• Turkhane Logo

'Siyasi malzeme' konusu: İstanbul'da susuzluk tehlikesi ne boyutlarda?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı İstanbul’da susuzluk tehlikesi, uzmanlara göre de varlığını koruyor.

15:34 30 Kasım 2019 Cumartesi
'Siyasi malzeme' konusu: İstanbul'da susuzluk tehlikesi ne boyutlarda?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme taşıdığı İstanbul’da susuzluk tehlikesi, uzmanlara göre de varlığını koruyor.

İstanbul’da şu anda 110 günlük su kapasitesi olduğu belirtiliyor. Bunun en önemli nedeni ise havzalarda artan yapılaşma olarak gösteriliyor.

Ancak Erdoğanın, CHPli belediyeleri hedef alan Gelen haberler çok hayra alamet değil. İstanbulda 3 ay gibi bir süre sonra, havalar böyle giderse, İstanbul susuzluğa doğru yürüyor. Benzer şey Ankara için de geçerli sözleri işin arka planında farklı bir siyasi plan olma ihtimalini de barındırıyor.

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 16 Kasım 2017’de Melen’in devreye girmesiyle birlikte İstanbul’un su sorununu 2071 yılına kadar çözdük demişti.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Habertürk canlı yayınında, Erdoğan’ın bu söylemine Şu anda İstanbulun su sorunu önümüzdeki bir yıl içinde yoktur diye yanıt verdi.

Konuyla ilgili olarak gazetecilere de açıklamalarda bulunan İmamoğlu, 2016 yılında hizmete girmesi planlanan Melen Barajının hâlâ açılmamış olmasını eleştirerek şunları kaydetti:

İstanbullular adına soruyorum: Saat verilerek 7 Aralık 2016’da hizmete girecek denilen Melen Barajı 3 yıldır neden açılamıyor? Hani 2040’a hatta 2071’e kadar su sorunu yoktu?

DW Türkçeden Pelin Ünkerin haberine göre uzmanlar, siyasi bir malzeme olarak gündeme gelmesine karşın, bu tehlikenin varlığını koruduğunu, sorunun ise yanlış su politikaları ve İstanbul havzalarında artan yapılaşmadan kaynaklandığı vurguluyor. Çevre mühendislerine göre ihale sürecine hazırlanan Kanal İstanbul projesi gerçekleşirse mevcut su havzaları da yok olma riskiyle karşı karşıya.

İstanbul Çevre Mühendisleri Odası’na (ÇMO) göre, İstanbul’da su barajlarının kapasite olarak yüzde 40’ı Ömerli, Darlık ve Elmalı olmak üzere Anadolu yakasında; yüzde 60’ı ise Pabuçdere, Sazlıdere, Büyükçekmece, Alibey, Terkos, Istırancalar olmak üzere Avrupa yakasında bulunuyor.

Günlük su ihtiyacı 3 milyon metreküp olan İstanbul’un bu ihtiyacının yaklaşık yüzde 23’ü Melen’den, yüzde 77’lik kısmı ise kentteki su kaynaklarından karşılanıyor.

ÇMO İstanbul Şube Su ve Atıksu Komisyonu Başkanı Selahattin Beyaz, İstanbul’un toplam su kaynaklarının kentin su ihtiyacını 290 gün karşıladığını, Melen’den temin edilen su ile bu sürenin 1 yıla çıktığını belirtiyor.

ÇMO’dan Selahattin Beyaz ise artan yapılaşma nedeniyle barajların yağışlarla dolması beklentisinin su sorunun çözümü için doğru bir yaklaşım olmadığı görüşünde. Buna göre kentin kuzeyinde bulunan yağış toplama havzalarındaki yapılaşma, Kuzey Ormanlarının yok edilmesi, yağışların barajları doldurma ihtimalini azaltıyor.

Son güncelleme: 15:34 30.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı