• Turkhane Logo

Suriye’de işlenen savaş suçları Belçika’da da yargılanmaya başladı

16:25 31 Ocak 2024 Çarşamba
Suriye’de işlenen savaş suçları Belçika’da da yargılanmaya başladı





Almanya ve Hollanda’nın ardından Suriye iç savaşında savaş suçu ve insalığa karşı suç işleyenler Belçika’da da yargılanmaya başladı. Suriye’de işlenen savaş suçları için Belçika’da ilk iddianame düzenlendi.



KaranlıktakiAydınlık’ten Ersan Kırlı’nın haberine göre, Belçika’da federal savcılık, ülkede ilk kez bir kişinin Mart 2011’de başlayan Suriye iç savaşı sırasında işlenen suçlar nedeniyle uluslararası insancıl hukuku ciddi şekilde ihlal etmekle  suçlandığını açıkladı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi altında 2011-2016 yılları arasında insanlığa karşı işlenen suçlar ve savaş suçlarıyla bağlantılı olarak suçlanan Hossin A. isimli şahsın Ocak ayı sonlarında tutuklandığı belirtildi.



Federal savcılık sözcüsü Eric Van Duyse, yaptığı açıklamada; “Salı günü (23 Ocak) şüphelinin Brüksel’deki evine ve onunla bağlantılı iki şirketin adreslerine baskınlar düzenlendi. Şüpheli Çarşamba günü Brüksel’de bir sorgu hakiminin karşısına çıktı ve 2011-2016 yılları arasında Suriye’de insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları işlemekle suçlandı ve tutuklandı.” dedi.



Adli kaynaklara göre şüpheli, Suriye’nin batısındaki Salamiyah kasabasında bir milisin lideriydi ve Beşar Esad’ın emrinde bir infazcı olarak görev yapıyordu. Şüphelinin sayısız insana işkence yaptığı ve insanları öldürdüğü iddia ediliyor.



Hossin A. ile ilgili soruşturmanın 2021 yılında başlatıldığı açıklandı. Aynı tarihlerde Belçika’da sığınma başvurularının görüldüğü Mülteciler ve Vatansız Kişiler Komiserliği (CGRA) tarafından iletilen bilgiler doğrultusunuda Esad rejiminin altında suç işlediğinden şüphelenilen 10 ila 15 kişi hakkında dosya açıldığı belirtildi.



Belçika da Almanya ve Hollanda gibi diğer ülkelerle beraber Esad rejimi altında savaş suçu ve insalığa karşı suç işleyen kişiler hakkında yargılama yapmaya başlamış oldu. Cezai konulardaki evrensel yargı yetkisi sayesinde bu ülkeler yurtdışında işlenen savaş suçları ve insalığa karşı suçları kendi mahkemelerinde yargılayabiliyor.



Geçtiğimiz günlerde de Esad rejimi yanlısı Liwa Al Quds üyesi 35 yaşındaki Mustafa A, Hollanda’nın Lahey şehrindeki bir mahkeme tarafından Suriye’de savaş suçu işlediği gerekçesiyle 12 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 2020’den beri Hollanda’da yaşayan ve ülkede sığınma talebinde bulunan Mustafa A. 2022’de tutuklanmıştı.



Hollanda mahkemeleri geçtiğimiz yıllarda Suriye’deki muhalif milislere ve diğer silahlı gruplara üye olan çok sayıda Suriye vatandaşını savaş suçundan mahkum etmişti. Fakat Hollanda’da ilk kez Esad hükümeti destekçisi bir grup üyesi savaş suçlarından hüküm giymiş oldu. Almanya’da daha önce rejim yanlısı kişiler yargılanmış ve mahkum edilmişti.

Son güncelleme: 16:25 31.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı