• Turkhane Logo

Suriye ordusu Türk askerinin konuşlandığı kuzeye doğru ilerleyişini hızlandırdı

İdlib'de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye, Rusya destekli Suriye rejimi saldırıları nedeniyle İdlib'te bir kuşatmanın orta yerinde kalırken, Esad'a bağlı güçlerin Morik çevresi ve altı kasaba ile 10 tepeyi daha muhalif grupların elinden aldı.

10:27 24 Ağustos 2019 Cumartesi
Suriye ordusu Türk askerinin konuşlandığı kuzeye doğru ilerleyişini hızlandırdı
İdlib'de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye, Rusya destekli Suriye rejimi saldırıları nedeniyle İdlib'te bir kuşatmanın orta yerinde kalırken, Esad'a bağlı güçlerin Morik çevresi ve altı kasaba ile 10 tepeyi daha muhalif grupların elinden aldı.



Rejim güçlerinin, Türk askerlerinin konuşlu olduğu kuzeye doğru ilerleyişinin de sürdüğü kaydedildi.

Suriye rejimi, çatışmaların ortasında kalan İdlibdeki halkın tahliyesi için bir koridor açtığını duyururken, on binlerce Suriyelinin Türkiyeye doğru kaçtığı belirtiliyor. Esad rejiminin ülkedeki kontrolünü sağlamada kilit bir öneme sahip olan İdlibi, Rusya desteği ile cihatçılardan temizlemek için kararlı olduğu da gelen bilgiler arasında.


Cihatçı gruplarla Suriyeliler arasında yaşanan saldırılarda 23 Suriye askerinin öldüğü belirtilirken, Suriye’de İdlib ve Hama’daki operasyonları sonucunda pek çok bölgenin Rusya destekli Şam güçlerinin eline geçmesiyle Morik kasabasında Türk askerlerinin kontrolünde olan 9 No’lu gözlem noktasının Suriye ordusunun kuşatması altında kaldığı duyuruldu. Muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin ve Suriye devlet televizyonunun aktardığına göre, Suriye ordusunun bu bölgede bulunan diğer kasaba ve köyleri ele geçirmesiyle Fırat Kalkanı harekâtının üçüncü yıldönümünde Türk gözlem noktasının etrafı sarılmış oldu. Gözlemevi, “Türk askerleri için tek çıkış yolunun Şam hükümeti ve müttefiki Rusya’nın kontrolünde bulunan bölgeler olduğunu” aktardı.

Suriye rejimine bağlı haber kaynakları ise, cihatçıların Morikten ayrıldığını duyurdu. 

Stratejik konuma sahip olan ve 2012den bu yana cihatçıların elinde bulunan Kafr Zita ise terk edilmiş durumda. Esad güçleri, Şam-Halep yolu üzerindeki devlet kontrolünü de genişletirken, Türkiyenin 12 gözlem noktası da kuşatma ile karşı karşıya.

Saldırılardan kaçan yüz binlerce kişinin Türkiye sınırına dayanmasından ve büyük bir insani krizden endişe ediliyor. 

Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre, Astana süreci kapsamında “gerilimi azaltma bölgesi” olarak belirlenen İdlib’de Türkiye’nin 12 gözlem noktası var. Türkiye ile ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” kurma planına Astana ortakları Rusya ve İran tepki göstermiş, ardından geçen pazartesi günü İdlib’deki 9 No’lu gözlem noktasına doğru ilerleyen TSK’ye ait bir konvoyun önündeki bölge Suriye ve Rusya uçakları tarafından vurulmuş, 3 sivilin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı.

Önceki gün ise Şam güçlerinin 8 No’lu gözlem noktasına taciz atışı yaptığı haberleri gündeme yansımıştı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 9 No’lu gözlem noktasını taşımayı düşünmediklerini, askerlerin ve gözlem noktalarının güvenliği için ne gerekiyorsa yapılacağını söylemiş, siyasi sürece odaklanma çağrısı yapmıştı. 

Son güncelleme: 10:27 24.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı