• Turkhane Logo

Soma katliamının 6. yıl dönümü

Soma katliamının 6. yıl dönümünde Türkiye gerçeği aynı. Yakınlarını kaybedenler acılarıyla kalırken patron tahliye edildi ve madencilik izni geri verildi.

15:25 13 Mayıs 2020 Çarşamba
Soma katliamının 6. yıl dönümü
Soma katliamının 6. yıl dönümünde Türkiye gerçeği aynı. Yakınlarını kaybedenler acılarıyla kalırken patron tahliye edildi ve madencilik izni geri verildi.



Manisa’nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan katliamın üzerinden 6 yıl geçti. Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın geçen yıl tahliye edildi. Yeni çıkan infaz yasasıyla diğer tutuklu sanıklara da erken tahliye yolu açıldı. 4,5 yıldır adaletin yerini bulmaması yakınlarını kaybedenlerin acısını katlamış durumda.

/2


SANIKLARA YENİDEN MADENCİLİK İZNİ VERİLDİ


Davanın avukatları arasında yer alan Sosyal Haklar Derneği (SHD) avukatı Evren İşler, Soma Katliamı’na ilişkin mahkeme kararının geçen yıl istinaf mahkemesince onandığını hatırlatıyor. Ama bir farkla: “İstinaf, sanıklara verilen cezaları onarken şirkete verilen 3 yıl maden işletmeme cezasını da kaldırdı. Bu kararla Can Gürkan’ı hem serbest bıraktılar hem de ona ‘Maden işletebilirsin’ dediler.”

Dosyanın Yargıtay’da olduğunu belirten İşler, “Yargıtay savcılığının tebliğnamesinde, bizim de savunduğumuz gibi olayın ‘olası kast’ olduğuna dair ifadeler yer alıyor; ama diğer yandan ‘Karar doğru, onanmalı’ deniyor. Yargıtay kararını bekliyoruz” diyor.

Yargıtay’ın kararı onaması durumunda tutuklu sanıkların yeni çıkan infaz yasasından yararlanacağına dikkat çeken İşler, “2022 yılında hepsi serbest kalacak” şeklinde konuşuyor.

/

DAVADA DURUM


Soma Katliamı’nın ardından Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklandı. Davanın ilk duruşması, 13 Nisan 2015’te Akhisar’da başladı. Aileler, her duruşmada davanın görüldüğü salona yürüyerek adalet talep etti.

Davanın 11 Temmuz 2018’deki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, aralarında Alp Gürkan’ın da olduğu 37 sanığın ise beraatine karar verildi. Can Gürkan, ‘taksir’den sadece 15 yıl ceza aldı. Mahkeme Gürkan’ın 3 yıl süreyle maden işletmeciliğinden men edilmesine de hükmetti.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 18 Nisan 2019’da, tutuklu sanıklara verilen cezaları yerinde buldu. Daire ayrıca, Can Gürkan’ın yurt dışı yasağı konularak tahliye edilmesine karar verdi ve 3 yıl süreyle maden işletmeciliğinden men edilmesine ilişkin kararı kaldırdı. Şimdi dosya Yargıtay’da.

ANMAK BİLE YASAK

Soma Katliamı’nda hayatını kaybeden 301 işçi bugün birçok yerde yapılacak eylemlerle anılacak. Bu eylemlerde Soma için bir kez daha adalet talep edilecek. Ankara’da ise sendika ve meslek örgütlerinin gerçekleştirmek istediği anmaya salgın gerekçesiyle izin verilmedi. Valilik eylemi yasaklamakta salgını gerekçe gösterirken, Soma’da ve başka madenlerde işçiler salgına rağmen çalışmaya devam ediyor.



YUSUF YERKEL’E CEZA YOK

Soma’da madendeki patlamanın ardından bölgeye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Yusuf Yerkel, protesto eden bir madenciyi teklemişti. Soma’nın sembol fotoğraflarından olan bu kareyle ilgili devlet memuru olan Yusuf Yerkel hakkında halen daha bir işlem yapılmadı.

Son güncelleme: 15:25 13.05.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı