• Turkhane Logo

‘Son kez’ siyasi bir taktik: Erdoğan bu seçimi kazanırsa 5 yıl sonra tekrar aday olur

Türkiye 14 Mayıs seçimlerine kilitlenmişken sahadan gelen anket çalışmaları seçim gündemini ve beraberinde getirdiği tartışmaları belirlemeye devam ediyor.

10:25 07 Nisan 2023 Cuma
‘Son kez’ siyasi bir taktik: Erdoğan bu seçimi kazanırsa 5 yıl sonra tekrar aday olur
Türkiye 14 Mayıs seçimlerine kilitlenmişken sahadan gelen anket çalışmaları seçim gündemini ve beraberinde getirdiği tartışmaları belirlemeye devam ediyor.





Gazete Duvar’ın Youtube kanalında Didem Mercan’ın konuğu olan Ertan Aksoy, Aksoy Araştırma’nın son anket çalışmalarını değerlendirdi ve gündeme dair açıklamalarda bulundu.



Millet İttifakı’nın şubat ayından beri Cumhur İttifakı’nın önünde olduğunu söyleyen Aksoy, HDP seçmeninin katkısı da eklenince muhalefetin iktidar blokunun önünde “anlamlı bir fark” yakaladığını ifade etti.



Geçen yılın sonundaki ölçümlerde Cumhur İttifakı’nın önde olduğunu hatırlatan Aksoy, ibrenin artık Millet İttifakı’na döndüğünü vurguladı. Gelir gruplarına göre oy tercihlerini de değerlendiren Aksoy şöyle konuştu:



“Son ölçümler bize, yoksul seçmenin oyunda anlamlı bir değişiklik göstermiyor. Orta ve üstü gelirli seçmenin tercihinde anlamlı bir değişiklik var. AKP’den kopan seçmen grubu, geçmişte AKP’ye oy veren yoksullar değil, orta ve üstündeki geliri olan bireyler. İktidarın geri döndüremediği grup burası.”



Aksoy, iktidarın kopanları geri döndürmek için işinin kolay olmadığını söyledi ve seçmenin sandığa kararlı bir şekilde gittiğini ifade etti. Deprem sonrasında iktidarın yüzde 1.2’lik oy kaybı yaşadığını vurgulayan Aksoy, “Seçmen zaten artık kararlı. Kutuplar arası oy geçişi yok denecek kadar az” diye konuştu.



AKP seçmeninin neden partisinden koptuğu sorusunu cevaplayan Aksoy, partinin merkez sağdan uzaklaşmasını gerekçe gösterdi. AKP’nin MHP ve Yeniden Refah’la yakınlaşmasının oy kaybettirdiğini vurgulayan Aksoy şöyle devam etti:



“Ayasofya tartışması AKP’nin kuruluşundan bu yana yoktu. Ayasofya daha çok Refah geleneğinin tartışmasıydı. İnsanlar bu geleneğe oy vermek isteseydi, AKP’nin gördüğü yüzde 50’lik oyu Refah Partisi görürdü. MHP’nin çizdiği sınırlar içinde yapılan siyaset karşılık bulsaydı yüzde 50’yi MHP’nin görmesi lazımdı. MHP’nin oyu şu an yüzde 7 düzeyinde.



Kendi çıkış noktasından uzaklaşmış, giderek bir radikal sağ, aşırı sağa evrilme durumu söz konusu. Türkiye ne solda ne de sağda aşırı olan destek çoğunluğun desteğini bulamaz. İlk geldiğinde özgürlükleri tartışan iktidar bugün kısıtlamalarıyla yargılanıyor toplum nezdinde.”



AKP’nin seçmen kaybetmesinin sadece ekonomik sebeplerle olmadığını aktaran Aksoy, “Ayasofya’nın dönüşümüyle birlikte AKP, o gün itibariyle Yeniden Refah Partisi aslında” değerlendirmesini yaptı.



“Erdoğan’ın ‘son kez’ destek istemesi seçmende pozitif etki yaratır mı?” sorusunu da yanıtlayan Aksoy şöyle konuştu:



“Bu kadar uzun süre iktidarda kalmış liderlerin büyük bir engel olmadığı sürece iktidarı devrettiği siyasi tarihte pek görülmemiştir. Eğer AK Parti bu seçimi kazanırsa 5 yılın sonunda Erdoğan yeniden seçmenden destek isteyecek ve yeniden aday olacaktır.”



‘Son kez’ vurgusunun iyi bir hamle olduğunu söyleyen Aksoy “Türkiye’nin yüzde 70’i en az 1 kere AKP’ye oy verdi. Bunun temel motivasyonu Erdoğan’a olan duygusal bağlılık. Bu yüzde 70’in geldiği yer bugün yüzde 30. Aradaki yüzde 40’lık kayıp Erdoğan’a öfkeli, ama bu duygu nefret ediyor demek değil. Geçmişte duygusal olarak bir şekilde yakalayabilmiş Erdoğan’ın bugün de son bir kere daha destek istemesi bence makul ve akıllı bir hamle. Seçimin ilerleyişini değiştirir mi? Bence hayır. Ama bir grup seçmeni etkileyebilme potansiyeline sahip” dedi.



Seçim senaryolarını da değerlendiren Aksoy, muhalefetin tek adayla seçime girmesi durumunda ilk turda farklı kazanabileceğini söyledi. Muharrem İnce ve Sinan Oğan’ın aday olmasının bu durumu etkilediği ifade eden Aksoy “İki senaryo var” dedi ve şöyle devam etti:



“Bana göre iki büyük senaryo var. Bir tanesi, sayın Kılıçdaroğlu az farkla da olsa ilk turu geçip seçilebilir, buna rağmen. Bu muhalefet adına başaralı bir kampanyayla mümkün.



İkinci senaryo ise, 1-2 puanlık az bir farkla seçim ikinci tura kalabilir. Bu ikinci tura kalması hali, muhalefetin seçimi kazanmasını riske eder ama en çok da sayın İnce’nin başını ağrıtır. Artık kalan hayatında bu durumu topluma izah etme çabasında kalabilir.”

Son güncelleme: 10:25 07.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı