• Turkhane Logo

Suriye rejim güçleri Türk askeri gözlem noktasını vurdu: 1 şehit, 3 yaralı

Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin kontrol ettiği bölgeden, Türk askeri gözlem noktasına top ve havan atışlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 Türk askeri şehit oldu, 3 asker yaralandı.

14:40 29 Haziran 2019 Cumartesi
Suriye rejim güçleri Türk askeri gözlem noktasını vurdu: 1 şehit, 3 yaralı
Suriye’nin İdlib kentinde rejim güçlerinin kontrol ettiği bölgeden, Türk askeri gözlem noktasına top ve havan atışlarıyla saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 Türk askeri şehit oldu, 3 asker yaralandı.



Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de rejim güçlerinin kontrol ettiği bölgeden, 10 numaralı gözlem noktasına top ve havan atışlarıyla saldırı düzenlendiğini açıkladı. İdlib’de, Suriye rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar ise şiddetlendi.

RUS ASKERİ ATEŞESİ GENELKURMAY BAŞKANLIĞINA ÇAĞRILDI 


Milli Savunma Bakanlığı, saldırıyı açıklamayla duyurdu: “Saldırıda bir kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, üç kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralılarımızın tahliye işlemi tamamlanmış ve tedavilerine başlanmıştır. Saldırıyla ilgili olarak Rusya’nın Ankara Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığına çağrılarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuş, saldırıların en ağır şekilde cezalandırılacağı iletilmiştir.”

  Dün akşam saatlerinde İdlip’te 10 numaralı gözlem noktamıza yapılan ve bir şehit, üç yaralı verdiğimiz rejim saldırıları sonrası, bölgede bulunan ateş destek vasıtalarımız ile saldırıyı gerçekleştiren rejim mevzileri etkili şekilde vurulmuştur.https://t.co/KqATozn769#MSB #TSK — T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) 28 Haziran 2019
Bakanlık, yapılan saldırıyı müteakip, saldırının gerçekleştirildiği rejim mevzilerinin bölgede bulunan ateş destek vasıtaları ile ateş altına alındığı belirtildi. İdlib’de Türkiye’nin 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. Haziran ayının başından beri Türk askeri gözlem noktalarına daha önce yapılan 2 saldırıda 3 asker yaralanmıştı.

İDLİB’DE REJİM GÜÇLERİ İLE MUHALİFLER ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ 

Muhaliflerin kontrolündeki son büyük bölge İdlib ile Hama’nın kuzeyinde ise çatışmalar şiddetlendi. Hama ve İdlib bölgesinde Haziran ayı başında kaybettikleri 2 köyü almak için saldırıya geçen Suriye rejim güçleri ile muhalifler arasındaki çatışmalar onlarca kişi öldü.

Suriye Resmi Haber Ajansı SANA, Suriye Ordusu’nun muhaliflerin bulunduğu bölgeleri yoğun yoğun şekilde roketler ve top atışları ile vurduğunu bildirdi. SANA, Jubayn ve Tel Milh köylerinde bulunan çoğu El Kaide bağlantılı Hayat Tahrir Eş-Şam miltanlarına ağır zayiat verdirildiğini belirtti. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, çatışmalarda 51 Suriye askeri ve 45 muhalifin öldüğünü açıkladı.

İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ

Türkiye ve Rusya, İdlib’deki muhaliflerin ağır silahlardan arındırılması ve bölgede Suriye güçleri ile muhalifler arasında bir tampon bölge kurulması konusunda 2018 yılı Eylül ayında anlaşmıştı. Ancak bu konuda ilerleme sağlanamadı.

Bölgede el Kaide bağlantılı Hayat Tahrir Eş-Şam tamamen kontrolü sağladı. El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi, 2016 yılında adını değiştirerek Tahrir Eş-Şam ismini almıştı. Rusya ve Suriye Ordusu, bir çatışmasızlık döneminin ardından Nisan ayında bölgeye yönelik saldırılarını yeniden yoğunlaştırdı.

Muhaliflerin kontrolündeki son büyük bölge İdlib’de Rus uçakları ve Suriye Ordusunun 6 hafta süren saldırılarında yüzlerce kişi öldü. Yaklaşık 330 bin kişi evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaya çalışıyor. Ancak sınırın kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye geçemiyor.

İdlib’de çoğu Suriye’nin diğer bölgelerinden kaçan yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Rusya ve Suriye Ordusunun bölgeye büyük bir saldırı düzenlenmesi durumunda yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye yeni büyük bir göç dalgası başlatmasından korkuluyor.

Rusya ve Türkiye’nin devreye girmesiyle geçen hafta İdlib’de geçici olarak ateşkes sağlanmıştı.

Son güncelleme: 14:40 29.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı