• Turkhane Logo

Sürat Kargo'nun, Bilal Erdoğan'ın okul arkadaşına peşkeş çekildiği iddia edildi

TMSF’nin satışa çıkardığı Sürat Kargo’yu, Port Kargo adlı bir şirketin aldığı iddia edildi. Port Kargo, ihale ilanından 9 gün sonra kuruldu. Kurucusu Halil İbrahim Bacacı, Kartal İmam Hatipli.

18:31 09 Ağustos 2021 Pazartesi
Sürat Kargo'nun, Bilal Erdoğan'ın okul arkadaşına peşkeş çekildiği iddia edildi
TMSF’nin satışa çıkardığı Sürat Kargo’yu, Port Kargo adlı bir şirketin aldığı iddia edildi. Port Kargo, ihale ilanından 9 gün sonra kuruldu. Kurucusu Halil İbrahim Bacacı, Kartal İmam Hatipli.


Gazete Duvardan Bahadır Özgürün haberine göre, 15 Temmuzdan sonra el konulan 800’e yakın şirketten birisi olan Sürat Kargo, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 29 Temmuz 2021 günü ihaleyle satıldı. Resmî açıklamaya göre ihalede finale 3 şirket kaldı. En yüksek teklif 335.5 milyon liraydı. Yani muhammen bedelin sadece 10.5 milyon lira üzeri. Ulaştırma Bakanlığı, Rekabet Kurumu ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu onay verdikten sonra satış süreci tamamlanacak. Ama gelin görün ki, memleket cayır cayır yanarken “süratle” yapılan ihaleyle alakalı pek çok soru akıllara düştü.

TMSF’nin hızı dikkati çekmişti zaten. Zira ihaleye çıkarılan şirket, özellikle pandemi döneminde hayli değerlendi. CHP İdari ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu Meclis’te yaptığı basın toplantısında, konuya dair kendi incelemelerini detaylarıyla açıkladı. Özeti şöyleydi:


Sürat Kargo’nun hangi tarih itibariyle değer tespiti yapıldığı belirsiz. Vekilin hesabına göre, 325 milyon lira için 2019 yılı baz alınmış. Lakin pandemi ile beraber Sürat Kargo’nun kârının da değerinin de hayli yükseldiği biliniyor. Tahmini kârı geçen yıl 58, bu yıl 130 milyon lira civarında. Kendi alanında üçüncü büyük şirket. Haliyle bu veriler üzerinden Kuşoğlu’nun yaptığı hesaba bakılırsa şirketin değeri 2 milyar liraya yakın olmalı. Yani kamunun 1 milyar liranın üzerinde bir zarara uğratıldığını iddia ediyor.

İkinci mesele ise Sürat Kargo’nun satışındaki “sürat!” Aynı gün ihaleye çıkarılan ve Sürat Kargo’dan 20 kat daha aşağı değere sahip Nurkay Makina’ya verilen sürenin uzunluğu çok daha fazla. Sürat Kargo’da şirketlerin ihale şartnamesini alıp incelemeleri için tanınan süre ise sadece 13 gündü.

Gelelim esas büyük meseleye. Resmî açıklama yapılmadığı için şimdilik şirketi alan isim iddia olarak yer alıyor. Eğer doğruysa; Sürat Kargo’daki soru işaretlerinin sebebi de anlaşılıyor.

CHP milletvekilinin telaffuz ettiği şirket Port Kargo. Kimin bu şirket peki?

***

Port Kargo, “unvan” değiştirmiş bir şirket. 19 Şubat 2021’de Üsküdar’da kurulan Port Denizcilik şirketi, 7 Temmuz 2021 günü, yani 28 Haziran 2021 tarihli Resmî Gazete’de ihale ilanının yayımlanmasından 9 gün sonra Port Kargo ve Lojistik adını alıyor. Kurucusu Halil İbrahim Bacacı.

Bacacı, Bilal Erdoğan’ın da okulu olan Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi mezunu. Haliyle kariyer zinciri belli: Ensar Vakfı ve Türken Vakfı’nda yöneticilik. Ancak Bacacı’yı kamuoyunun tanımasını sağlayan konu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı ihalelerdi. Neydi o ihale, Cumhuriyet Gazetesi’nden Hazal Ocak’ın haberinden hatırlayalım.

İBB, otobüs hatlarındaki 5 bin durağın “modernize edilmesi ve içindeki reklam alanlarının intifa (yararlanma) hakkının verilmesi” amacıyla 18 Nisan 2018 tarihinde 20 yıl süreli ihaleye çıktı. İhaleyi İBB iştiraki Medya AŞ 21 milyon lira artı KDV bedelle alarak 9 Mayıs 2018 tarihinde sözleşme imzaladı. Medya AŞ, aldığı işi Bacacı’nın şirketi olan Panout Reklam AŞ’ye brüt satışların yüzde 22.5’i artı KDV bedelle devretti. İBB yönetiminin 2019 yerel seçimlerinde değişmesinin ardından şirket hakkında, 1066 adet akıllı durağı hiç yapmadığı gerekçesiyle 14 milyon liralık icra işlemi başlatılmıştı.

Bacacı’nın Üsküdar’da Port Teknik Yapı adlı bir inşaat firması bulunuyor. Sürat Kargo ihalesini aldığı iddia edilen Port Kargo da bu binada faaliyete başladı. Şirketin başka ortağı görünmüyor.

Son güncelleme: 18:31 09.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı