• Turkhane Logo

Tahıl koridoru anlaşması imzalanıyor: Gemilerin Karadeniz'den geçişi nasıl sağlanacak?

Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan görüşmelerde sona gelindi.

09:38 22 Temmuz 2022 Cuma
Tahıl koridoru anlaşması imzalanıyor: Gemilerin Karadeniz'den geçişi nasıl sağlanacak?
Rusya-Ukrayna Savaşı devam ederken, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracı için Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan görüşmelerde sona gelindi.

Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca yapılan açıklamayla duyuruldu.
Açıklama, Ukrayna ve Rusyayı 24 Şubat sonrasında ilk kez bir anlaşmada buluşturan törenin bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterresin katılımıyla gerçekleşeceğini bildirdi.
Törende Erdoğan ve Guterres konuşma gerçekleştirecek. Guterres, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer Türk yetkililerle görüşecek.
Rusya ve Ukraynayı anlaşmaya götüren süreç, savaşın başlamasının ardından Ukraynanın güvenlik, Rusyanın da yaptırımlar nedeniyle tahıl ürünlerini uluslararası pazarlara satamamasının yarattığı küresel gıda krizi uyarılarıyla başladı.
Dünyanın en önemli iki tahıl üreticisinin ürünlerini ihraç edememeleri, gıda fiyatlarında artışa neden oldu ve özellikle yoksul Afrika ülkelerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını tehlikeye soktu.
Türkiye ve BM tarafından Mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk çabaları, özellikle Haziran ayı ortasından itibaren yoğunlaştı ve geçen hafta İstanbulda yapılan görüşme, genel hatlarıyla bir anlaşmanın ortaya çıkmasını sağladı.
Bu süreçte özellikle Savunma Bakanı Hulusi Akarın, Rus ve Ukraynalı mevkidaşları Sergey Şoygu ve Oleksiy Reznikov ile sürdürdüğü diplomasiye, ayrıca teknik sorunların aşılmasında BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspanın sessiz ama etkili rolüne dikkat çekiliyor.
İlk amaç mayın nedeniyle sıkışan gemilerin yolunu açmakTahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odesa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.
Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.
Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusyanın saldırılarına maruz kalmaması için Moskovadan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.
Rusya kendi ürünlerinin de geçişini istedi
Rusya, Haziran ayı ortalarından itibaren Karadenizdeki deniz kuvvetlerini Ukrayna limanlarından ve Yılan Adasından çekerek anlaşma için gerekli güvenceyi verebileceği mesajını verdi.
Ancak bununla beraber, anlaşmanın sadece Ukrayna tahıl ürünlerini değil Rusyanın gıda ürünleri ve gübresini de içerecek şekilde bir paket haline getirilmesi koşulunu öne sürdü.
Bunun yapılabilmesi için Rusyaya yaptırım uygulayan ABD başta olmak üzere Batı dünyasının ikna edilmesi gerekti.
Bu görevi üstlenen BM, küresel gıda bunalımının önüne geçmek için Rusyanın plana dahil edilmesi gerektiğini vurguladı ve sonuçta başarıya ulaştı.
BM Genel Sekreterinin Sözcüsü Ferhan Haq, New Yorkta basına açıklama yaparken Guterresin imza törenine Ukraynanın gıda ürünleri ve Rus gıda ve gübresinin dünya pazarlarına ulaştırılması için gösterdiği çabalar kapsamında katıldığını açıkladı.


Ukrayna, kılavuz gemilerin yardımıyla ihracata başlayacakGıda koridorunun oluşturulmasıyla birlikte Ukrayna, tamamen kendi denetiminde olan Odesa, Pivdennyi ve Chornomorsk limanlarından ihracata başlayabilecek.
Anlaşmaya göre gıda yüklü kargo gemiler, kılavuz gemiler aracılığıyla mayınlı limanlardan Karadenize ulaşacak ve önceden belirlenen rotalardan dünya pazarlarına taşınacak.
Bu süreçte, Rusyanın ateşkes uygulayacağı ve gemilerin güvenliğini tehlikeye atmayacağı basına yansıyan haberlerde yer almıştı.
Ukrayna ise Rus gemilerinin Ukrayna kara sularına hiçbir şekilde girmemesini istiyor.
İstanbulda koordinasyon merkeziAnlaşma, sevkiyatın güvenliği ve işlerliğinin İstanbulda oluşturulacak bir koordinasyon merkezi tarafından gözlenmesini de içeriyor.
Rusya, bu gözlem görevinin tüm tarafların katıldığı ortak bir şekilde yapılmasını Ukrayna ise BM gözetiminde olmasını istiyordu. Son durumun nasıl olduğu anlaşma açıklandığında ortaya çıkacak.
Anlaşma, gıda koridorunu kullanan gemilerin kargolarının Türkiye tarafından oluşturulacak noktalarda Rusyanın da katılımıyla denetlenmesini içeriyor.
Rusya, Ukraynaya yük almaya gelecek kargo gemilerinin silah ve askeri malzeme taşımadığından emin olmak için bu denetimi istiyor.
Bu süreçte Türk Deniz Kuvvetlerinin taraflar arasındaki işlemler açısından kolaylaştırıcı rol oynayacağı kaydediliyor.
Rusya da ihracata başlayacakRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 19 Temmuzda Tahranda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak basını bilgilendirirken, anlaşmanın Rusyaya da ihracat olanağı sağlaması gerektiğini belirtmiş, Uluslararası kuruluşlarla üzerinde ilk olarak bunun üzerinde uzlaştık. Bunu bir paket çözüm formülü olarak sundular. Amerikalı ortaklarımız da dahil olmak üzere şu ana kadar kimse karşı çıkmadı. Yakın gelecekte ne olacağını göreceğiz demişti.
24 Şubatta Ukraynayı işgal girişimine başlayan Rusyaya uygulanan yaptırımlar, gübre ve gıda ürünlerinin satışını kapsamıyor.
Ancak Rusyadan mal satın almak isteyen ya da bu malı alıcılara ulaştırmak isteyen taraflar, bankacılık ve sigorta gibi işlemlere uygulanan yaptırımlardan çekindikleri için ticari anlaşma yapmaya yanaşmıyorlar.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 21 Temmuzda TRTye yaptığı açıklamada, Bu sorunu çözdüğümüz zaman sadece Ukraynanın tahıl, ayçiçek ve ayçiçek yağı ihracatının önü açılmayacak. Rusyanın da gerek bu ürünler gerekse dünyanın ihtiyacı olan gübrenin ihracatının da önü açılacak demişti.
Çavuşoğlu, ürünlerin kendilerine değil ama onları taşıyacak gemilere yönelik yaptırımlar olduğunu belirterek, Lojistik konular, hiçbir yerde hizmet alamıyor, sigorta konusu önemli. Bu ödemelerin yapılması için bankacılık sisteminin işlemesi lazım. Bu konularda da zaten gerek ABD ve diğer Avrupa Birliği bu engelleri kaldıracağına yönelik taahhütlerde bulundular bilgisini vermişti.
Financial Timesa konuşan bir Batılı yetkiliye göre Rusyanın tahıl ürünlerini ihraç etmesini kolaylaştırmak için BM ile Rusya bir mutabakat muhtırası da imzalayacak.
Bu sürecin tamamlanması durumunda, Rusyanın 2022 sonuna kadar 50 milyona yakın tahıl ürünü satabileceği kaydediliyor.


Son güncelleme: 09:38 22.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı