• Turkhane Logo

Soylu’nun Taksim yasağına kadınlardan yanıt: İzin almıyoruz

Soylu’nun “8 Mart’ta İstiklal Caddesi dışında her yerde yürüyüş yapabilirler” açıklamasına kadınların yanıtı "Yürümek için izin almıyoruz.

18:11 07 Mart 2020 Cumartesi
Soylu’nun Taksim yasağına kadınlardan yanıt: İzin almıyoruz
Soylu’nun “8 Mart’ta İstiklal Caddesi dışında her yerde yürüyüş yapabilirler” açıklamasına kadınların yanıtı "Yürümek için izin almıyoruz.



Kadınların sokaklara gelmesini engellemeyi amaçlasalar da 8 Mart’ta Taksim’de olacağız. Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz oldu.

İstanbullu kadınlar ve çeşitli kadın örgütleri 18’inci Feminist Gece Yürüyüşü’ne hazırlanırken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan “8 Mart’ta İstiklal Caddesi dışında her yerde yürüyüş yapabilir” açıklaması geldi.


Tepkilere neden olan Soylu’nun yasak açıklamasını tanımayacaklarını belirten kadınlar, bu yıl da 8 Mart’ta saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi önünde bir araya gelerek, İstiklal Caddesi’ne kitlesel yürüyüş gerçekleştirecek. HDP Kadın Meclisi de İstanbullulara yasaklara aldırış etmeden sokağa çıkma çağrısında bulundu.

/

‘SOYLU İSTEMİYOR DİYE YÜRÜMEMEK OLUR MU? 

Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre; HDP Kadın Meclisi Üyesi Ayşe Berktay yıllardır düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’nün kimseye bir zararının olmadığını belirterek, “İstiklal Caddesi’nde yapılması planlanan yürüyüş neden, niye olmasın? Soylu istemiyor onun için. Bu bir sebep olabilir mi? Kadınların İstiklal Caddesi’nde yürümek için çok önemli sebepleri var. Bunlardan biri, bu yürüyüş artık simgesel bir hal aldı. Kadınlar, yıllar önce ‘sokaklar da geceler de bizim’ diyerek, bu yürüyüşü başlattılar. Bu yürüyüşün ortaya çıkış sebeplerinden bir tanesi de ‘Geceleri dışarıda ne işiniz var?’ söylemlerinden dolayı ortaya çıktı. Bu sözlere karşı bir isyan yürüyüşüdür” diye belirtti.

‘YÜRÜYÜŞ BASKILARA MEYDAN OKUMADIR’

Kadınların neden İstiklal Caddesi’ndeki yürüyüşte ısrar ettiğine değinen Berktay, “Çünkü İstiklal Caddesi kadınlar için tehlikeli, en çok tacize uğradığı, saldırıya uğradığı bir yerdir. O nedenle bu yürüyüş aslında bu tür yaklaşımlara ve söylemlere karşı bir meydan okumadır. Gece de buna karşı isyanda olmak, yüksek sesle haykırmaya devam etmektir. Şimdi kadınlar bu sokaklarda daha özgür gezebiliyorsa geçmişte yapılan mücadelelerin emeğidir. Biraz da o mücadele vurgusuna dikkat çekmek isteniliyor” dedi.



‘SUSMUYOR, KORKMUYOR, BOYUN EĞMİYORUZ’ 

Soylu’nun açıklamasına tepki gösteren Berktay, “Bu tür açıklamaların asıl amacı kadınlara boyun eğdirmektir. Bu yasaklar karşısında ‘Susmuyor, korkmuyoruz boyun eğmiyoruz’ diyen kadınların boyun eğeceğini hiç sanmıyorum” şeklinde yasakları tanımayacaklarını vurguladı.

‘KADINLARIN SOKAKLARA ÇIKMASINDAN KORKUYORLAR’

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut da, Feminist Gece Yürüyüşü’nün 18’inci yılında da gerçekleştirileceğini belirterek, her yıl artan kadın katılımına işaret etti. Bulut, “İktidar özellikle kadınların sokaklara çıkmasından korkuyor. Olağanüstü Hal (OHAL) ve OHAL şartlarında bile kadınlar sokaktaydı. Bu tür yürüyüşleri ısrarla engellemeye çalışıyorlar. İktidar, esas olarak kadınların politik sürecin içinde yer almasından hoşnut değil” diye konuştu.

‘İZİN ALMIYORUZ: 8 MART’TA İSTİKLAL’DEYİZ’

Soylu’nun “İstiklal dışında her yerde yürüyebilirler” açıklamasına tepki gösteren Bulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz zaten her yerde yürüyoruz. Yürümek için de izin almıyoruz. Sadece 8 Mart’da değil her yerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sözümüzü söylüyoruz. Feminist Gece Yürüyüşü’nde de on binlerce kadının sokakta olması iktidarı ürkütüyor. Dolasıyla oraya bir basınç uygulayıp kadınların sokaklara gelmesini engellemeyi amaçlıyorlar. 8 Mart’ta Taksim’de olacağız. Yıllardır yaptığımız yürüyüşümüze engel olamayacaklar. Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz. İstiklali terk edecek halimiz yok. Onun için 8 Mart akşamı bütün kadınları birlikte yürümeye davet ediyoruz. Çünkü kadınların söyleyecekleri var. Kadınların her gün taciz ve tecavüze uğradığı bir ülkede yaşıyoruz. Bunları ifade edeceğimiz tek yer sokaklardır. Onun için sokakları terk etmeyeceğiz. Herkesi bekliyoruz.”

Son güncelleme: 18:11 07.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı