• Turkhane Logo

Sosyal medyayı susturma yasasının detayları

Bant genişliğinin yüzde 95 daraltılmasından, 50 milyon liraya varan cezalarla sosyal medyanın tamamen susturulması için AKP’nin yaptığı hazırlığın detayları.

12:55 06 Temmuz 2020 Pazartesi
Sosyal medyayı susturma yasasının detayları
Bant genişliğinin yüzde 95 daraltılmasından, 50 milyon liraya varan cezalarla sosyal medyanın tamamen susturulması için AKP’nin yaptığı hazırlığın detayları.



AKP’nin sosyal medya ve youtube gibi dijital platformlardaki etkisizliği; Ali Babacan gibi yeni figürlerin bu mecralara yaptıkları yatırımlarla kitlelere ulaşmasıyla başlayan “sosyal medyayı kontrol altına alma” projesinin detayları belli oldu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hazırlanan yasanın detaylarını verdi.


GEÇMİŞ SUÇLARIN İZLERİ SİLİNECEK ELEŞTİRİ İMKANSIZ HALE GETİRİLECEK

1- AKP’nin en büyük sorunlarından biri geçmişten bugüne yaptıkları hataların, yolsuzlukların ve suçların hatırlatılmasıydı. Selvi’nin verdiği bilgiye göre “unutulma hakkı” diye bir düzenleme getirilecek ve geçmişte hata yapan insanların artık yeni bir hayat kurdukları gerekçesiyle tüm arama motorlarından geçmişleriyle ilgili kayıtlar silinecek.

Bununla birlikte başta 17/25 Aralık olmak üzere AKP’nin geçmişindeki tüm izler silinmiş olacak.

2- Sosyal medya platformları yasa geçtikten sonra 30 gün içinde Türkiye’ye temsilci atamazlarsa bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması, buna rağmen temsilci atamamakta direnenlerin ise ikinci ihtardan sonra bant genişliğinin yüzde 95 oranında daraltılması öngörülüyor.

3- Hesaplar gerçek kimlik üzerinden açılabilecek.

4- İçerik kaldırma kararını platformlar 48 saat içinde uygulamak zorunda olacaklar.

5- Mahkeme kararı ile içeriklerin kaldırılmasıyla ilgili başvurulara 48 saat içinde cevap vermeyenlere 5 milyon ile 50 milyon TL arasında ceza verilecek.

6- Platformlar devletin kararlarına uyduklarına, istenen içerikleri kaldırıp, erişim yasağı getirdiklerine ilişkin 3 ve 6 ayda bir devlete rapor verecekler.

7- Platformlara her türlü karar elektronik olarak gönderildiğinde tebligat yapılmış sayılacak. Yazılı tebligat şartı ortadan kaldırılıyor.

Son güncelleme: 12:55 06.07.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı