• Turkhane Logo

Sputnik yöneticisi Davutoğlu için 'figür' dedi: 'Haber değeri yok'

Parti kuracağı konuşulan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde gazeteci Yavuz Oğhan’ın BiDeBunuİzle programına konuk oldu.

19:25 20 Temmuz 2019 Cumartesi
Sputnik yöneticisi Davutoğlu için 'figür' dedi: 'Haber değeri yok'
Parti kuracağı konuşulan Ahmet Davutoğlu, geçtiğimiz günlerde gazeteci Yavuz Oğhan’ın BiDeBunuİzle programına konuk oldu.





Davutoğlu programda AKPyi sert sözlerle eleştirdi. Söyleşi sonrası Sputnike bağlı RS FM, Oğhanın RS FMdeki programı sona erdirildi.


Ahmet Davutoğlu da Oğhanın programının sona erdirilmesine tepki göstermişti. Sosyal medyada tepkilerin ardından Sputnike karşı kampanya başlatıldı ve binlerce kişi Sputnikin sosyal medya hesabını takip etmeyi bıraktı.

Eleştirilerin hedefindeki Sputnikin Genel Yayın Yönetmeni Mahir Boztepe ise tepki gösterenleri ABD yanlısı ilan etti.

Odatvye konuşan Boztepe, Davutoğlunun ise haber değeri taşımadığını iddia etti:

Biz yayın politikamız gereği, Davutoğlu gibi bir figürü önemsemiyoruz ve açıklamalarının bizim üzerimizden yayılmasını istemiyoruz. Haber değerinin olduğuna inanmıyoruz.

Sputnikin Oğhanın programına son vermesi sosyal medyada eleştirilmiş ve bunun AKP hükümetinin S-400 kararıyla ilintili olduğu dile getirilmişti. S-400’ler hızlı giriş yapmış. Tercih F-35 ve Patriot’tan yana olsaydı, Davutoğlu, Sputnik’te program bile yapardı. “Neden bağımsız medya?” sorusunun cevabı gibi olay. https://t.co/9LrBGjdan3 — Ümit Alan (@umitalan) July 19, 2019 Davutoğlunun haber değeri olmadığını iddia eden Sputnik GYYsi Boztepeye gösterilen tepkiler arasında Sputnikin imza attığı Su-35 haberi örnek gösterildi. 
  Bir Su-35 beş F-35e bedel https://t.co/rbuVf2pqry pic.twitter.com/qmEf7eueov — Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) July 18, 2019
Türkiye, ABD ile yaşadığı S-400 gerilimi sonrası F-35 programından çıkarıldı. Türk ordusunun beşinci nesil savaş uçağı ihtiyacının nasıl doldurulacağı bilinmiyor. Türk ordusunun kullandığı mühimmatların NATO standardında oluşu nedeniyle Rus savaş uçaklarının alternatif olmayacağı dile getirilse de Rus haber sitesi Sputnik Su-35 uçaklarının öne çıkaran haberlere imza atıyordu.

Sputnikin adeta savaş uçağı reklamı yapan haberlere imza atması ve Davutoğluyu bir figür olarak değerlendirerek haber değeri taşımadığını iddia etmesi de tepkilerin odağında yer aldı:
Bizi gazeteci gibi değil bir reklam ajansı gibi düşünmeleri buna sebep oluyor demiş.

Ayol biz niye düşünelim, günlerdir savaş uçağı reklamı yapıyorsunuz. https://t.co/LrM7XN8Pd1 — Hale Su-35=5*F-35 (@hale_akay) July 20, 2019 Yavuz Oğhan’ın Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Tarafız Haber Ajansı’nı kurup yönettiğini söyleyen Boztepe, bunun Sputnik’le imzalanan sözleşme hükümlerine aykırı olduğunu da söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Tüm bunlar işin bir tarafı. Diğer yanı ise; Yavuz Oğhan medyası olmayan Davutoğlu’na bir medya yaratmak amacıyla yola çıkan Tarafısız Haber Ajansı’nın kurucularından ve yönetiyor. Tarafsız Haber Ajansı, kamuoyuna böyle yansımasa bile, Davutoğlu’nun tanıtımını yapmak için kullanılıyor. Yavuz Oğhan’la yapılan sözleşmemiz gereği böyle bir durumu kabul edemeyiz. Biz Sputnik olarak Davutoğlu’nun ajansı ile yan yana görünmek istemiyoruz. Biz Türkiye’de yaşanabilecek bir siyasi mücadelenin tarafı değiliz. Politikacı değiliz, sadece gazeteciyiz. Sputnik’in program formatı onay olmadığı halde birebir kopyalanarak, sanki Davutoğlu programı Sputnik’ten yapılmış gibi her yerden yayıldı. Buna dünyanın bütün kurumsal haber ajansları itiraz eder. BBC de dahil, Reuters da dahil, Türkiye’dekiler de dahil, Odatv de dahil… Biz buna itiraz ettik, bu kadar basit. Bir de Tarafsız Haber Ajansı’nda çalışması, sözleşmeye aykırı bir hamle ve biz bunu kabul etmedik.”

“Bu çıkışın Rusofobik (Rusya Düşmanlığı) bir hareket olduğunu düşüyoruz” diyen Mahir Boztepe, Türkiye ile Rusya arasında gelişen ilişkilerinden rahatsız olan ABD yanlısı gazetecilerin bu olayı köpürttüğünü ifade ederek şöyle dedi:

“Rusya ve Türkiye arasındaki gelişen ilişkilerden rahatsız olan bir kesim bunu bilerek köpürterek, tartışmaya açıyor. Bizi gazeteci gibi değil bir reklam ajansı gibi düşünmeleri buna sebep oluyor. Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler siyasi ilişkilerdir, ancak biz gazeteciyiz ve gazetecilik yapmaya çalışıyoruz. Bu ilişkileri bile isteye bize dayatan kim olursa olsun bunun karşısındayız. ABD yanlısı tutum alan gazetecilerin bunu köpürttüğünü görüyoruz.

Yavuz Oğhan gibi bir gazetecilik faaliyetinin dışında siyasetçiye angaje olan kişiler bizim gazetecilik anlayışımıza uygun değil. Bize karşı yapılan bu faaliyet, aslında daha büyük yeni bir proje için atılan adımdır. Bizim Sputnik dışında Türkiye’de bir gazetecilik faaliyetimiz yoktur. Yavuz Oğhan’ın bu yaptığını gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirmiyoruz.”

Türkiyenin Rus savaş uçağını düşürdüğü dönemde Sputnik erişime engellenmişti. AKP hükümetinin Rusya ile uzlaşması sonrasında ise site tekrar erişime açılmıştı.

Son güncelleme: 19:25 20.07.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı