• Turkhane Logo

Son yılların en tartışmalı kurumu YSK yasaya değilse neye bağlı?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) son yılların en tartışmalı kurumu. Aldığı kararlar, ‘skandal’ ifadesiyle dahi karşılanmayacak bir boyut aldı.

09:30 13 Nisan 2019 Cumartesi
Son yılların en tartışmalı kurumu YSK yasaya değilse neye bağlı?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) son yılların en tartışmalı kurumu. Aldığı kararlar, ‘skandal’ ifadesiyle dahi karşılanmayacak bir boyut aldı.


Kendi içtihatlarını, bağlayıcı kanunları açıkça tanımayan YSK, siyasi iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda kararlar almayı sürdürüyor. Ancak seçimlere dair sürecin iktidar baskısıyla sona erdirilmemesi YSK’den gelecek yeni kararlara da kapı aralıyor.

16 Nisan 2017’deki Anayasa Referandumu, YSK bakımından da bir dönüm noktasını teşkil ediyor. Türkiye’nin son yıllarda girdiği hemen her seçim ‘şaibe’ iddialarına konu olurken, o gün söz konusu iddiaların birincil muhatabı, aldığı karar sayesinde YSK oldu.


Kurul, kendi ‘hukuksuzluk tarihine’ son kayıtlarını ise 31 Mart yerel seçimleri ardından yapıyor. Kurul’un hanesine kazınan son kararları KHK’li seçilmişler ve Büyükçekmece görüşmesinin ertelenmesi.

BirGünün haberine göre, YSK’nin bu üç kararı, seçimleri ve sonuçlarını kökünden etkiledi/etkiliyor. ‘Mühürsüz oy’ kararıyla seçim sonuçlarına kesin etki edecek yaklaşık 2 milyon oyu geçerli sayan YSK, KHK’li seçilmişlere mazbata verilmemesi kararıyla da gasp niteliğinde bir işleme imza attı.

Son Büyükçekmece kararı ise mevcut haliyle zaten hukuka aykırı bir temele dayanıyor. 

AKP’nin Büyükçekmece seçimlerinin ‘seçmen listelerinde usulsüzlük yapıldığı’ iddiasıyla yaptığı başvuruyu önceki gün görüşmeye alan YSK, daha sonra görüşmeyi İstanbul Maltepe’deki sayım işleminin devam ettiği için il birleştirme tutanağının henüz oluşturulmadığı gerekçesiyle erteledi.

YSK kaynaklarının verdiği bilgiye göre Kurul ayrıca, Büyükçekmece kararını, AKP’nin İstanbul seçimlerine dair yapmayı planladığı olağanüstü itiraz ile birlikte değerlendirecek.

Anayasa Hukukçuları Prof. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Süheyl Batum, AKP’nin İstanbul’a dair olağanüstü itiraz süresini geçirdiğini önceki gün açıklamıştı. İlgili kanun maddesine göre olağanüstü itiraz, il seçim birleştirme tutanağının hazırlandığı günden itibaren yedi günlük bir sürede yapılmalı. İstanbul’da il seçim birleştirme tutanağı 1 Nisan tarihli olduğu için AKP’nin planladığı olağanüstü itiraz için yasal süre aşılmış bulunuyor.

Üstelik bu durum, YSK’nin içtihatlarında da yer alıyor.

YSK, AKP’nin başvurusunu bekleme kararı alarak yasal süre aşıldığı halde itirazı kabul edip görüşeceğinin sinyalini veriyor. 

CHP’nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “İstanbul ‘da adeta seçim yeniden yapılıyor ve YSK sadece seyirci diyor. 

Son güncelleme: 09:30 13.04.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı