• Turkhane Logo

Tahir Elçi davası: Savcıdan üç polis için beraat talebi

Tahir Elçi suikstı davasında savcı mütalaasında yargılanan üç polisin beraatini istedi.

15:25 29 Nisan 2024 Pazartesi
Tahir Elçi davası: Savcıdan üç polis için beraat talebi
Tahir Elçi suikstı davasında savcı mütalaasında yargılanan üç polisin beraatini istedi.





Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015’te katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin açılan davada savcının sanıkların beraati yönünde mütalaa verdiği belirtildi.



Savcının 25 Nisan’da mahkemeye sunduğu mütalaasında, “Olay yerinde görevli polis memuru sanıklar S.T, F.T. ve M.S. ile adı geçen teröristler arasında gerçekleşen silahlı çatışma anında nereden geldiği yapılan tüm araştırmalara rağmen tespit edilemeyen kurşun ile maktulün hayatını kaybettiği kanaatine varılmıştır.” ifadelerine yer verildi.



Mütalaada, şunlar kaydedildi:



“Sonuç olarak sanıklar S.T, F.T. ve M.S’nin maktule yönelik olarak atılı ‘bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçunu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi karşısında, amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olan ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden birisi olan ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6/2 maddesi ile garanti altına alınan masumiyet karinesi uyarınca, müsnet suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle sanıkların Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 223/2 (e) maddesi gereğince ayrı ayrı beraatine karar verilmesi kamu adına talep ve mütalaa olunur.”



Elçi cinayetine dair dava duruşması 12 Haziran’da Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Davada karar verilmesi bekleniyor.



Davada, tutuksuz yargılanan polis Sinan Tabur, Fuat Tan ve Mesut Sevgi’ye “bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçlaması yöneltiliyor. 



Diyarbakır Barosu’ndan açıklama



Diyarbakır Barosu X hesabından beraat talebine tepki gösterdi: “İlk günden itibaren suikastı aydınlatma yönünde yargısal ve siyasal bir iradenin olmadığı yönündeki bütün iddia ve görüşlerimiz doğrulanmıştır.”



Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren’se beraat talebine ilişkin sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Onlarca kamera önünde katledilen Baro Başkanımız Av.Tahir Elçi dosyasında 8 yılın sonunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı sanıkların beraatı yönünde mütalaa verdi. O karanlık gün bir gün muhakkak aydınlanacaktır“



Diyarbakır Barosu, 12 Haziran’da 10’uncu Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek karar duruşması için insan hakları savunucularına ve hukukçulara davaya katılma çağrısı yaptı.




Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının beraat yönünde sunduğu mütalaasına karşı Tahir ELÇİ dosyasının cezasız kalmaması için 12 Haziran 2024 tarihli karar duruşmasına tüm meslektaşlarımızı davet ediyoruz.

TAHİR ELÇİ SUİKASTI CEZASIZ KALMAYACAK pic.twitter.com/rUqaYeA1Hi— Diyarbakır Barosu (@Diyarbakirbaro) April 29, 2024

Son güncelleme: 15:25 29.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı