• Turkhane Logo

Suçu sabit görülen Bato’nun itirazı reddedildi: Meslekten atma yerine rütbesi sökülecek

15:00 22 Eylül 2023 Cuma
Suçu sabit görülen Bato’nun itirazı reddedildi: Meslekten atma yerine rütbesi sökülecek





15 Temmuz’dan sonra cemaate yönelik başlatılan hukuksuz soruşturmalar kapsamında adliyede ‘F.tö Borsası’ kurduğu ortaya çıkan Savcı Okan Bato, meslekten atılmak yerine alt dereceli bir bölgede görevlendirilecek.



Hakkında yürütülen ‘F.tö Borsası’ soruşturması nedeniyle yer değiştirme cezası verilen eski İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) kararına itiraz etti. Bato’nun itirazını görüşen HSK Genel Kurulu ret kararı verdi. Suçu sabit olan Bato, meslekten atılmak yerine tenzil-i rütbeyle bir alt derecedeki adliyede görevlendirilecek.



ÖNCE ANTALYA’YA SAVCI OLARAK ATANDI



Gazete Duvar’dan Can Bursalı’nın haberine göre, HSK İkinci Dairesi’nin tenzil-i rütbe olarak değerlendirilen kararıyla, savcı Bato hakkında yürütülen soruşturmanın ardından yer değiştirme cezası verildi. Bato, bu cezanın ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili görevinden alındı ve Antalya Bölge Adliye Mahkemesi’ne savcı olarak atandı.



2 ÜYE MESLEKTEN ATILMASINI, 4  ÜYE YER DEĞİŞTİRME İSTEDİ



Yer değiştirme cezası veren HSK İkinci Dairesi, bu kararı oy çokluğuyla aldı. 6 üyeden 2’si, savcı Bato’nun meslekten ihraç edilmesini isterken, 4 üye yer değiştirme cezası yönünde oy kullandı.



İTİRAZ REDDEDİLDİ, ALT BÖLGEYE TAYİN EDİLECEK



Bato, kendisi hakkında verilen bu cezaya itiraz etti. İtiraz üzerine HSK Genel Kurulu, HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci başkanlığında, çarşamba günü toplandı. Bato’nun itirazını değerlendiren Genel Kurul, ret kararı verdi. Ret kararıyla birlikte Bato en az bir alt bölgede görevlendirilecek.



GÖREV YERİ HENÜZ KESİNLEŞMEDİ



Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 68. maddesine göre, hakkında yer değiştirme cezası verilen yargı mensubu, en az bir derece altındaki bölgeye gönderiliyor. Beş bölgeden oluşan Türk yargısında, Bato’nun görevden alındığı İzmir ile atamasının yapıldığı Antalya birinci bölgede yer alıyor. İtiraz hakkında verilen ret kararının ardından, eski İzmir Başsavcı Vekili Bato, Antalya’da da görev yapamayacak ve başka bir yere atanacak. Bato’nun yeni görev yeri henüz kesinleşmedi.



NE OLMUŞTU?



T24 yazarı Tolga Şardan, HSK müfettiş raporuna dayandırarak kaleme aldığı iki yazıda, savcı Okan Bato hakkında yürütülen soruşturmanın detaylarına yer verdi. Şardan’ın ilk yazısı, soruşturmayı yürüten HSK müfettişlerinin raporunda, Bato hakkında haksız mal edinme ve görevini kötüye kullanma iddialarının gerçek olduğunun belirtildiğini konu alıyordu. İkinci yazıda ise Bato’ya mal varlığında 10 kattan fazla artış suçlamasının yöneltildiği ve hakkında ‘F.TÖ Borsası’ iddialarının detayları yer aldı.

Son güncelleme: 15:00 22.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı