• Turkhane Logo

‘Şüpheli’ tahliyeler, ‘şüphesiz’ ölümler: 17 ayda 93 tutuklu hayatını kaybetti

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre; 2022 yılında 78, 2023 yılının ilk 5 ayında 15 tutuklu veya hükümlü cezaevinde hayatını kaybetti.

11:25 20 Mayıs 2023 Cumartesi
‘Şüpheli’ tahliyeler, ‘şüphesiz’ ölümler: 17 ayda 93 tutuklu hayatını kaybetti
İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre; 2022 yılında 78, 2023 yılının ilk 5 ayında 15 tutuklu veya hükümlü cezaevinde hayatını kaybetti.





İHD verilerine göre, halen 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutuklu cezaevinde tutuluyor. İHD’nin ağır hasta tutuklu listesinde yer alan ve 22 Mart’ta tahliye edilen 30 yıllık tutuklu Abdulhalim Kırtay, 12 Mayıs’ta yaşamını yitirdi. Son olarak Bitlis’te 2014 yılında yargılandığı dosyadan “örgüt üyeliği” iddiasıyla 15 yıl hapis cezası verilen ve 9 yıldır da tutuklu bulunan 31 yaşındaki Behçet Kaplan, 15 Mayıs’ta tutulduğu Ahlat T Tipi Cezaevi’nde yaşamını yitirdi.



Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu Sözcüsü Ahmet Çiçek, özellikle siyasi tutukluların tedaviye erişim hakkının kısıtlandığını söyledi. Tutukluların çoğu zaman ambulansla hastaneye götürülmediğini belirten Çiçek, “Bu nedenlerle tutuklular kimi zaman hastaneye gitmek istemiyor. Hasta tutuklulara randevular geç verildiği için hastalıkları ilerliyor. Bu nedenle tutuklular ölüme terk ediliyor. ATK iktidarın hizmetkarlığını görüyor. Son olarak 31 yaşında Behçet Kaplan kansere yakalanıp yaşamını yitirdi. Tedavisi engellendiği için ölüm yaşandı. Abdulhalim Kırtay da çok uzun zaman cezaevinde kaldı ve ağır hasta tutukluydu. Hastalığının son aşamasında bırakıldı. Bırakıldıktan 51 gün sonra yaşamını yitirdi. Tutuklular ölüme ramak kala bırakılıyor. Yani cezaevleri ölüm evlerine dönüştürülmüş durumda” dedi.



Hizbullah üyelerinin AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla tahliye edildiğini hatırlatan Çiçek, çifte standart uygulamalarından vazgeçilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, “Madem böyle bir yetki var, herkese eşit davranılmalı. Mehmet Emin Özkan hem kocamış hem ağır hasta. Ama bırakılmıyor. Bu iktidar düşman hukuku uyguluyor” diye konuştu.

Son güncelleme: 11:25 20.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı