• Turkhane Logo

Suriye'den çekilme kararının ardında 'Michael Flynn korkusu' çıktı

Flynn, yabancı bir ülkenin ajanı olarak çalışmakla suçlanıyor.

09:18 24 Aralık 2018 Pazartesi
Suriye'den çekilme kararının ardında 'Michael Flynn korkusu' çıktı
Flynn, yabancı bir ülkenin ajanı olarak çalışmakla suçlanıyor.

Independent gazetesinin haberine göre, ABD Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Başkan Donald Trump’ın ABD askerlerini Suriye’den çekmeye karar vermesinin, eski güvenlik danışmanı Michael Flynn’e yönelik kovuşturmayla bağlantılı olduğuna dair endişelerini dile getirdi. Çarşamba günü Flynn Türkiye adına kayıtdışı lobi faaliyeti yürüttüğünü kabul etti ve cezası, Robert Mueller’in Rusya soruşturması ile işbirliğinin devamı için ertelendi. 60 yaşındaki Flynn, Trump’ın 2016 seçim kampanyasında çalıştığı dönemde, Türk hükümetinin yönettiği üç aylık çalışma için kendisine ve artık feshedilmiş olan şirketine 530 bin dolar ödendiğini söyledi.

Pelosi bu hafta başında şöyle konuştu:

“Suriye çatışmasında açıkça çıkarları olan bir ülkenin kayıtlı bir yabancı ajanı olduğunu kabul eden Flynn hakkındaki... mahkumiyet kararından bir gün sonra yapılan bu aceleci duyuru karşısında tüm Amerikalılar endişe duymalı.”


Aralarında Türk iş insanı Ekim Alptekin’in de olduğu Flynn’in iki iş ortağı da Ankara’nın Fethullah Gülen’in iade edilmesi kampanyası doğrultusunda Türkiye adına yasadışı bir şekilde lobi faaliyetleri yürütmekten suçlanıyor.

Suriye’nin kuzeyinde konumlanmış 2000 askerin geri çekilmesi kararı, Ankara’nın NATO müttefiki olan ABD’nin YPG’yi desteklemesine ilişkin şikayetleri üzerine geldi.

Pelosi, “Başkan’ın bu kararı neden barış müzakerelerinin ilerletilmesi bağlamında vermediğini de sormamız gerekiyor. Bu çatışmanın ortasında yakalanan Suriyeli aileler, her gün yürek parçalayıcı korkulara dayanmaya devam ediyor” dedi ve ekledi: “Tokmağı elimize aldığımızda, çoğunluğu oluşturan Demokratlar, Başkan’ın kararlarının, kendi kişisel veya siyasi amaçlarını değil, ulusal güvenlik çıkarlarımızı gerçekleştirmesini sağlamak için Kongre’nin anayasal gözetim sorumluluklarını yerine getirecektir.”

Trump’ın bu kararı Suriye rejiminin en sağlam destekçisi olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından da onaylandı. Putin, Perşembe günü ABDnin, askeri kuvvetlerini geri çekme konusunda “doğru” kararı verdiğini söyledi. Ancak Independent’in haberine göre ABD’nin Kürt müttefikleri, İslam Devleti’ne karşı savaşta “kritik” bir aşamada bulunulan bu dönemde, bu hamlenin bölgeyi istikrarsızlaştıracağını belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Pazar günü, bu hamleyi eleştirdi. Macron, Washington’ın Suriye’den birliklerini çekme kararı karşısındaki üzüntüsünü ifade ederken, Amerika Birleşik Devletleri’nin bir müttefik olarak güvenirliğini de sorguladı.
 

Son güncelleme: 09:18 24.12.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı