• Turkhane Logo

Sürgün gazetecilere sahip çıktılar: Geleceğin aydınlığını karanlığa boğdurmadılar

16:25 04 Mart 2024 Pazartesi
Sürgün gazetecilere sahip çıktılar: Geleceğin aydınlığını karanlığa boğdurmadılar





Uluslararası Gazeteciler Derneği’nin (IJA) Almaya’da düzenlediği Medya Tanıtım ve Destek Buluşması sürgün gazeteci ve takipçilerini bir araya getirdi. Bağışçılar, medyasına sahip çıktı. Reha Yeprem’in gecede yaptığı “Geleceğin aydınlığını geçmişin karanlığına boğdurmayalım” çağrısı karşılık buldu.



AKP Türkiye’si basın özgürlüğü liginde her yıl küme düşerken, sürgündeki gazeteciler, özgür medya için okur ve izleyicileriyle buluştu. Almanya’daki toplantının konukları gazeteciler olunca manşet atma telaşı da vardı. Reha Yeprem’in yurtdışında yetişen genç gazetecilere atıf yaparak “Geleceğin aydınlığını geçmişin karanlığına boğdurmayalım” mesajı dikkat çekiciydi.



62 ÜLKEDEN İZLENDİ, 6 SAAT SÜRDÜ



Erdoğan rejimi tarafından gazetelerine ve televizyonlarına el konulan, hapse atılan ve Türkiye‘yi terk etmek zorunda kalan gazeteciler, yurtdışında mesleklerini yapmayı sürdürüyor. Kurdukları haber siteleri ve sosyal medya mecralarında gerçekleri hiç susmadan anlatan basın mensupları, International Journalists Association (IJA) ile birlikte ‘Medya Tanıtım ve Destek Buluşması’nın 4’ncünde okurları ile buluşdu.



Programın sunuculuğunu gazeteciler Erkan Tufan Aytav ve Abdullah Abdulkadiroğlu yaptı. YouTube üzerinden yapılan yayın 62 ülkeden takip edildi. Bağış yayını yaklaşık 6 saat sürdü.



WASHİNGTON, NEW JERSEY, LONDRA VE STOKHOLM’DEKİ GAZETECİLER



Geceye dünyanın dört bir yanıdan canlı bağlantılarla katılan sürgün gazeteciler ‘Haksızlığa karşı sesinizin daha yüksek çıkması için özgür medyaya destek olun‘ çağrısı yaptı. Bu mesaj çok önemli. Zira Türkiye’de yaşanan hukuksuzlukları ve zulümleri kısıtlı imkanlara sahip gazeteciler gündemde tutabiliyor.  Washington, New Jersey, Brüksel, Londra ve Stockholm’den canlı yayına bağlanan gazeteciler kendi imkanları yayınlara devam ederek Türkiye’deki haksızlıkları duyurmaya devam ettirdiklerini anlattı.



BAĞIŞÇILAR BİRBİRLERİYLE YARIŞTI



ABD, Bosna-Hersek ve Almanya’dan katılan iş insanları sürgün gazetecilere önemli bağış desteği verdi. ABD’den bir reklam şirketi sürgün gazetecilere yıllık 100 bin dolar destek verirken, Bosna Hersek’ten bir iş insanı 60 bin Euro destek vereceğini duyurdu. Programda Almanya‘daki iş insanlarından da ayrı ayrı 50 bin Euro, 10 bin Euro ve 5 bin Euro destek geldi. Tekil bağışçıların sayısının ise 4 bin 500’ü geçtiği duyuruldu.



BEBEKLERİYLE HAPSE ATILAN ANNELERİN MESAJI



Sosyal medya çalışmaları sonucunda özgürlüğüne kavuşmuş mağdurlar da canlı yayın konuğu oldu. Bebekleri ile hapse atılan anneler, medyanın haberleri ile işkencelerin son bulduğunu dile getirdi. Bebeği ile hapse atılan Avukat Elif Hendekçi’nin anlattıkları duygulandırdı. Hendekçi, “Medya mazlumların, mağdurların sesi oldu, yeni yollar açılmalı, bu yangın ancak bu şekilde söndürülür. Çocukların annelerinden ayrı kalmaması için özgür gazetecilerin sesi olun” çağrısı yaptı.



CEVHERİ GÜVEN: TÜRKİYE’DEKİ HERKESİN HAKKINI SAVUNACAĞIZ



Cevheri Güven, Erdoğan hakkında önemli dosyalar açıklayacağını duyuran Sedat Peker’e gönderme yaptı. ‘Cesaret güce karşi ne kadar ileri gidebileceğindir‘ diye Güven, “Peker Erdoğan abisinden parayı alınca söz verdiği videoları yayınlamayi bıraktı. Seçimden önce büyük açıklamalar yapacağım diyenler cesaret edemediler. Cesaret senin ne kadar ileri gidebileceğine dair gücündür. Beni susturmak için Elon Mask ile masaya oturup 800 bin takipçili kanalımı kapatmazsa Türkiye’de youtube u tamamen kapatacaklarını söylediler ve kanalım kapandı. Ama kökleri Türkiye’de olan bizler Türkiye’deki herkesin hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi.



İŞKENCECİLER RAHATSIZ OLDU



”Zifiri’de 92 Gün” belgeselinde MİT tarafından kaçırılarak gördüğü işkenceleri anlatan avukat Mustafa Özben konuklar arasındaydı. Mağdur Özben sosyal medya çalışmalarının önemini anlattı. Sosyal medyada bir tweetle benim gibi kaçırılan insanlardan bahsedilmesi kaçıranları çok rahatsız ediyordu.Beni 92 gün sonra saldılar; bu bana medyada verilen destekle mümkün oldu.



BEDRETTİN UĞUR: GERÇEK KARANLIĞI BOĞACAK



Birçok önemli belgesele imza atan BoldMedya genel yayın yönetmeni Bedrettin Uğur ise “Belgeseller hele bir de yaşayanlar tarafından anlatılıyorsa yalanlanamaz. Gerçek karanlığı boğacak. Bu kitlenin aşkı şevki yakın zamanda şafağın sökmesini sağlayacak” ifadeleri kullandı.



GENÇ GAZETECİLER: GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYORUZ



Medya tanıtım ve Destek buluşmasında IJA katkıları ile yetişen gençler de sahne aldı. İzleyenleri gururlandıran gençler çalışmalarını ve geleceğe dair hedeflerini anlattı: “Her aşaması ile bizim için bir öğrenme süreci oldu. Zorluklar karşısında yılmamayı, pes etmeden devam etmeyi öğrendik. Medyanın sesi gençlerin sesiyle daha da güçlenecek. Hedefimiz yeni içerikler üretmek. IJA’da eğitimler alıyoruz. Yeni yollarda yürüyen gençlerin elinden tutmanızı istiyoruz.”



SANATÇILARDAN ÖNEMLİ MESAJLAR



Programa özel performans sergileyen Grifon ve Süvari önemli mesajlar verdi. Süvari, “Bu karanlık geceler bir şafağın öncüsüdür.” derken, Grifon söylediği rap şarkıda “Karanlıkta ışıkları yaktık bak. Bütün tutsak gazetecilere özgürlük” mesajı verdi.



IJA’nın sürgündeki gazeteciler için ‘Biz birlikte güçlüyüz’ sloganıyla başlattığı destek kampanyası devam ediyor.

Son güncelleme: 16:25 04.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı