• Turkhane Logo

Tahir Elçi cinayeti davasında gerginlik: Hâkimler duruşmayı terk etti

Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin üç polis ve bir PKK'lının yargılandığı davanın duruşmasında gerginlik yaşandı. Savunma yapan avukatın sözüne tepki gösteren mahkeme başkanı salonu terk etti.

20:06 23 Kasım 2022 Çarşamba
Tahir Elçi cinayeti davasında gerginlik: Hâkimler duruşmayı terk etti
Tahir Elçi'nin öldürülmesine ilişkin üç polis ve bir PKK'lının yargılandığı davanın duruşmasında gerginlik yaşandı. Savunma yapan avukatın sözüne tepki gösteren mahkeme başkanı salonu terk etti.

DWden Felat Bozarslanın haberine göre, Diyarbakırın Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015 günü çıkan çatışmada Baro Başkanı Tahir Elçinin hayatını kaybetmesine ilişkin yargılamaya devam edildi. Diyarbakır 10uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Elçinin eşi Türkan Elçi, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yabancı gözlemciler, çok sayıda baro başkanı ve avukat katıldı. Biri ihraç edilmiş üç polisin tutuksuz, cinayetin yaşandığı sokağa ateş ederek giren PKKlı Uğur Yakışırın da firari sanık olarak yargılandığı davaya tutuksuz sanıklar yine SEGBİS sistemi ile katıldı.

Türkan Elçi: Yargının tarafsızlığına güvendiğimizi dile getirmeyi çok isterdik
Duruşmada söz alan Tahir Elçinin eşi Türkan Elçi, dava sürecinin üzerinden 2 yıl geçtiğini belirterek, Anlaşılamadığımızı, en doğal hakkımız olan adaletle aramıza gün geçtikçe bir duvarın örüldüğünü kısa sürede idrak ettik. Bu duvarın harcında zulüm var dedi. Adalet sözcüğünün anlamını yitirdiğini bu salonda görebildiğini ifade eden Elçi, İki yıllık sürecin sonunda yargının tarafsızlığına güvendiğimizi dile getirmeyi çok isterdik. Kendimizi huzurlu ve hakkı teslim edilmiş vatandaş olarak hissedebilmemiz için aleyhimize işleyen her durumda umudumuzu kaybetmeden hakkımız olan adaleti karar anına dek bu salonda düşlemekten ve talep etmekten geri durmayacağımızı bir kez daha dile getireceğiz dedi.

Davutoğlunun tanıklığından vazgeçilmesine tepki

Olayın olduğu dönemde Başbakan olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada Tahir Elçinin siyasi bir suikast sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı. Bu açıklamanın ardında Diyarbakır Barosu Davutoğlunun tanık olarak dinlenmesini talep etmiş, Haziran ayındaki son celsede mahkeme bu talebi kabul etmişti. Eylül ayında mahkemeye bir yazı gönderen savcılık, Ahmet Davutoğlunun tanıklığından vazgeçilmesini istemiş, mahkeme de kararından vazgeçmişti. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren bugünkü duruşmada duruma tepki gösterdi. Hâkimlere, Tanığın söyleyeceği şeyi bilmeden dosyaya yenilik katmayacağını nereden biliyorsunuz? diye tepki gösteren Eren, Siz gerçekten bu cinayeti aydınlatma konusunda etkin ve istekli misiniz? dedi.
Duruşmada Çocuk krizi
Duruşmada söz alan Tahir Elçi Vakfı Başkan Yardımcısı ve Elçi ailesinin avukatı Neşet Girasunun savunması sırasında ise kriz çıktı. Son zamanlarda siyaseten ılımlı mesajların verildiğine dikkat çeken Girasun, mahkemeye pozitif yönde bir müdahale gelebileceğini söyledi. Hâkimlere yönelik, Bireysel yargıçlığınızın tarihi için ve çocuklarınıza iyi bir hikâye bırakmak istiyorsanız bir müdahale beklemeyin diyen Girasunun bu sözleri mahkeme başkanını kızdırdı.

Girasunun sözünü kesen mahkeme başkanı, Çocukları karıştıramazsın, geç yerine otur diye tepki gösterdi. Salonda bulanan diğer avukatlar ise Girasunun sözlerinde bir suç unsuru olmadığını belirterek, alkışlarla başkanı protesto etti. Salonda alkış sesleri yükselmesi üzerine mahkeme başkanı diğer hâkimlerin görüşünü sormadan Duruşmayı bitiriyorum diyerek, salonu terk etti.

Duruşma sanıksız yapıldı, talepler reddedildi
Heyetin gitmesi üzerine bulundukları illerden SEGBİS sisteminde bekleyen sanıklar da duruşmadan ayrıldı. Yaklaşık 40 dakika sonra salona dönen heyet, Avukat Mahsuni Karamanın yargılamanın genişletilmesine yönelik taleplerini aldı. Daha sonra ara kararlarını açıklayan mahkeme, taleplerin reddine karar vererek duruşmayı 5 Temmuz tarihine erteledi.

Avukatlar, duruşmanın 8 ay sonraya, yani yargıdaki atama kararnameleri dönemine bırakılmasına tepki gösterdi.

Üç polis ve bir PKKlı yargılanıyor
Tahir Elçi cinayeti davasında biri ihraç edilmiş üç polis bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek iddiasıyla, 2 ila 6 yıl arasında hapis istemiyle yargılanıyor.

Dosyanın firari sanığı olan PKKlı Uğur Yakışır hakkında ise iki polisi öldürmek, ülke birliğini ve bütünlüğünü bozmaktan üç kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 45 yıl hapis cezası isteniyor.

Olay günü taksi ile Sur ilçesine gelen Uğur Yakışır ve Mahsum Gürkan, iki polisi öldürdükten sonra Yıkıkkaya Sokaka girmiş, burada polislerle girdikleri çatışmada Tahir Elçi hayatını kaybetmişti. Çatışmada kaçarak kurtulan iki PKKlıdan Mahsum Gürkanın hendek olaylarında öldüğü açıklanmış, Uğur Yakışırın ise Kandil Dağındaki PKK kampında olduğunu iddia eden bir video yayınlanmıştı.

Son güncelleme: 20:06 23.11.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı