’de Lübnanlı Hariri Ailesi’nin sahibi olduğu Oger Telekom (OTAŞ) ve Suudi Telekom ortaklığına 6 milyar 550 milyon dolara satıldı.

Aynı zamanda devlete ait olan şebeke, teçhizat ve gayrimenkullerin işletme hakkı 2026ya kadar OTAŞ’a devredildi. Şirket, Danıştay’ın itirazına rağmen Türk Telekom’u teminat göstererek bankalardan kredi aldı. 2013’de OTAŞ, bankalardan Telekom’u almak için kullandığı krediyi ödeyemediği için yeniden yapılandırdı.

2016’da üç özel banka 4 milyar 478 milyon dolarlık krediyi yeniden yapılandırdı. Ancak ikinci yapılandırmada da şirketin yüzde 55 hissesine sahip OTAŞ borcunu ödemeyince, bu hisseler geçen yıl sonunda alacaklı bankalara geçti.

Geçtiğimiz günlerde de, bankalar satış için New York merkezli yatırım bankası Morgan Stanley’i yetkilendirdi. Türk Telekomun sözleşmeye göre, 2026’da devlete borçsuz olarak devredilmesi öngörülüyordu.

/

KURUMLARA GÖREVİ İHMAL SUÇLAMASI

Bu süreçte Türk Telekom’un yönetim kurulunda Hazine ve Maliye Bakanlığından bir temsilci bulunuyordu. Ayrıca yüzde 15’lik halka açık hissesi nedeniyle SPKnın (Sermaye Piyasası Kurulu) kurumsal denetimine tabi olan Türk Telekom, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) eliyle de bankalar üzerinden dolaylı denetime tabi bulunuyor.

Şirketin iki kez yapılandırmanın ardından kredilerini ödeyememesi ve borçlu duruma düşmesi kurumların denetim görevleriyle ilgili soru işaretlerini de gündeme getirdi. DWnin bu soruları yönelttiği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayraktan, sorulara yanıt verilmedi.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, 2017 yılı kasım ayında Türk Telekom’un borcuna ilişkin, Biz bankalara dedik ki siz bunları takibe almayın. Hazine ya kendisi alacak ya da Suudi Telekom ya da diğerlerine satacak. Bu krediler defaulta (iflas) düşmeyecek” açıklamasını yapmıştı.

KASASINDA 2 MİLYAR DOLAR VARDI

Yatırım analisti Dr. Murat Kubilay, Türk Telekomda kurumların sorumluluklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Türk Telekom devredildiğinde kasasında 2 milyar dolar nakit vardı. 2006dan 2016ya kadar olan sürede şirket 3,5 milyar dolar net borç içine düştü. Yalnızca OTAŞ’a bu süre boyunca 7 milyar dolar kâr payı (temettü) ödendi. Bu süreçte şirketin hissedarlarından Hazine hiçbir şey yapmadı. Borçlandırılıp hissedarlara kâr dağıtmaya zorlanan şirket için herhangi bir SPK uyarısı olmadı. Batmasına ramak kalan kredi için BDDK’nın ne yaptığı da ortada.”

Abdüllatif Şener, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la özelleştirme işlemleri üzerinde anlaşamayınca Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Özelleştirme İdaresini 2003 yılında devraldı. Ülkenin varlıkları için ‘babalar gibi satarım’ sözüyle hatırlanan Unakıtan, o dönem başta Türk Telekom olmak üzere birçok özelleştirmeye de imza atmıştı.

BÜTÜN YÜK DEVLETE KALDI

Telekom Türkiye tarihinin en önemli özelleştirmelerinden biriydi. Hariri ailesine işletme hakkının devri yoluyla  kasasında 2 milyar dolarla verildi ve satıştan sonra KDV oranlarını düşürerek de ayrı bir avantaj sağlandı” diyen Şener, Daha sonra Telekomu alanlar kredi taksitlerini düzgün ödemediler, şirketi teminat göstererek, dünyanın kredisini aldılar, hem kârlarını yurtdışına transfer ettiler hem de borçlarını ödemeden kayboldular. Telekom’un bütün yükü devlete kaldı yorumunu yaptı.

Benzer bir sürecin tank palet fabrikasında yaşandığını söyleyen Şener, Telekom’un işletme hakkı devri nasıl gizli kapaklı yürütülmüşse, kamuoyunun bilmediği pek çok nokta halen var ise, aynı bilinmezlik tank palet fabrikasının işletme hakkının devri çalışmalarında da görülüyor. Katar ordusunun ortak olduğu BMC’ye 50 milyon dolarlık yatırım şartı karşılığında veriliyor. Burada da gizlilik var diye konuştu.

Hem Telekom’da hem tank palet fabrikasının devrinde, karışık ortaklık ilişkileri olduğunu düşündüğünü söyleyen Şener, Alanların ortaklık yapısı ilgili bilinmezlik var. Gerçek ortaklar, buradan pay alanlar kimlerdir, bunlar her iki şirket için de şeffaf değildir. Özelleştirmeye rant olarak baktığınızda bu gizlilik ve bu kaynak transferi olur değerlendirmesinde bulundu.

Tank palet fabrikası geçen yıl sonunda özelleştirme kapsamına alındı. Cumhurbaşkanı kararı ile Savunma Bakanlığı tarafından kurulan ASFALT AŞ’ye devredildi. Karara göre ASFALT AŞ, 25 yıllığına işletme hakkı devrini 50 milyon dolarlık yatırım şartıyla, üçüncü şirketlere verebilecek. Yedi maddeden oluşan Karar, Resmi Gazete’de yayınlanmadı.



BEDELSİZ SATIŞ

Tank palet şirketinin hangi koşullarda devredileceğinin belli olmadığına dikkat çeken yatırım analisti Kubilay, belirsizliğe ilişkin, Şirket neden ihalesiz ve bedelsiz veriliyor? Şirketin 50 milyon dolarla ne hangi tip yatırım olacağı, bu paranın kredi olarak mı öz sermaye olarak mı geleceği belli değil. Telekom’da da yatırım garantisi vardı, nakit akışı iyi olan bir firma olduğu için 6,5 milyar dolara da satıldı. Tank palet fabrikasının karı ne kadar bu da bilinmiyor. TSK’nın ne kadar tanka ihtiyacı olacağını göremiyorum. Burada şeffaflık yok” şeklinde konuştu.

Türk Telekom ya da Atatürk havalimanı özelleştirmelerinde imtiyaz karşılığında devletin para da talep ettiğini hatırlatan Kubilay, Devlete hiçbir para ödemeyeceklerse ve sadece 25 yıl boyunca 50 milyon dolar yatırım yapacaklarsa, bu özelleştirme Telekom’a hiç benzemiyor. Telekom’da 6,5 milyar dolar para alındı. Burada bedelsiz satış söz konusu dedi.

Son güncelleme: 14:39 01.10.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı