• Turkhane Logo

Soma faciasından Korona faciasına Türkiye

Soma faciasında yüzlerce işçi değil Bakan Yıldız’ın iki gün giydiği gömleği konuşan Türkiye, koronada ise Bakan Koca’nın kızarmış gözlerini konuşuyor.

12:21 19 Mart 2020 Perşembe
Soma faciasından Korona faciasına Türkiye
Soma faciasında yüzlerce işçi değil Bakan Yıldız’ın iki gün giydiği gömleği konuşan Türkiye, koronada ise Bakan Koca’nın kızarmış gözlerini konuşuyor.



BOLDdan Gökhan Demirin haberine göre Türkiye, Yeni Tip Corona Virüsü (COVID-19) ile mücadele ederken, sosyal medyada, baş rolünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın oynadığı çok ilginç bir propaganda başlatıldı.Aynı anda ve çok sayıda farklı hesaptan başlatılan propagandanın ana teması Sağlık Bakanı Koca’nın günde sadece 2 saat uyuması.

Yüz binlerce takipçili, birbirinden çok farklı ilgi ve paylaşım alanları olan twitter ve Instagram hesapları üzerinden aynı tür mesajın bir anda yayılması dikkati çekti:


“Yorgunluktan kan çanağına dönmüş bu bu gözleri unutmayın”

“Yorgunluktan gözleri kan çanağına dönmüş”

“Yorgunluktan kan çanağına olmuş bu gözleri unutmayın”

“Günde 2 saat uyku, 4 bir yanı düşman dolu bu dava sensiz olmaz reis”

“Senin bu yorgun gözlerini bu millet unutmayacak”

Türkiye’deki vaka sayıları bile tam ve şeffaf olarak bilinmiyor, açıklanamıyorken, Bakan üzerinden yürütülen kampanya duyarlı sosyal medya kullanıcıları tarafından tepki çekti çünkü Türkiye benzer propagandayı başka bir faciadan tanıyordu.

/  /

/  /

SOMA’DAN CORONA’YA AKP’NİN KARA PROPAGANDA TAKTİĞİ

Benzer propaganda bire bir aynısıyla 6 yıl önce, Soma Maden Faciası sırasında da yaşadı.

Soma Holding şirketlerinden Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği madende 13 Mayıs 2014’te yüzlerce madencinin yanarak öldüğü facia meydana gelmiş, olayın ardından kurulan kriz masasına dönemin Enerji Bakanı Taner Yıldız başkanlık etmişti.

Günler süren ceset çıkarma çalışmasının devam ettiği Maden bölgesinde hayatını kaybeden işçilerden çok Bakan Taner Yıldız’ın ‘2 gün üst üste aynı gömleği giymesi’ konuşulmuştu.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma katliamının ikinci günü akşamı Kanal 24’ün canlı yayınında “Olayı duyunca hiçbir hazırlık yapmadan geldik. Arkadaşlarım soruyor neden iki gündür aynı gömleği giyiyorsun. Ben de durumumuz bu diyorum” demişti.

Bakanın bu açıklamasının ardından AKTROLL’ler özellikle Twitter’dan Bakanın ne büyük bir fedakarlık içinde çalıştığına dair güzellemeler yapmıştı.

(ZAYTUNG: Taner Yıldız’ın 3 Gün Aynı Gömleği Giymesinin 1. Yıldönümünde Türkiye Bir Kez Daha Yasta… )

Türkiye Cumhuriyeti tarihine, ‘en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası’ olarak kayıtlara geçen bu kaza sonrasında, Enerji Bakanı Taner Yıldız, kazadan 10 ay önce Temmuz 2013’te aynı işletmenin farklı bir ocağının açılışını yaptığı ve örnek bir işletme olduğunu söylediği de ortaya çıkmıştı.

Dahası, Ekim 2013’te Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin hazırladığı ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri tarafından desteklenen, 60 vekilin imzaladığı Soma’daki maden ocaklarına meydana gelen iş kazalarını araştırma amacıyla bir meclis araştırma Komisyonu kurulmasını öneren soru önergesi, 29 Nisan’da 2014’te, yani kazadan sadece 15 gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmiş ancak AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.

SOMA FACİASINDAN AKILLARDA KALANLAR

AKP hükümetinin ihmali sonucu 301 madenci korkunç şekilde hayatını kaybetti

Erdoğan, ‘Maden kazası madencilerin kaderi, Ölmek bu işin fıtratında var’ dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın 2 gün değiştir(e)mediği gömleği, 301 işçinin ölümünden daha fazla konuşuldu

Erdoğan, bir markette sıkıştırdığı Soma’lı vatandaşı küfürler ve hakaretler eşliğinde yumruklayarak dövdü

Bir yakını faciada hayatını kaybeden protestocu vatandaş Erdoğan’ın danışmanı Yunus Yerkel tarafından tekmelendi. Yerkel, protestocuyu tekmelerken ayağının incindiği gerekçesiyle rapor bile aldı.

301 ceset madenden çıkarıldıktan sonra Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan tarihi itiraf geldi ‘Soma’da Hatalıydık’

CORONA FACİASINA ADIM ADIM

Çin’de ortaya çıktıktan ve binlerce kişi öldükten sonra, Türkiye’ye hiç gelmeyecekmiş gibi davranılan, yok sayılan, AKP’li Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın ‘Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden güçlü değildir’ dediği virüs Türkiye’ye de geldi. Corona, ‘Sağlık Bakanlığı’nın aldığı(!) tedbirlerden’ daha güçlü çıkmış olacak ki Erdoğan birden ortadan kayboluverdi.

Zamanında alın(a)mayan tedbirler yüzünden ilk vakanın açıklandığı 11 Mart’tan sadece 1 hafta sonra ilk ölüm gerçekleşti ve maalesef salgın, vaka sayısı her gün iki katına çıkarak yayılıyor.

Alınan en akılcı önlemmiş gibi görünen ‘Okullara ara verilmesi’ kararının ardından ‘seyahat kısıtlaması da getirilerek virüsün yayılmasının önüne geçmek’ yerine, binlerce öğrencinin otogarlara ve havalimanlarına yığılmasına sebep olundu. Onbinlerce öğrenci, Anadolu’nun dört bir tarafına dağıldı.

Yolcu yoğunluğunun hemen ardından, otobüs firmalarından itiraf gibi açıklama geldi: ‘3 ayda satacağımız bileti 3 günde sattık’. Bu açıklamanın Türkçesi, ‘3 ayda yayılacak virüsü, 3 günde Türkiye’nin dört bir yanına yaydık’ demekti.

/

UMRECİLER..

Kutsal topraklarda Corona (COVID-19) sebebi ile Kabe’de tavaflar bile iptal edildiği halde, Umre’den gelen yüzlerce vatandaş, yurdun dört bir yanına kontrolsüzce dağıldı. Olay çok geç fark edildi ve göstermelik önlemlerle göz boyanmaya çalışıldı.

Gece 3’te yataklarından kaldırılıp sokağa atılan üniversite öğrencilerinin yurtlarına hiç bir önlem alınmadan Umreciler yerleştirildi.

Yaş ortalaması yüksek olan ve zaten yorgun gelen Umrecilerin, bir an önce evlerine ve sevdiklerine kavuşmak için karantina alanlarından kaçmaya çalışmaları kameralara yansıdı.

Karantina alanında yemek dağıtımı sırasında yaşanan izdiham, Umrecilerin yerlerde, toz toprak içinde iki büklüm yemek yemeye çalışmaları sosyal medyada yankılandı.

TÜRKİYE’NİN KORONAVİRÜSLE MÜCADELESİ VATANDAŞA İŞKENCE OLDU

İran’dan Türkiye’ye getirilen vatandaşlarımızın Corona Virüs şüphesiyle Gürbulak sınır kapısında kurulan sözde sahra hastanesinin içler acısı hali, kar yağışına dayanamayan derme çatma çadırlar, pislik içindeki sözde karantina noktaları koronavirüsle mücadeledeki başarısızlıklar olarak arşivlerdeki yerini çoktan aldı bile.

SOSYAL MEDYADA DURUM NASIL?

AKP ve İstihbarat destekli sosyal medya hesapları, yeni tip korana virüsünün (COVID-19) ilk ortaya çıktığı günlerde rutin durum paylaşımları yaptı, o dönemde daha fazla gündemde olan Suriye gündemi le ilgili bilgi kirliliği ve dezenformasyonlar üreten hesaplar, Türkiye’nin komşularında korona vakaları tespit edildikçe coşmaya başladı.

9 Martta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Türkiye hariç tüm çevre ülkelerde korona görüldüğüne dair haritayı yayınlamasının ardından tam bir bayram havası esti.

Halbuki o dönemde şeffaf yönetilen tüm ülkeler mevcut durumu rapor etmişlerdi. Türkiye Hariç…

Bakan 1 gün sonra TBMM’de yaptığı açıklamada ‘İran’la yoğun trafiğimize katı kurallar baştan konulmasaydı, çok değil 3 gün gecikmiş olsaydık, gelecek 20 bin insanla hastalık bize bulaşacaktı. Bunu önledik.’ şeklinde açıklama yaptı. Bu 20 bin kişinin Türkiye’de daha sonra gelip gelmediği, geldi ise karantinaya alınıp alınmadığı hiç konuşulmadı.
  İRAN’LA YOĞUN TRAFİĞİMİZE katı kurallar baştan konulmasaydı, çok değil 3 gün gecikmiş olsaydık, gelecek 20 bin insanla hastalık bize bulaşacaktı. Bunu önledik. pic.twitter.com/6yzOjpo17Q — Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 10, 2020
POPÜLER INSTAGRAM SAYFALARININ DURUMLARINDAN VE TWITTER’DAN PROPAGANDA

Türkiye’de farklı ilgi alanlarına sahip takipçi sayıları milyonları bulan çok sayıda Instagram sayfası var. Bunların çoğu ‘Ergen’ gençlere hitap eden sayfalar. Bir kaç gündür buralarda da gerek ‘post’ gerekse de ‘story’ olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya övgü pompalanıyor.



TÜRKİYE’DE KORONADAN AKILDA NELER KALACAK?

Bakan Fahrettin Koca’nın günde sadece 2 saat uyuması

RT Erdoğan’ın Türkiye’de resmi korona vakası görülmesinden sonra ortalıktan kaybolması. Bakanlar kurulunu Saray’a sokturmayarak uzaktan erişimle kurulu toplaması.

Korona bize işlemez

50 milyon üzeri nüfuslu onaylı vakası bulunmayan sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Türkiye kaldı. FİNALDEYİZ!..

‘Hiçbir virüs bizim tedbirlerimizden güçlü değildir’ RT Erdoğan

Kendi kendine yıkılan karantina çadırları

Karantinadan kaçmaya çalışan Umreci amcalar

Karantinadan kaçmalarına izin verilmeyen umrecilerin polislerin yüzüne tükürerek virüs bulaştırma çabaları.

Karantinacı Umrecilerin Kredi Yurtlar Kurumu yurtları için ahır tabiri kullanmaları

Karantina’dan polis aracı ile kaçırılan KKTC Sivil Havacılık Müdürünün kızı Güzide Sofi

Gaziantep Belediye Başkanı AKP’li Fatma Şahin’in Abd’den gelen kızının karantinadan kaçırılması

Otogarlardaki ‘Tatil’ izdihamı

  Demokratik Kongo Cumhuriyeti , ilk koronavirüs vakasının tespit edildiğini teyit etti . Böylelikle 50 milyondan fazla nüfusu olan ülkeler arasında virüsün ulaşamadığı bir tek Türkiye kaldı .#AskeriMillet #corona… https://t.co/anDXHTisSZ — Askeri Millet (@AskeriMillet) March 10, 2020 Corona virusunun bulaşmadigi dunyada iki ulke kalmis turkiye ve demokratik kongo cumhuriyeti finale mi kaldik şimdi — MikroP (@yaklasmabulasir) March 10, 2020
 

Son güncelleme: 12:21 19.03.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı