• Turkhane Logo

Son araştırma: Suriyeliler dönmek istemiyor!

Araştırmacı Adil Gür, Türk-İş Genel Kurulu’nda sığınmacılarla ilgili son araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

10:20 06 Aralık 2019 Cuma
Son araştırma: Suriyeliler dönmek istemiyor!
Araştırmacı Adil Gür, Türk-İş Genel Kurulu’nda sığınmacılarla ilgili son araştırmanın sonuçlarını açıkladı.



Gür’ün araştırmasına göre, Suriyelilerin yüzde 44’ü oluşturulacak güvenli bölgeye gitmeyeceğini söylüyor. ‘Belki giderim, belki gitmem’ diyenlerin oranı ise yüzde 30. ‘Ülkesine dönmek istediğini’ söyleyenlerin oranı ise sadece yüzde 23 olarak ölçüldü!

Araştırmada, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık verirse Türkiye’de kalır mısınız” sorusuna yüzde 44’ü “Kalırım” yanıtını verdi. Ankete göre, Suveriyeliler, Avrup’da başka bir ülkeye gitmeye sıcak bakmıyor. “Türkiye’de ailenizden kimler var” sorusu üzerine Suriyelilerin neredeyse tamamı ailesiyle yaşadığını bildirdi.


SAĞLIK HİZMETLERİNDEN MEMNUNUZ!

Sığınmacılara ‘Türkiye’de yaşamaktan mutlu olup olmadıkları’ da soruldu. Yüzde 85’i mutlu olduğunu söylüyor. “Türkiye’de kendinizi güvende hissediyor musunuz” sorusuna ise neredeyse yüzde 100’e yakın oranda ‘Evet’ karşılığı verildi. Türkiye’de geleceklerinin kötü olacaklarını düşünenlerin oranı yüzde 10! Devletin yaklaşımından, sağlık hizmetinden memnun olanların oranı yüzde 85’lere ulaşıyor. Gür, “Sokaktaki vatandaş bu kadar memnun değil” dedi.

YÜZDE 44 ‘GİTMEM’, YÜZDE 30 ‘BELKİ GİDERİM’

Türkiye’de yaşamaktan memnun olanların oranı yüzde 81.4. Araştırmada Suriyelilere “Güvenli bölge oluşturulması halinde Suriye’ye döner misiniz” diye de soruldu. Soruya yüzde 44 “Gitmem”, yüzde 30 da “Belki giderim, belki gitmem” yanıtını verdi. Gür, Türkiye’de kalma süresi uzadıkça ülkelerine dönme isteğinin düştüğüne de dikkat çekti.

‘500 BİN ÇOCUK DOĞDU’

Çocuklarının büyük bir bölümü okula gidiyor. Okula gitmeyen çocuk oranı yüzde 8. Her iki haneden birisinde Türkiye’de doğan çocuk var. Öyle ki 500 bin civarında Türkiye’de doğan çocuk bulunuyor. Araştırmada göçmenlere “Türkçe biliyor musunuz” diye de soruldu. Türkçe bilenlerin oranının yüzde 60’ların üzerine çıktığı belirlendi.

Son güncelleme: 10:20 06.12.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı