• Turkhane Logo

Sızan ABD istihbarat belgelerinde Türkiye ayrıntısı: 'Wagner, Türkiye'den silah almaya çalıştı'

ABD'nin önce sosyal medya ardından basına sızan gizli belgeleri müttefik ülkelerde de tartışma yaratıyor. Belgelerden birine göre Rus paralı asker şirketi Wagner Türkiye'den silah almak için girişimde bulundu.

13:34 10 Nisan 2023 Pazartesi
Sızan ABD istihbarat belgelerinde Türkiye ayrıntısı: 'Wagner, Türkiye'den silah almaya çalıştı'
ABD'nin önce sosyal medya ardından basına sızan gizli belgeleri müttefik ülkelerde de tartışma yaratıyor. Belgelerden birine göre Rus paralı asker şirketi Wagner Türkiye'den silah almak için girişimde bulundu.

 ABD ve NATOnun Ukrayna savaşına dair gizli istihbarat belgelerinde Türkiye ile ilgili bir kısım dikkat çekti. Sızan belgeler arasında Rusya ordusunun yanında Ukraynada savaşan paralı asker şirketi Wagner Grubunun Türkiyeden silah almak için çabaladığı iddiası da yer aldı.
WAGNER PERSONELİ SİLAH ALMAK İÇİN TÜRK BAĞLANTILARLA GÖRÜŞTÜ
Guardianın haberine göre sızan belgeler Wagnerin Haitinin yanı sıra Afrika devletlerinde faaliyet gösterme hırsını ve NATO üyesi Türkiyeden gizlice silah tedarik etme planları yaptığını gösteriyor. Raporlardan biri, şubat ayı başlarında Wagner personelinin Türkiyeden silah ve teçhizat satın almak için Türk bağlantılarıyla bir araya geldiğini belirtiyor. Belgede bu olası teslimatın gizlenmesi amacıyla Malinin vekil alıcı olarak hareket edebileceğini öne sürüyor. Wagnerin Malide büyük bir gücü olduğu biliniyor ve sızan belgelerden biri, paralı asker grubunun ülkede 1645 savaşçısı olduğunu iddia ediyor. Raporda, girişimle ilgili Türk hükümetinin bilgisi olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığı aktarılırken, silah satışının gerçekleşip gerçekleşmediğinin de bilinmediği vurgulandı.
UKRAYNANIN HAVA SAVUNMA FÜZELERİ YAKINDA TÜKENEBİLİR
Sızan istihbarat bilgiler içinde CIAnın dünya liderlerinin kapalı kapılar ardındaki konuşmaları için özel ajanları istihdam etmesi, ABDnin Rus birliklerini izlemek için kullandığı uydular, Pentagon’un kış boyunca hazırlanan Ukrayna ile ilgili ayrıntılı savaş planları da yer alıyor. Tarihleri geçen şubat ayına kadar sızan belgeler Ukraynanın birlikleri ve hayati bölgeleri Rus hava gücünden koruma kabiliyetine karşı artan bir risk olduğunu da gösterdi.

Guardianın aktardığına göre 23 Şubat tarihli ve “Gizli” olarak işaretlenen belgelerden biri, Ukraynanın Sovyet dönemi S-300 hava savunma sistemlerinin mevcut kullanım oranıyla 2 Mayısa kadar nasıl tükeneceğini ayrıntılı olarak anlatıyor. Kullanım oranının o zamandan beri değişip değişmediği belli değil. Pentagon belgelerinin gerçekliği doğrulanmadı. Pentagon pazar günü yaptığı açıklamada, hassas ve yüksek derecede gizli materyaller içeriyor gibi görünen fotoğraflanan belgelerin geçerliliğini gözden geçirdiğini söylemişti.
BELGELER ABDDEN SIZDIRILMIŞ OLABİLİR
Bazı ABDli yetkililer, gizli Pentagon belgelerinin sızdırılmasının ABDli bir kaynaktan gelmiş olabileceğine inanıyor. Eski bir üst düzey Pentagon yetkilisi olan Michael Mulroy, Reuterse verdiği bir röportajda, Belgelerin çoğu yalnızca ABDnin elinde olduğundan, şu anda odak noktası bunun bir ABD sızıntısı olduğu dedi. Yetkililer, Ukrayna, Çin, Orta Doğu ve Afrikadaki savaşa değinen belgelerde ele alınan konuların genişliğinin, belgelerin bir müttefikten çok bir Amerikalı tarafından sızdırılmış olabileceğini düşündürdüğünü söylüyor.
WIKILEAKSTEN BERİ EN BÜYÜK SIZINTILARDAN BİRİ
ABDli yetkililer, soruşturmanın başlangıç ??aşamasında olduğunu söylerken, son sızıntının, 2013te 700 binden fazla belge, video ve diplomatik belgenin Wikileakste yayınlanmasından bu yana en ciddi güvenlik ihlallerinden biri olduğu belirtiliyor. ABDli yetkililer sızıntının arkasında Rusya yanlısı unsurların olma olasılığını göz ardı etmediğini söylüyor.
Sızıntının ifşa edilmesinin ardından Reuters haber ajansı, Discord ve 4Chan başta olmak üzere sosyal medya sitelerinde geçen ay ortaya çıkan Gizli ve Çok Gizli etiketli 50den fazla belgeyi inceledi. Belgelerin bir kısmı haftalar önce yayınlanırken, varlıkları ilk olarak cuma günü New York Times tarafından duyuruldu. Bazı belgeler “NOFORN” olarak işaretlenmiş, yani bunlar yabancı ülke vatandaşlarına verilemeyen belgeler.
BELGELER GÜNEY KORE VE İSRAİLDE DE TARTIŞMA YARATTI
Çok Gizli olarak işaretlenen ve 1 Mart tarihli bir CIA istihbarat güncellemesinden alınan başka bir belge, İsrail istihbarat teşkilatı Mossadın İsrail başbakanı Benjamin Netanyahunun Yüksek Mahkeme üzerindeki denetimleri sıkılaştırma planlarına karşı protestoları teşvik ettiğini söylüyor.Belge, ABDnin bunu sinyal istihbaratı yoluyla öğrendiğini söyleyerek, Washingtonın Ortadoğudaki en önemli müttefiklerinden birini gözetlediğine işaret ediyor.
Netanyahunun ofisi pazar günü yaptığı açıklamada iddiayı yalan ve hiçbir temelden yoksun olarak nitelendirdi.Mossad ve ona hizmet eden üst düzey personel, gösteriler konusuyla hiçbir şekilde ilgilenmedi ve kuruluşundan bu yana Mossada rehberlik eden devlete hizmetin değerine kendilerini adadılar ifadelerini kullandı.
Güney Korenin ana muhalefet partisi Demokrat Parti ise hükümeti, ABDnin Seuldeki üst düzey yetkilileri silah satışı konusunda gizlice dinlemeye çalıştığı iddialarını içeren Pentagon belgelerini doğrulamaya çağırdı. Yonhap haber ajansının aktardığına göre Demokrat Partiden Park Hong-keun, CIA ajanlarının Güney Korenin ABDye satmayı planladığı top mermilerinin eninde sonunda Ukraynaya gidebileceğine dair endişelerle ilgili bir iç tartışmayı izlediğine dair haberlerin ardından talepte bulundu.
Güney Kore, Rusyaya karşı uluslararası yaptırımları destekledi ve Kieve silah değil ölümcül olmayan yardım sağladı. Seul, büyük bir silah ihracatçısı olmasına rağmen, savaş halindeki ülkelere silah satmama konusunda uzun süredir devam eden bir politikaya sahip. Park, New York Timesın sızıntılarla ilgili haberine atıfta bulunarak, Eğer haber doğruysa, bu 70 yıllık müttefikler arasında asla kabul edilemeyecek bir eylem, egemenlik ihlali ve ikili güveni bozan bir diplomatik hainlik olur dedi.

Son güncelleme: 13:34 10.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı