• Turkhane Logo

Stoltenberg: Kırım'a kara köprüsü kurmak isteyen Rusya, Donbas'ın ele geçirmeyi hedefliyor

Rusya’nın Ukrayna’da geri çekilmediğini, yeniden konumlandığını söyleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, saldırıların Donbas'ı ele geçirme amacıyla sürmesini beklediklerini söyledi.

17:51 05 Nisan 2022 Salı
Stoltenberg: Kırım'a kara köprüsü kurmak isteyen Rusya, Donbas'ın ele geçirmeyi hedefliyor
Rusya’nın Ukrayna’da geri çekilmediğini, yeniden konumlandığını söyleyen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, saldırıların Donbas'ı ele geçirme amacıyla sürmesini beklediklerini söyledi.


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus güçlerinin geri çekilmek yerine, yeniden konumlanarak Ukraynanın Donbas bölgesini tümüyle ele geçirmeyi ve Kırıma bir kara köprüsü oluşturmayı hedeflediğini belirtti.

Stoltenberg, 6-7 Nisanda düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.


Buçada öldürülen sivillerin görüntüleri, Avrupada on yıllardır görülmeyen bir vahşeti temsil ediyor diyen Stoltenberg, sivilleri hedef alarak öldürmenin savaş suçu olduğunu söyledi.

Ukrayna güçleri, Rus askerlerinin çekildiği bölgelere girdikçe savaş suçlarının daha fazla örneğinin görüleceğinden emin olduğunu dile getiren Stoltenberg, Tüm gerçekler ortaya konulmalı ve bu vahşetlerin sorumluları adalet önüne çıkarılmalıdır diye konuştu.

Stoltenberg, Rusyanın Ukraynadaki emellerinden vazgeçmediğini söyleyerek Rus güçlerinin geri çekilmek yerine, Kievden uzaklaşarak yeniden gruplandığını, yeniden silahlandığını, ikmal yaptığını ve doğuya yönelmeyi hedeflediğini gözlemlediklerini söyledi.

Gelecek haftalarda Donbası ele geçirmek ve Kırıma kara köprüsü kurmak için doğu ve güneye doğru bir hamle beklediklerini ifade eden Stoltenberg, bunun savaşın kritik bir safhası olduğuna dikkati çekti.

Stoltenberk, “Putin bu savaşın tek sorumlusu. Putin’in üzerindeki siyasi baskıyı artırmalıyız” ifadelerini de kullandı.

DIŞİŞLERİ BAKANLARININ GÜNDEMİ

Stoltenberg, dışişleri bakanlarının Ukraynadaki son gelişmeleri ele alacağını aktardı.

Aynı zamanda müttefiklerin Ukraynaya kimyasal ve biyolojik saldırı tehdidine karşı yardım, koruyucu ekipman, tanksavar silahlar, hava savunma sistemleri ve diğer teçhizatın sağlanması konusunu görüşeceklerini belirten Stoltenberg, toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kulebanın yanı sıra Avustralya, Finlandiya, Gürcistan, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İsveç dışişleri bakanlarının da çağrıldığını kaydetti.

Stoltenberg, müttefiklerin ayrıca hazirandaki Madrid Zirvesine kadar NATOnun bir sonraki Stratejik Konseptini geliştirme çalışmalarını tartışacaklarını aktararak bu konseptin yeni güvenlik gerçeğine uyum sağlarken İttifaka rehberlik edeceğine dikkati çekti.

Bakanların, Rusyanın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ve Moskova ile kurulacak gelecekteki ilişkiyi de ele alacağını duyuran Stoltenberg, Çinin küresel sahnede artan etkisini ve zorlayıcı politikalarının, iklim değişikliğinin, terörizm ve ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerin de söz konusu konsepte dahil edileceğini kaydetti.

Son güncelleme: 17:51 05.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı